ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Tuesday, May 22, 2012

Tart Nenas Biskut Marie


Assalammualaikum.. selamat petang kepada semua rakan baru dan lama. Terima kasih kerana masih sudi singgah di dapur ku ini... :)

Okay, tengahari tadi sejujurnya memang tak memasak! :)) suka tul! sebab semua warga di rumah ni pulang lewat petang, so i masak petang.. sat aje lagi nak turun ke dapur memasak untuk dinner.

Masak apa tau tadi.. :)) apalagi maggie ler... pulak tak boleh puasa.. itu ajelah yang kuasa ku kerjakan sesorang kat dapur tadi :))

Wahh bestnya.. makan maggie dok menghadap tv.. sesorang pulak tu... tak puasa pulak tu.. :)) hadoii...


kan dah kata hari tu.. selagi hadiah azimat dalam ten emas tu tak selesai... aje memang.. akan ku godak apa aje resipi yang entah haper-haper aje terlintas di kepala ni..
pagi tadi masa sesorang tak ada kerja tu...
teringat biskut marie ni memanglah fav dak kerempeng Nellysha tu.. memang suka betul!
sekali hadap 5-6 keping dia sorang aje...
kais dalam almari barang kuih tu ehhh.. ada pulak jem nenas satu tupperware kecik...
wahh terus ler ku buatkan tart...

Bukan kukesah apa kerasanya.. apa jadi ke tidak..
ehh... berbekalkan idea yang hentah datang dari mana.. maka ku bancuh ekk.. ehhh.. menjadi pulak :)) :)) :))

TART NENAS BISKUT MARIE


I guna acuan kertas.. biskut yag comey momey tu... baki tahun lepas :))


BAHAN-BAHANNYA :

BAHAN DI BAWAH SILA KISAR DI DALAM FOOD PROCESSOR :

200 gm biskut marie oil
50 gm mentega
2 biji kuning telur 
40 gm gula kastor
2 sudu besar tepung gandum

BAHAN LAIN :

inti tart nenas *segera baik punyer!!* :))

piping

CARA :

setelah bahan-bahan di atas di hancurkan di dalam food processor, keluar dan gaul sebati dengan senduk.
Masukkan adunan ke dalam piping dan paipkan di atas kertas cawan comey. lakukan sehingga selesai dan ambil inti nenas, bulatkan dan tatahkan di atasnya. 
Lakukan sehingga selesai.


ya begitu.. seperti gambar di atas tu yaa... 
bakar di dalam oven dengan suhu 170'C selama 10-15 minit.
angkat dan sejukkan terlebih dahulu.
barulah di test! kang melocot pulak bibir tu yaa :))

TARRAA!!!

TART NENAS BISKUT MARIE


PERGHHH... :)) baunya masa tu jangan cerita ekk.. dari mula nak bancuh sehinggalah masa dah siap di bakar tu.. satu rumah bau harumMMmmmmmm naaaAAAAa..... :)


biskut ni tak garing.. lembut aje gitewww.. rasa lemak biskut marie..
masam manis inti nenas tu.. waduhhh waduhhh.... ;)


pulak Nellysha memang suka tart nenas.. tadi masa balik sekolah pagi.. sempat dia jamah dalam 3 biji..

"Nelly sedap tak cayang??"

senyappp..................................................

 sambil mengunyah tu.. langsung tak komen apa-apa sebab tergesa-gesa bersiap nak ke sekolah semula...

"Momma nanti simpan dalam bekas... balik sekolah petang Nelly nak makan lagi... tau! tau! tau! Momma!"

cakap ulang kali.. macam omak dia ni pekak kan :)) :))


You alls.. jangan lupa cuba yaa... biasa-biasa aje rasanya.. 
tapi sekali dah merasa... memang luar biasa.. apa taknya.. si marie bertemu si nenas.. wahhh...
:) :) :))

HoPppp CoooPPPP!!


suka makan putu piring???


Jumpa lagi nanti... jaga diri, senyum selalu.. :)



TATA!!


24 comments:

Choco Ani said...

Shaaaaaa cak cak Kak Ani dtg lagi ni.. isk isk ada sekut... amik sebekas... lariiii... hahaha gurau ye shaaaa adeh terasa lapar prut ku ini.. tgk sekut dgn putu piring sdap bebenor ya...

Qasey Honey said...

asslm Kak Sha...bru td komen n3 lauk2 td...ni dh kuar biskut pula yer..dh mcm nk raya pula bile tgk tart nenas tu...menarik juga resepi ni...lain dr yg lain jugak ni...guna biskut marie yer...kt umh pon byk jugak stok biskut tu spi xtahu nk buat ape...bleh godek2 juga guna resepi ni...hehe...nk amik yer resepi ni...

CT Delima said...

As'salam Sha

Nostalgia betul tin biskut tu..kalau dulu duk kat kampung arwah bapak mesti beli biskut tawar yang bulat tu satu tin sebab adik beradik ramai hehe

wahh..kompom esok lusa raya ni sbb dah keluar biskut tart nenas ya hehehe tapi versi baru..pandai idea dia eh :)

Ummi said...

Assalam Sha...waaaa kretipnya diaaa...nampak dah la sedap betul tart tuh....akak mmg peminat tart nenas, nak2 inti banyak bergumpal gitu haa...puashati masuk molooottt kaaann... ^__^ bla la nak mencuba...blog pun dah suam2 kuku nak ditinggalkan nih..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Cak! Cak Kak Ani cayangg... maunya kak melihat lebih sedap dari yang merasa hahhhaa.. sebab yang merasa dah tersandor kekenyangan gitu hehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

QH silakan dik akak pun main pakai bedal aje tu ehh menjadi jugak hhahaa

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Kak CT Delima..:))
betul tu kak CT ingatkan dah tak ada biskut dalam tin macam tu kan ehh ada lagi... seten hubby junjung bawah balik heheee...

resipi main pakai hentam aje tu kak ehh menjadi pulak sedap dan lemak rasanya.. wahhh.. macehh kak muahzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Kak Ummi cayangg... heehee.. main pakai godak aje tu kak Ummi... menjadilah pulak hehhhh

janganlah tinggalkan blogs kak Ummi tu.. kan ke kak Ummi orang lama.. masih ramai pengikut baru nak belajar memasak dengan kak ummi.. biasalah kekadang tu mood nak update blogs memang ke laut hehehhee...

AZLITA AZIZ said...

Salam Shah..
amboiii... dah terbau-bau dah tart nenas sampai rumah akak..
dah rasa nak dekat sangat dah raya ni...

Memang kreatif lah Shah ni.. nampak menarik tu shah.. harus akak cuba ni..

Anak akak dalili yang suka benar dengan tart nenas ni.. kalau makan dia sorang aje yg hadap.. hihi kalau putu piring tu bagi kat akak yeee...
kejap aje licin..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Kak Azlita cayanggg... muahzz muahzz...

Wahh kak Azlita kalau cuba resipi ni nanti hasilnya pasti lebih menarik dan meletop! sha ni jenis tak kuasa kak Azlita main pakai buat dah siap masuk mulut dahh hahahaha..

Dalili suka yaa.. wahh samalah dengan nellysha kalau raya kuih tart wajib ada.. orang johorlah katakan hehhee...

putu piring memang ler sedapkan.. kecur jugak masa masukkan N3 tu tadi.. nak makan lagi jauh benau tempatnya hehehe.. macehh kak Azlita.. :))

Asyifa Mustaffa said...

Salam K.Sha cayang busyukkkk !! hehe..
akak buat sy telan air liur....sy pose kak...tu pasal hari nie cam malas je bw...sbbnya bloglist sy kbnykannya orng yg tayang menu..........lemah iman nie jap kak....

tp x pe...sy kuat smngat kak,,,, agak2 resepi akak nie bole x buat tuk raya nnti?

ibh_sue said...

Kak Shaaaa...sedapnya. Sue la ni suka beno makan sekut tau..Dah mcm mood raya dah ha..
Pastt!!!..putu piring tu mengguda tau. Gegar iman pose sue..hihihihih

dapurCikWan said...

tart kreatif! boleh lah di cuba ni...banyak betul dah resepi duk queue ni kak sha cyg oi.....haih.. ;) semua nampak sedap dan hebat2 blaka.

tun_telani said...

uwaaaaaaa............ nk makan putu tuuu!!!!!!!!!! sedapnyer! sedapnyer!! lama x makan.. tun kurang gemar makan tat nenas, nape ntah.

rahel said...

Rahel nak putu piring tu je...bab yg tat nenas tu nak juga..tapi nak byk2...

ummiaisyah said...

makin kretip akak sha kiter ni...idea yg genuine..kot-kot kompeni sekut tu lantik jd duta sekut marie...hehehe

ibundo said...

macam2 lah ko ni sha..
ada je idea tu timbul.

Citarasa Rinduan said...

anak kak sha dah tak dan nak kata apa2 dahhhhhhhhhhhh
sedaplah tu

aduh.. harumnya tart nanas marie kak sha..

buat ayu mau buat sendiri, tapi malas.. nie dah hulur piring kosong, hulurlah sikit.. hehehe

Amelia said...

Hi my dearest Sha, arh... at last I naik taxi datang.

Selamat Hari Raya, I mau makan tart nenas. You manyak laju, sudah pikir nanti Hari Raya nak buat kueh apa?

I ada bawa bib, so tak takut kibod meletup, hahaha Sedappp best....ini pakai biskut marie mesti wanyi.
Itu jam nenas you masak sendiri juga?
Nak ngap sikit sikit dulu......yum yum!

Aiyah... putu piring ya.... my favorite. Sekali boleh ngap 6 keping. Ingat you buat sendiri, I nak pi korek recipe dah lama tak buat. I takder acuan putu piring at home, I pakai piring stainless steel ysng kecil2x alas baby napkin. Yang baru cayang bukan yang anak gua pakai 2nd hand punya, nanti bau kencing, hahaha

Actually tak susah buat, cuma sedap ke tak sedap aje.

Nk pi peep kat N3 lain. I bawa bantal,selimut dan tilam in case I tertiton kat sini. LOL

Rohah said...

1 tin biskut marrie,banyak tu kak...boleh buat stock utk raya sekalike?hehhe.......

Yatie said...

Assalamualaikum Sha cayanggggg...
alahaiiiii dah bercayang2 ni, takmo bagi akak sebalang ke tart biskut marie tu...uwaaa buat2 tak faham je ekhhhhh..takpe..takpe..akak majuk ni..huhuhuhu...baliklah dulu, lenkali akak wat sendiri takmo bagi Sha..hah3..mcm budak2 kecik je..btw tq kongsi resepi..tart mmng kegemaranku....

Ilhamkreatif said...

Salam sha...suka...suka...tambah suka nengok bahannya yg simple gitu n penting sedap...kan..kan

armouris said...

kalau suka nanas, mesti akan suka minum kopi nanas

Diana @ Melley Mey said...

cantiiiknya... diana sukaaaa sesangat tgk biskut nie tau ... memang menarik resipi nie akak.. masuk list dulu.. InsyaAllah nanti nak buat gak.. terima kasih akak Sha cayang... Muahsss

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ