ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, May 23, 2012

Ikan Bawal Goreng Lemak Cili Api... Friskies ke sekolah hari ni! Jawab!


Assalammualaikum... Selamat pagi semua rakan-rakan blogger baru dan lama begitu juga yang bukan blogger yaa.. :) terima kasih kerana masih sudi singgah di dapurku ini.. yang resipinya hanya satu dua di masukkan.. tapi celotehnya mengalahkan sebuah cerpen kisah pendek giteww... :)) :))

Lauk Ikan Bawal Goreng Lemak Cili Api ini adalah lauk dinner i malam tadi.. sekarang memasak hanya untuk dinner... kerana warga di rumah ni semenjak dua menjak dah nak cuti sekolah ni semakin padat pulak aktivitinya. So kita yang jadi tukang masak ni.. wahh banyaklah sikit masa nak menghadap blogs ;) ehh.. tak jugak boleh santai-santai..



ni dah nak dekat cuti sekolah so i memang tengah rajin mengemas stok untuk lenyap masa bercuti tu nanti. Ke mana?? hehheheh.. awal-awal dah beli tiket bercuti masa ada matta fair dulu tu.. so ada banyak tiket yang Pak Habibi tembamBOM i tu kumpul.. asyik tergendala aje nak bercuti sebab banyak urusan. So mintak-mintak kali ni jadilah yaa.. sebelum tiket yang di beli tu tamat tempoh :))


Friskies ke sekolah hari ni! Jawab!

Hah! giteww tajuk sembang i pagi ni ekk.. pagi tadi masa tengah kelam-kabut menyiapkan bekal Abang Aemir dan Dak Nellysha tu.. sibuk nak bekal nasi goreng kampung! perghh.. tak pasal-pasal subuh hari menumbuk ler tadi yer... siap aje bungkus nasi tu dalam bekas.. ehhh.. van sekolah dak kerempeng tu pun sampai.. awallah pulak sampainya pagi ni heiii.. selalu lambat... pergghhh...



Berkejor ler tadi nak masukkan nasi dia dalam beg, masukkan bekal air celah beg... dia diri aje kat situ.. dengan beg dah sandang celah bahu, saje aje muka dia.. hantarlah sampai depan pintu.. Abang Aemir pulak yang teman sampai depan pintu van..

"Momma! telekung Nelly mana?!"

wahhh!! berlari pulak mak dia yang tak cukup kain tu kan dok celah pintu aje tadi hahahaa...

Zup! Zap! Zas! 

sepantai kilat capai telekung sebab hari ni sekolah pagi ada belajar fardu ain.. terus ler pass kat Abang Aemir...

Semua dah pergi sekolah.. kunci ler pintu, gate depan tu bagai kan.. terus menonong nak bagi kucing pulak makan dalam kandang tu hah!

"Ehh.. mana pulak Friskies dalam peket atas meja ni tadi??"

sambil terkais-kais mencari peket friskies yang baru beli malam tadi.

TAK DE!!! << hati menjerit... terus tapak tangan tepuk dahi!!!

:)) :)) :)) :))

Bahawasa nya... itu peket Friskies terikut dalam lipatan telekung Nellysha!!! :)) :)) :))

gasak ler nak aii... hah! jangan pulak Nelly makan ramai-ramai dengan kengkawan dia masa rehat nanti hadoiiiiiiiii :)) :)) << hebat tul! mak Nellysha :)) :)) :)) miawwwwww ;)



sekian terima kasih! meh ler kita memasak yaa.. ;)

IKAN BAWAL GORENG LEMAK CILI API

BAHAN-BAHANNYA :

BAHAN KISAR :

1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
3 inci kunyit
2 biji buah keras
20 tangkai cili padi

BAHAN LAIN :

1 batang serai *titik
2 helai daun limau purut *siat
500 ml santan pekat
2 ekor ikan bawal hitam *goreng
1 keping asam gelugor

CARA :

Campurkan kesemua Bahan-bahan dan renehkan sehingga kuah pekat. sesuaikan rasa, angkat dan hidangkan!!

TARRAA!!!

IKAN BAWAL GORENG LEMAK CILI API


mudah aje tu kan ;)

 Di Sebalik Tabir SAJIAN ISTIMEWA SHAHRIAH ABDULLAH BAHAGIAN 2 KLIK SINI <<<<




Insyallah Jumpa petang nanti!

TATA!!

21 comments:

Neeza.Areef said...

masak lemak cili padi ni fav sy..nak2 plak pedas..x kira lah ikan ape pun ayam ke daging ke asal lemak cili padi sedapppnyeeee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Betul tu... cili api memang tak menjemukan.. mudah pulak tu nak disediakan... :))

Choco Ani said...

Shaaa aduhai tergolak akak baca friskies dah terlipat skali ngan telekung.. pa pa pun hidangan mengancam jiwa.. dan anak tekak yang pandai je lapar bila tgk gambar gambar lauk pauk ni..isk isk camne nak thn selera ni..;)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Ani hahahhaa tau tak pe.. entah apa ceritalah agaknya nelly kat sekolah tu nanti.. confirm nak keluarkan telekung friskies bedepek jatuh hahha...

Mudah aje tu kak Ani lauk orang malas hahhaaha muaaahhzzzz

dapurCikWan said...

hadoiii..momma!!lawak betulla..nape yang sampai kalut gitu teww...

pssttt..kak sha, leh bagi email?nak ask something.. ;)email cikwan; dapurcikwan@yahoo.com

Ilhamkreatif said...

Salam sha...lawaklah sha...sampaikan friskies dok dlm bag x sedar,nanti cite la apa yg terjadi kat sek nelly...apa-apa pun masak lemak yg terbaikkkk...

fazian.batrisyia said...

Super Mak betul la kak Sha ni...yg tak tahan tu Zup!Zap!Zas!...sampai friskies pun dilipatnya...Puasa la kucing tu...Puasa Rejab...

umi's cup cake said...

sedapnya masak lemak cili padi..kalau masak udang lebih mengancam kan...akak saya dah baca blog sajian istimewa akak..rupanya kita sama2 orang johor...saya orang kota tinggi..akak kat johor tu di mana?

Amelia said...

Hi my dearest Sha... hello hello....
selamat tengah hari, sudah mandi? sudah makan? Apa tengah buat sekarang, main lepak2x kat cyber world, LOL

Semalam baru I makan ayam chili api tapi gua tak masak tah pau punya.
Tapi I tengok you punya lebih sedap dan lemak. sedappp.... best!

Gua datang sini....dari dalam sampai luar semua lengkap ada pakai tau. Cermin mata pun bawa...bantal dan selimut pun bawa sekali in case I tertiton kat sini. hahaha

Bye jumpa lagi...Hugs sampai you penyet............

Shahriah Abdullah Novelis said...

CW hehehhe tau tak pe.. segalanya kumasukkan dik.. CW inbox dalam FB akak mudah kalau masuk kat email beribu yang akak nak kena cek satu2 harap maklum sehari 700 email masuk ko bayangkan! manjang akak delete aje hehehehehe cepat inbox akak apa cepat! cepat!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Ilham hehehehhh tau tak pe.. nanti sha sambung cerita ekkk apa kes dengan nelly kat sekolah bersama friskiesnya hehehhee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Fazian hahahaa tau tak per puasa kucing hari ni.. terpaksa rebuskan ikan gaul dengan nasi hadoiii yaii heeheee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Umi tq so much hehehe..akak orang kampung hujung cerukkkkkk kalau google memang hapah tak nampak hahahah

Shahriah Abdullah Novelis said...

Amelia comey conet conet amoi LOL!

haiya mengelat tah pau pulak! nanti masak leyyy mudah aje tu..

wa duduk diam2 baca buku sambil main game kat hp hahhaahaa

Okay nanti jumpa dekat you punya pondok amoi.. kasi dessert baik punyer tau!

hugs you sampai pengsan! LOL

Qasey Honey said...

asslm Kak Sha..best ni...ikan bawal masak lemak cili api...QH mmg suka masakan yg pedas2...lg pedas lg umpphhh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Qh betul tu.. lemak cili api memang tak menjemukan.. kuah pekat2.... cili padi buh bebanyak.. wahhhh sedapnya....

tun_telani said...

LOL~~ dh kelam kabut pagi2 gitu laa jadinye ye.. tun mmg kagum ngan emak2 yg berjaya prepare bekfes b4 anak gi sekolah. supermom gitew. dh la skrg bdk2 kuar sekolah sikit punyer awal. teringat pulak mama kt kg. xpernah tun bgn lg awal, bangun2 sure mama dh duk memasak kt dapur.. aish. homesick pulak.. ;(

nway, bawal sgt sedap!! lepas goreng wat masak lemak ye. cili api byk2, mmg terangkat!

MamaFaMi said...

Hahaha.. tu la kan, kalau pagi-pagi kalut, memang gitu gayanya. Mesti Nelly terkezut tengok Friskies dalam beg dia... :D

~~zana@pb~~ said...

Nasib baik tak mama dia tak tapau abg amin sekali...haha...
Mcm lebih kurang anak ku juga, nak pegi sekolah dah mcm robot je rupanya. Sepatah tegur baru buat.

Bicara Kak Noor said...

Sha, sure dah habis ni sedap lah akak tengok rindu nya makan masakan Sha..

Nieza said...

Assalam kak Sha cyng, sorryla kak hari ni baru sempat singgah dapur akak ni byk dah n3 bestx2 tertinggal ni...sedap tgk masak lomak akak yg menyelerakan ni..:)

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ