ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, May 24, 2012

Mee Suah Sempoi Dan Sedap YoUuu!


Assalammualaikum... Selamat sejahtera buat semua rakan-rakan yang sudi singgah di dapur ku ini... :)

Hari ni i masak simple sahaja... semalam dinner kat luar so tak adalah resipi malam tadi :)) dan resipi tengahari ini adalah resipi yang cukup simple dan sempoi. Rasanya dah hampir 4 tahun tak ku masak. Bukan apa tau.. terlupa! :))


inilah dia mee suah... halal tu yaa... okay semalam singgah ke pasaraya ingat nak cari bahan kering yang 
hampir pupus di rumah ni hah! ternampaklah pulak peket mee suah bersusun atas rak!
Wahh.. terus ler capai 4 peket walaupun kat gambar atas tu cuma ada dua :))


sambal cili padi kicap berdesing wajib ada..
 kalau tak ada memang tak best!
limau kasturi juga wajib ada.. kalau tak muak!

lagi satukan nak memasak mee suah ni... nak kena masak dan makan jam tu jugak!
kalau tak mudah kembang dan dah tak enak di makan.. biasanya i buat untuk supper..
tapi hari ni i buat untuk makan tengahari cuma i sorang je.. gengs di rumah balik petang.


so i tahu Abang Aemir my hero no 2 tu suka sangat dengan mee suah.. so i buat kuahnya lebih sikit
dalam periuk ekk... pastu bila Abang Aemir balik nanti.. tinggal panaskan kuah dalam 3 senduk dan masukkan mee suah tu.. makan jam tu jugak panas-panas!
Balik cepat sikit Abang Aemir :)) :))



jangan bubuh garam banyak sangat tau... sebab mee suah ni dah ada rasa masin..

so garam buh ikut rasa.. jangan sesedap rasa.. bila sejuk baru ko tahu! :)) :))

MEE SUAH SEMPOI DAN SEDAP YOU!


BAHAN-BAHANNYA :

3 biji telur *kocok
4 ulas bawang putih *dadu
3 batang lada hijau *hiris
1/2 sudu kecil lada putih *tumbuk renyah
1000 ml air
1/2 sudu teh serbuk pati ayam knoor
sedikit garam
sedikit minyak

2 peket mee suah
daun sadri *hiris

cili kicap power & limau kasturi

CARA :

Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih, lada hijau dan lada putih sehingga naik bau.
Masukkan air dan didihkan.
Setelah mendidih masukkan serbuk pati ayam, telur dan kacau rata.
Sesuaikan rasa dan masukkan daun sadri sebelum di angkat.
Akhir sekali masukkan mee suah, kacau dan hidangkan!!
bersama cilipadi kicap dan limau kasturi.

TARRAA!!!

MEE SUAH SEMPOI DAN SEDAP YOU!


sempoi dan sedaPPP i tell you!
ingat makan masa panas-panas tau!
kalau tak panas sha??

kalau tak panas jangan makan :))

Selamat menjamu selera kawan-kawan.. dan kepada yang berpuasa sunat tu.. selamat berpuasa yaa.. :)


TATA!!

22 comments:

Juwita Jamaludin said...

salam kenal.. selalu juga nampak di FB meriah masakan tu.. menarik menu2 disini..:)

~azillakhalison~ said...

salam kak shariah... minggu depan saya nak pi ujibakat masterchef kat persada...please kak,bagi tips :))...

ilahjy said...

salam...shah..ilahjy suka mkn mee suah nie...masa baru kawen mak mentua suruh masak..mak ke bandar.. balik jer benda dah siap..tapi mee suah tuuu lembekkk dlm kuah.. mak tanya ilah basuh ker? apap lagi ilah ckp ilah basuh ..ingt mcm suuhoon... rupanya tak yah basuh..just masuk terus ... la ni mak mentua dah tak dee.. bila masak teringat kat mak mentua ilah..alfatihah..nyum2 sdapnya hirup

tun_telani said...

salam kak shaa... tun xpernah dgr kewujudan mee suah nih..beza ngan mi sup sbb letak telur dlm kuah tu ye..
nmpk smbal kicap tu sgt menggiurkan! sure berasap mkn nih.

hazila said...

Makan masa tengah berasap tu confirm lagi terangkat....

Amelia said...

Hi my dearest Sha, ppssst... pass me 1 bowl. You hari2x tortume me with your bombastic cooking, you're so bad but yet so nice of you to share recipes yang sedap2x. LOL

I pun suka makan ni tau, sekurang2x bowl XXL punya. Kalu tak, tak puas makan.

Kalu you nak sedap lagi, tak mau mee suah hancur2x. Buang plastic, kukus mee suah 10 mins, lepas tu sidai bawah matahari sampai kering. Then kalu tak terus masak, pack dan simpan dalam plastic.

Biasa I buat macam ni, so bila masak mee suah tak lembik sangat.

Enjoy yuorself masak2x, gua mau balik kerja. Bye..........muahhhzzz........

FnF Simple Life said...

hmmm...pos mee suah ke mari...teringin nak rasa nih...lagi2 kena ngn sambal kicap.

Choco Ani said...

Waaaa Kita nak jugak nak jugak.. sedap nya sambal kicap cili api makan dgn tempe goreng pun sodappp..

Asyifa Mustaffa said...

salam k.Sha,
leleh air liur lagi..!
akak mmg nie....mntak semangkok ~ suara bunyi x malu.hahaha....

zila 4ever said...

salam sha cyg
fav member st opis aq nie sha..hari2 mesti dia mkn mee suah..dia x suka mkn nasi..he heee aq tgok ko masak mantooppp he hehe bak mai sepiring sha..kecurrr habis:)

Rohah said...

mengiurkan kak,...
stock mee suah sy pun belum terusik lagi tu, tunggu Q je..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Juwita...:)) terima kasih sudi bertandang...:))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Azilla... Oh! Tahniah.. okay dik akak Insyallah akan ke Persada bagi sokongan bagi orang2 Johor..:)) okay akak dah share di blogs akak sini >> http://heartofshahriahnovelis.blogspot.com sedikit tips dan pengalaman masa akak ujibakat dulu tu... macehh dear.. all the best!! muahh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Kak Ilahjy.. Al-Fatihah buat Arwah ibu mertua akak yaa..

Haah memang mee suah ni cepat kembang hehee.. lagilah bila akak cuci tu wahh dah tentulah jadi bubur heheee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Tun.. haah cuba Tun cari kat kedai banyak jual tu sebab kaum Cina sukakan mee suah... :)) berdesing rasanya buh kuah kicap tu dk hehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

K Hazila betul tu.. berasap2 dan terjongket2 hehehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Amelia amoi cayangg wahhh tq for you good tips!! nanti i nak cuba.. sekarang sudah tau leyyy suka sangat leyy.....

wahh lu suka makan XXL punya meh??? jangan leyy nanti punggung besar bawah hahahaa... cayang you muahhhzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

FNF add please hhehhehee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Ani... heheheee nah! 3 mangkuk sha bagi cukup tak?? tapi tempe tak de hehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Asyifa hehhee.. nah! 2 mangkuk akak bagi siap jeling manja hheheehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Zila o ya ke?? kirim salam kat member ko.. apasal tak makan nasi?? kan ke hidup untuk sementara sahaja jahahahahhaaa

Shahriah Abdullah Novelis said...

Rohah jangan tunggu lelama.. akak sampai terlupa kewujudan mee suah ni yang ehhehee

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ