ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Monday, March 14, 2011

CAKE CHOCOLATE MOIST KUKUS

 
CAKE CHOCOLATE MOIST KUKUS

Memang dah lama pun tak buat kek coklat moist kukus... kebetulan ada permintaan dari seorang adik.. dia cakap rumah dia tak de oven so dia nak resipe kek coklat berkukus.. aduhaii.. kek coklat kalau di kukus memang ler enak bangat dong!!! mudah dan simple sahaja.. nama adik tu siapa ekk. tak per ler... kalau dia terbaca N3 ku ini.. kek coklat moist kukus ini ku hadiahkan buatnya ekk... dan juga buat teman-teman yang rajin bertandang di blogs kesayanganku ini...:):):)

JOM!!! SALIN RESIPE!!!
CAKE CHOCOLATE MOIST KUKUS
 
Jangan memain ekk.. kali ni i buat kek berdua dengan hero i yang no 2 tu.. hero yang terlampau LOW_____profile... tak suka di ambil gambar dan langsung tidak suka menonjol atau tertonjol di dalam blogs atau di laman Facebook Mommanya.. yak ni i ler siapa lagi ahhaa.. tengok tu.. muka serius ya ampun! tapi bab membantu kalau memasak di dapur memang dia suka bebenau... anyway TQ so much Aemir!!! moga satu hari nanti jadi CHEF okey tayang!

udah ler tu.. jom kita membikin kek!..:):):)
 
JOM!!! SALIN RESIPE!!!
CAKE CHOCOLATE MOIST KUKUS
Bahan-bahannya :
  • 220 gm gula 
  • 1 cawan minyak jagung atau minyak sayuran
  • 3 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 cawan air panas mendidih
  • 1/2 cawan susu pekat
  • **gunakan sukatan cawan khas untuk membuat kek ada di jual di pasaran 
  • 170 gm tepung gandum + 1 sudu teh baking powder + 1 sudu kecil soda + sedikit garam + 50gm serbuk koko di ayak bersama
  • CUP CAKES
  • ALAT PENGUKUS
 Cara memasak :
  • Putarkan minyak dan gula sehingga gula larut
  • masukkan telur dan pukul sehingga kembang
  • masukkan esen vanilla dan susu pekat dan putar sebati
  • masukkan tepung yang telah di ayak bersama serbuk koko sehingga sebati
  • masukkan 1 cawan air panas mendidih dan putar dengan kelajuan maksimum
  • masukkan adunan ke dalam cup cakes isi 3/4 dari paras acuan lakukan sehingga habis
  • kukus di dalam pengukus selama 30-35 minit
  • angkat dan biarkan sejuk sebentar dan oleskan dengan coklat ganache atau hiaskan ikut suka anda
TENGG!!! TARRAA!!!!
CAKE CHOCOLATE MOIST KUKUS
YUMMYYY.... YUMMY....:):)
 
TANPA sapuan coklat di atasnya pun enak.. buh ler vanilla aiskrim aduhaii.. memang syiok!

SELAMAT MENJAMU SELERA DAN SELAMAT BERCUTI!!!

TATA!!!

2 comments:

Anonymous said...

okey,tq kak...nti sya nk try buat...

Cik Ai said...

Salam perkenalan,sis baru saya tahu ada sukatan cawan khas rupanya terima kasih resepi dan info complete sungguh tq sis.........

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ