ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Tuesday, May 22, 2012

2 Jenis Resipi Sayur Lemak Khas Buat Semua



Assalammualaikum.. selamat pagi semua rakan blogger baru dan lama.. terima kasih kerana masih sudi singgah dan meninggalkan komen yang cukup membuatkan diri ini senang giteww membaca tiap komen rakan semua. Kekadang tu bila baca komen kawan-kawan semua.. tersengih sesorang depan PC.. yang mana suspen dan ada yang sedih aje komennya tu wahhh... sama naik terikut sayu di hati ni hah! :)

Pagi ini i nak share 2 jenis resipi sayur yang telah kuhidangkan beberapa hari yang lalu... wahh masih nampak segerr aje giteew kan :)) hidangan yang ku makan bersama bonda tersayang sepanjang beliau berada di rumah i.. baru pagi tadi Bonda telah berangkat melancong ke rumah anaknya yang lagi satu.. setelah menuai pencennya hehehhe... seronok betul bila dah jadi warga emaskan.. duk rumah goyang kaki.. cukup bulan terima gaji.. wahhh.... hebat tul! Dah tak ada geng nak teman i makan sayur hari ni :( huaaaaaa..


sayur lemak peria... simple aje.. semua main pakai rebus.. kat rumah ni yang makan peria hanya i sorang aje.. bila ada bonda aje.. wahh.. sup! sap! sep! terus ler memasak.. :))
 makan berdua you.. sedap betul..
pastu sembang kisah dulu-dulu.. tetiba Bonda kesayangan i tu terasa dirinya sebaya aje dengan i... :))


Yang ini sayur terung masak lemak buh tahi minyak dan hiriskan dengan daun kunyit dan daun selasih..
kiranya resipi baru di dapur i ni taw.. main pakai bubuh aje semua..
ehh.. bila dah jadi wahhhhh..... hebat sangat rasa lauk lemak terung tu yaa.. :)

Meh! kita memasak... JOM!

SAYUR LEMAK PERIA



1 batang peria *potong serong

1 biji bawang besar *hiris
2 ulas bawang putih *hiris
1/2 inci halia *julien
1 batang lada merah *hiris
1 genggam udang kecil
400 ml santan *separa pekat
garam

CARA :

campurkan santan dan kesemua bahan-bahan kecuali peria.
Renehkan, setelah mendidih *sentiasa di kacau.
Masukkan sayur peria dan kacau rata, setelah peria bertukar warna, sesuaikan rasa, angkat dan hidangkan!!

TARRAA!!!

SAYUR LEMAK PERIA


SedaPP... :) untuk menggelakkan peria terasa sangat pahit.
Setelah di potong peria sila gaulkan bersama sedikit garam dan ketepikan dalam 10 minit. Setelah itu cuci dan toskan airnya. 
Insyallah peria tidaklah terasa pahit melangit!
tapi yang pahit tu laa yang best! ;)

TERUNG MASAK LEMAK TAHI MINYAK


BAHAN-BAHANNYA :

2 batang terung bulat *hiris menyerong kecil

1 biji bawang besar *hiris
2 ulas bawang putih *hiris
1/2 inci halia *hiris
2 sudu besar udang kering *tumbuk
1 batang lada merah *hiris
1 helai daun kunyit *mayang
2 tangkai daun selasih *ambil daunnya
2 sudu besar tahi minyak
400 ml santan *pekat

CARA :

Campurkan kesemua bahan-bahan *kecuali tahi minyak, daun selasih dan daun kunyit*
renehkan sehingga terung lembut dan masukkan tahi minyak, daun selasih dan daun kunyit, sesuaikan rasa,
angkat dan hidangkan!!

TARRAA!!

TERUNG MASAK LEMAK TAHI MINYAK


Simple dan memang luar biasa keenakkannya.. :)


bau harum daun selasih dan daun kunyit..
tambahkan pulak rasa tahi minyak yang semestinya lemak perghhhhh :))


Jangan lupa cuba yaa.. i ni memang suka masak yang ringkas-ringkas.. tapi bila makan bersama 
nasi panas-panas.. aduhaii aje memang melengas! i tell yOUuuu... :))


Untuk kisah di sebalik SAJIAN ISTIMEWA SHAHRIAH ABDULLAH <<< klik sINI

Jumpa lagi petang nanti, Insyallah.. macam ada mood nak membuat beskotlah pulak ;) ;) ;)

Assalammualaikum.. << tak jawab dose :))

TATA!!

19 comments:

Choco Ani said...

Wsalam ha dh jawap dah jawap tak dosa kan.. hahaha..wah wah kedua dua hidangan sayur yang lazat.. Ani pun sama kalau ada kengkawan comment mcm budak kecik dapt aiskrim.. seronok semacam.. trima kasih la Sha sudi jugak jenguk blog dan comment kat blog Ani.. Kat rumah ni pun sama peria Ani dan hubby je yg makan.. Anak anak kurang berkenan padahal yang pahit tu lah yang sedepp.. ma kasih skali lagi atas perkongsian resepi nya ;)

HaSue said...

wahh2..skali tyg 2 menu masak lemak..terasa bergoyang lak lemak2 di badan ni ha..ehehe
Tak pernah lg merasa peria masak lemak..yg x masak lemak pun mkn ala kadar gitu.hee.. tapi terung tu nmpk seksi dan menyelerakan...yumm2

Ilhamkreatif said...

Salam Sha...dah lama rasanya ,x jengok sini.sedap Ooo masak lemak sha.Terliur sudah...klu Iza,masak lemak ni,lawannya sambal belacan n ikan masin..meletop you..

Sari Yusa Ibrahim said...

Kak Sha, hari ni nak masak sayur apa pulak, meh kita temankan.. owhhh.. bonda kita selalu juga masakkan peria macam tu, petuanya pun sama, ialah, kalau dah pahit sangat tu, nanti tak berapa laku pulakkan, tapi kalau ada sambal belacan, memang dah lupa rasa pahitnya tukan.. hehe..

Terung gaya tahi minyak tu tak pernah pula mencuba, resepi baru ya... haruslah ku menyalinnya, memasaknya entah bila.. hehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Ani hehhehee. maceh jawab ekk.. saje je... sha ni memang suka bergurau.. gelak pun yaa.. :))

Tq so much juga buat kak ani yang sudi singgah di dapur sha yang tak seberapa ni yaa... moga hubungan yang terjalin di alam maya ini akan berpanjangan amin....

Betul tu sebab tu sha jarang masak sayur kalau tak ada kawan nak teman makan.. masak sayur goreng simple aje.. hmm betul yang pahit tu laa yang enak!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hasue hahahhaa.. samalah kita makin tebal lemak yang terkumpul ni hah! apa ada kesah.. kita puasa ajelah ya tak hehehehe

ya betul lauk terung tu nampak luar biasa memang rasanya juga luar biasa sekali dongs! wajib cuba yaa.. macehh muahzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

SYI betul ke nak temankan?? wahh suka! suka! ada kawan nak makan sayur huaaaaa.. sedih bonda dah melencung ke tempat lain.. tak pe minggu depan bonda datang lagi ehehhehee...

Wah wajib cuba tu lauk lemak terung tu yaa.. walaupun cubanya tahun depan tak pe tak pe hahahhaha

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Iza..betul tu memang lawan lauk lemak sambal belacan ikan masin wahh meletop terbabor gitu hehehhehe

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak Sha cayaang...
masak lemak mmg fav anak2 diana... ermm.. diana tertarik ler ngan resipi terung tu akak... bubuh tahi minyak yer... x pernah lg buat... nampak sgt sedap tu.. pasti nak cuba.. :)

Asyifa Mustaffa said...

perghhhh !!!
mcm nyaman je makan ngan nasi panas bertemankan sambal belacan...!
mabeles la kak...
pestime pulak nengok peria masak lemak..hehe...

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

bestnya ada bonda dtg..
kita pun sama kak klu mak dtg mcm2 nak masak tp masa lak takde he..he..
masak lemak ni feberet family leh cuba ni

hazila said...

Dulu kita tak suka peria, tapi sekarang dah jadi fav vege.

ogyep yummy mellow said...

salam Kak Sha... sedappppp... sambal belacn jangan lupa ya... jap lagi ogyep sampai...

tun_telani said...

kak sha cayang.. tun x pandai makan peria.. tp kalau terung, mmg hantu laa.. bg laa terung masak ape pun, sure tekun tun ngadapnyer. hihi... hmm.. tahi minyak tu camner kak? jakun pulak tun rasa. hihi

ibh_sue said...

Aslmkum kak Sha.
Yg masak lemak terung tu mcm menarik ja lah.
Wah!..tak sabo nak tunggu sekut apa yg nak kuar nanti. Buat sekut yg best2 ya..

Wattie said...

Salam Sha,
Best tu sayur lemak, kalau akak pakai menghirup begitu aja, hmmmm nyum nyum....terasa lemak lemak manisnya....

Mamasya said...

Salam Shahriah.dtg kunjungan balas.tkasih bertandang ke blog akak.sayur lemak mmg favorit akak...tak kira masak lemak apa.cuma sayur peria dah lama tak mkn...kat Cairo tak da buah peria...

zuwaidah said...

memang sodap nih..tapi nak tanya skit boleh..wajib boleh kan. tahi minyak tu mcm mana lak yeeee...mcm kata tun telani..kita pun jakun gak nih..

Qasey Honey said...

asslm Kak Sha...bucuk2...hihi...nmpk mnarik la lauk terung tu masak letak tahu minyak...lain dr yg lain nmpknye tu...tang lauk peria tu pulak...QH tolak tepi la sbb xmkn..hihi...tp udang tu QH nk kaut semuanya...haha...

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ