ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, May 23, 2012

Spoon Licking Good Tiramisu.. i Tell YouU!


Assalammualaikum.. dan selamat sejahtera buat semua teman-teman yang masih sudi singgah di dapur ku ini.. :)

Wahh! hari ni memang terlewat masukkan N3 yerk... sebab sibuk benor i hari ni.. banyak urusan yang perlu di bereskan sebelum cuti sekolah bermula. Anak cuti sekolah emaknya ni semakin banyaklah tugas nak di buat.. ;)


Kebetulan semua balik lewat hari ni, so kesempatan yang ada tu.. wahh membancuhlah dessert yang memang ler mewahnya yaa hamfunnn :) Siapa yang tak kenal dengan Tiramisu kan kan.. semua dah pernah merasa dan dah ramai pun yang mencuba membuatnya.

Ingat lagi masa di gelanggang MasterChef masa tu peserta masih lagi 40 orang.. dan ramai yang tersingkir masa tu.. dan challenge yang terakhir bagi pemilihan ke TOP 24 masa tu.. hah! inilah challenge nya.. Tiramisu.. resipi dari Chef Ridz anak Dato Chef Wan tu kan.. ingat lagi tak?? masa tu i dah berjaya untuk turut serta ke peringkat TOP 24 so adalah tinggal beberapa orang peserta yang terpaksa bertarung untuk melayakkan diri ke peringkat seterusnya.


Kelam kabut masa tu memasing nak membuat Tiramisu. Dan akhirnya ramailah juga yang gagal melayakkan ke TOP 24. Selepas aje habis shooting tu.. kami reramai cuba merasa tiap Tiramisu kengkawan tu.. wahh! memacam rasa ada ngko! :)) :)) Muak jangan cerita.. dekat 3 bulan tak nak tengok lagi dah Tiramisu tu jemu jelak! :)) Kenangan manis.. hmm memang tak boleh lupa masa tu..


Tiramisu berasal dari Italy... telah wujud sejak abad ke 20 lagi You! hah! tu dia... berapa punya antik kan kan.. :) tetapi popular sejak tahun 1993... hah gitewww.. dari sumber beberapa buku resipi yang i baca yaa... tahu apa maksud TIRAMISU??? maksudnya ialah... 'PULL ME UP!' ATAU 'PICK ME UP!'
hah! giteewww... :)) :)) mau taknya.. ter UP! ter PICK! PICK i tadi you masa nak menyenduk cik TIRAMISU i yang lazat tu.. :)) :))


tahu kan ni apa?? :)) selagi seten emas tu tak habis lagi.. hah! jawab.. manjang kubagaikan ekk.. :)) ehh jangan memain masa i melapis TIRAMISU i tadi tu.. lepas ku potong dan suapkan ke dalam mulut i ni perghh... << kisah bersambung ;)


i guna mangkuk gelas berkaki ni yaa... besar tau tu.. lupa pulak nak ku ukur... :)


i nak rasa TIRAMISU yang asli.. ala-ala classic giteww.. so i guna espresso i yang tinggal sikit tu... banyak ku bubuh.. biar terasa espressonya :) dan i juga gunakan mascarpone cheese.. wahhh! dapat bayangkan macam mana rasanya kan... selembut sutera dan sedap tidak terkata... ;) Sponge finger Savoiardi pun i guna jugak, selang selikan dengan biskut marie oil dari ten emas i tu :)) yaa giteww.. dah jom! meh kita membikin CIK TIRAMISU!! << sambil tepuk tangan... yaa giteww.. okay dah! :))

SPOON LICKING GOOD TIRAMISU


BAHAN-BAHANNYA :

4 sudu besar espresso + 2 sudu besar gula + 500 ml air = campurkan dan larutkan gula sehingga sebati bersama espresso dan ketepikan.

450 gm mascarpone cheese

20 keping sponge finger Savoiardi

18 keping biskut marie oli *jenama Lee Biscuits*

400 ml whipping cream *putar sehingga kembang*

sekeping coklat Van Hauten *untuk parut*


6 biji kuning telur + 150 gm gula castor  + 1 sudu kecil esen vanilla dan putarkan sehingga kembang.

dengan menggunakan kaedah double boiler *bain marie* tenggekkan dan sentiasa di kacau dengan whisker sehingga pekat lebih kurang 10 minit *api sederhana*


MULA-MULA SEKALI = 

masukkan adunan telur ke dalam mascarpone cheese dan gaul rata.
Kemudian masukkan whipping cream dan gaul sebati *perlahan-lahan*
ketepikan sebentar.


Ambil sponge finger dan celupkan ke dalam Espresso sehingga basah *jangan terlalu lama* sekadar serap. 
Susunkan ke dalam mangkuk sehingga memenuhi satu lapisan dalam mangkuk tersebut.
Kemudian tuangkan 3 senduk *ADUNAN* yang telah di campur tadi sehingga melitupi sponge finger itu yaa..
 cik adik dan cik kak sekalian dan Puan-puan Juga tak lupa Cik Abang dan Tuan-tuan juga.. :)


setelah itu parutkan coklat di atasnya.. *i guna coklat Van Hauten* huahhhh.. asyik giteww :))


ambil beberapa keping biskut marie oil dan celupkan kedalam espresso.. dan susun begitu..


tuangkan lagi *ADUNAN* dan ulanglah sehingga memenuhi mangkuk dan adunan selesai...


DAN AKHIR sekali jangan lupa yaa.. parutkan banyak-banyakkkkk naaaAAAA.. coklat di atasnya.. boleh juga di ayakkan sedikit serbuk koko... cekelat jugaklah yang best! :))



masukkan ke dalam chiller selama lebih kurang 2-8 jam.. semalaman lebih elok!
you all sabar ke menanti??

i tidak :)) :)) hokeyyyy.... ;)

TARRAA!!!

SPOON LICKING GOOD TIRAMISU


TIRAMISU... 

pick me UP!!!

 pull me UP!!!

pick me UP!!!

 pull me UP!!!

pick me UP!!!

 pull me UP!!!




okay! PICK YOU UP! AND PULL YOU DOWN rite... on my plate :)) :))


SlurPPPP.... Spoon Licking Good i tell youUuuuu.... ;)


ini untuk i.... :)


ini untuk you All.. nganga mulut please.. Spoon Licking Good :))


 jangan lupa...

PULL ME UP!!

PICK ME UP!!

catch you later... :))


Assalamualaikum.. Jumpa lagi... :) muahzzz...


TATA!!

19 comments:

kasihredha said...

akak selalu buat tiramisu guna biskut marie jer...sebab selalu aja tak jumpa cari sponge finger tu.
Oh baru tau makna tiramisu hari ni..:))

dapurCikWan said...

Awesome!!!

MamaFaMi said...

Ya hamfunnn... fengsan.....

zila 4ever said...

salam sha cyggg
amboiii bukan main mggoda gitewww..dh mlm2 main goda2 tekak org..hikk3..sedapnya sha..hok nie mmg teman x terai lg....nnt akn ku cuba jgk..sha..yg meniggal tue.haslinda hashim....camner bonda ko leh ingat..he hehe memory ko dh low la sha..byk sgt berckap kot..ko mcm dulu2 jgk kan...mesti ko ttp sama cam budak2 lg..h ahhaa haa..sya kim salam BAGUS..tu jgn ko nyebut..terkenang btl zman2 kt VA tue..klu dh kna kim slm bgus merana rasa..sha puan hasnah dah meninggal jgk tau..ko tau x?..time tu umur dia berapa erk?..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak.. betul tu kalau nak cari sponge finger tu cuma ada di kedai yang menjual bahan kek atau nak mudah cari bahan2 dari luar negara ni hah akak gi cari kat COLD STORAGE sha selalunya pergi situ aje kalau nak cari bahan.. semua ada.. tapi harga memang melampau hehhee

Shahriah Abdullah Novelis said...

CW HOH! SEmmmmmmm

Shahriah Abdullah Novelis said...

MamaFami cayangg jangan fengsan hehhee... nanti suapkan ehhh...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Zila cayang mucuk wangi..

Ya Zila aq ni masih lagi macam dulu banyak bercakap, giler2 dan masih maintain macam budak kecik yang tak sedar diri dah tua hahahhaaa...

dah tu dengan anak2 dah macam gengs... nak buat macam mana membesar bersama2 ahahhaa

Ye laa.. ingatan aku masa zaman sekolah menengah dulu banyak yang dah lupa serius ni.. ko tengok lain nama yang ko sebut.. lain yang ku sebut hahaha.. haru betul!

Puan Hasnah dah meninggal??? Innalillah.... AL-FATIHAH buat dia.. hmm.. garang sangat Arwah tu dulu.. ingat lagi buku latihan matematik aku kena balik.. wahhh terbang melayang depan mata.. haahahhaa.. saje je muka aq masa tu... maintain cool... padahal cuak nak mam! hahhaa

ehh plz add aq kat FB.. jadi kita boleh sembang panjang.. :)) muazhhh

Mamasya said...

Salam Sha.yummyynya tengok tiramisu tu...rasa nak ceduk masuk mulut juga...hi..hi....

Qasey Honey said...

aduhhh kak Sha...kecur dibuatnya bile pepagi ni tgk tiramisu tu...fengsannnn...hihi

Bicara Kak Noor said...

salam Sha tak berkelip2 mata akak nengokkan tiramisu ni mcm dan bersudu2 je sampai habis confem sedap sangat ni i likeeeeeee ...

Asyifa Mustaffa said...

Salam K.Sha,
dah abis lum biskut tu kak? haha...hari2 ler akak kene olah biskut tu ye...but ok jer...resepi yg simpel n best !
sape ler x suka tiramisu kan...mmg mabeles lah...
tp x aci tau...bgi piring kosong jek !
x kira.........! nakkkkkkkkkkkk !!!!

[z@ck] said...

akak! nak sikit! sedapnya..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Sha cayang bucuk2 mama hehehe:)

mmg blm pernah buat tiramisu nie kerana tak suka akan rasa biskut tuh! entah kenapa tak tahu plak...

Besor nyer bekas tiramisu tuh... cantik pulak hehehe

norhanim md zain said...

Sedapnyaaaa Sha..ni..la menu feberat kak nim..terbaik:))))

Neeza.Areef said...

dah nganga ni tggu k.sha menyuap jek..ada lg ke x tu

Sari Yusa Ibrahim said...

Kak Sha cayang... i dah nganga sebesar2 tidak tadi.. tapi dapat rasa hujung sudu jer.....

fazian.batrisyia said...

Harus buat ni...hb dpd haritu minta tiramisu. Dah tengok ni cam dah terasa2 kat molot....yum..yumm

Amelia said...

My dearest Sha, Weiii..... ada lagi tak? My favorite ley..... I boleh makan for bekfes, lunch and dinner tak pernah jelak.

Yours so tempting, pick me up,pick me up.... I want 2 serving. yum yum... bib sudah bocor lor... kibod sudah basah......kekeke

You dah try tiramisu powder, don't worry it's halal? Sedap dan senang di buat. Only satu kedai ada jual sebelah Bank Yakyat di Larkin Perdana,"Bakewell ingredients". You cuma campor whipcream, air, espressor dan tiramisu power + sponge finger. Bila beli minta recipe dengan tuan kedai cari Anne my friend.

See you later, muaahhzzz.........

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ