ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Monday, May 21, 2012

Serawa Durian Khas Buat Bonda Tersayang... i love Bonda!


Assallamualaikum...
 Selamat malam semua rakan blogger baru dan lama...
Hari ni badan tak sihat sangat.. agaknya semalam terkena hujan.. semenjak dua menjak ni.. fragile betul! :))
berjemur tengah panas sikit... demam.. kena hujan sikit demam.. teringat kata-kata Sifu ketua editor i tu..kalau dia call.. pulak bila dia called tu i mesti tak berapa sihat.. nanti dia cakap macam ni..

"Faktok usia.. tu Shahriah!"

yaa.. faktorlah sangat yerr :))


macam mana tak sihat pun.. i ni jenis memang bukan jenis orang yang reti dok diam...
bila sakit tu ler semakin luar biasa rajinnya :))

pulak bonda tersayang ada di rumah ni hah! bukan selalu dapat bermanja yaa tak?
wahh.. awal-awal memang dah plan.. bila bonda ada.. masa nilah nak buat pemakan yang boleh makan berteman... apa lagi.. Serawa Durianlah..
minggu lepas beli durian.. nak tunggu buah durian atas pokok tu alahaii baru besar penumbuk..
nanti i share gambar ekk.. gerenti lepas ni manjang menu durian aje... :))


inilah dia Bonda kesayang i... comey tak?? cute kan ;)

putih melepak.. ada mix chinese tu yaa.. selebihnya.. melayu.. jawa langsung tak ada.. Arwah ayah yaa.. Jawa + Arab... = dapat i :)) :))

ada rupa i tak?? ramai yang kata wajah i ada iras wajah bonda.. macehh... :) tu muncung panjang aje tu.. hah! tengah bercerita ler tu... sembang panjang kami berdua petang tadi... makan tengahari dah lewat petang.. makan beradap lagi you dua beranak!
lepas tu terus ler.. menghadap minum petang.. selang 5 minit lepas makan tengahhari :)) baik punya agenda 2 beranak petang tadi..
bukan dapat selalu macam tu yaa.. tak?

Jom! Try resipi Serawa Durian Khas Buat Bonda..


BAHAN-BAHANNYA :

5 ulas durian

1 buku gula melaka *hiris
1 sudu besar gula pasir
1/2 biji kelapa = 400 ml santan pekat
sedikit garam

2 helai daun pandan *simpul

CARA :

campurkan kesemua bahan-bahan di atas dan jerangkan di atas api.
Api sederhana dan sentiasa dikacau sehingga gula larut dan kuah pekat.
Sesuaikan rasa, angkat dan hidangkan bersama pulut.

TARRAA!!!

SERAWA DURIAN KHAS BUAT BONDA


Kuah pekat.. lemak manis durian tu...
 bau harum daun pandan tu wahhh.... :))


Hidangkan bersama pulut tanak... wahh..

"Lama tak makan Serawa.." << Bonda cakap ekk... :) 


kalau tiba bulan puasa dapat serawa durian.. wahhh.... 
 kecurr aje masa nak menanti waktu buka puasa tu kan kan...


bulan puasa.... masak serawa durian.. hantar ke rumah jiran barang semangkuk...
nanti mesti dapat mee hoon goreng Mak Ana.. *jiran sebelah* 
hehehehee... :))


bersama bonda tersayang...
 ke mana tu??? ehhh ada laa.. later-later i share ekk... ;)


Serawa Durian.. banyak kenangan di sebalik hidangan itu... segalanya masih segar di ingatanku... kini hanya tinggal Bonda... sayang Bonda selagi hayatku ada...

AL-FATIHAH BUAT ARWAH AYAH... 



Assalammualaikum... Jumpa lagi yaa... :)

TATA!!


26 comments:

Qasey Honey said...

asslm Kak Sha cyggg...wah sedapnye tgk serawa durian tu...dh lama xmkn...kecur pula melihatnye...hihi

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Qh cayang wangi wangi... :))

Mau tak kecur bukan musim durian sekarang ni kan hehhehe.. maceh dear muahh

Norzie hany said...

Salam Sha.
Sedap sungguh serawa durian tu makan dgn pulut...memang feveret sis ni.

Amie said...

Kak Amie tak salah masuk dapur ke ni... wah! kedatangan kita disambut dengan serawa durian yang tersangatlah enaknya! Wadu waduh tijah.... kecurrrr! Tolong Sha... dah ngencesssss ni!

norhanim md zain said...

Bestnya.. Sha.my feberat i like u..wah dah terliur sesangat sedapnyaaaaaaaaa:-)

ibundo said...

Sedapnya sha...
Dah telio dah ni. Meleleh-leleh atas keyboard ni ha..

rahel said...

Aiyak...bikin lapar aja ni...gue mau dong makan nasi pulutnya...

Rohah said...

Hissshh..takleh pandang pic ni lama2..rasa teringin memanjang,semalam hubby kata nk singgah beli durian nk buat cicah , tp tak jadi..maybe dah keletihan sbb balik dr ke kampung singgah kenduri kahwin 2 tempat n singgah pulak tgk anak buah baru..tp akan ku cari juga durian ituuuu..

eiramalik said...

salam kak shah, byknya blog akak, semua best, lagi 2 blog akak saya susah skit nak bukak, tapi nnt saya cuba lagi dan follow sekali ekkk..... serawa durian lama x makan, sini ade gak jual durian import dari vietnam, sekali sekala ade jugak lah beli, nak lepaskan rindu...

Choco Ani said...

Assalamualikum Sha.. terliur Ani tgk serawa durian lama nya tak makan.. ya Sha mmg ada iras ibu.. oh ya di seremban ni pun blom musim durian mana nak cari durian ni.. uwaaa

::Azura Rahman:: said...

salam kak sha comel.. (puji ada makna nie..hihihi)... my fav la apa2 menu yg berkonsepkan doyan nie.. alangkah bahagia kalau kak sha kirim kt zura semangkuk.. cicah dgn roti pon ok dh tu.. hihihi..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Kak NH... wahh kak kalau dah suka apa tunggu lagi cari durian buat serawa makan dengan pulut wahhh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam kak Amie cayang betul tu tak silap hehheh bawak bib tak??? hehehhee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Ibundo hati2 nanti short circuit keybord tu hehehhe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Rahel silakan bukan pulutnya aje gue bagi.. sama itu daun pandanya sekali dong hehhehee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Rohah.. tak pe durian sekarang dah tak ikut musim cari aje di mana2 bila teringin hehhee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Eira cayang yer laa duduk jauh di perantauan.. durian darimana pun sesah aje janji dapat hilangkan rindu di kampung kan.. tq so much dear... :))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Ani.. tq kak muahzz tak pe cari aje di pasaraya gerenti durian ada.. jangan nangis tau hehhee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Zura cayangg muahzzzz *kiss ada makna jugak ni* hahahaa..

kalau dekat atau berjiran memang dah bermangkuk2 akak kirim.. tak payah pulang tau mangkuk tu.. wahh punyalah baikkan hehheee

Si Matatajam said...

Ni Kalau bleh kat mak M, abih licin ni... Dia mmg 'hantu durian'..

dapurCikWan said...

Alfatihah…

Sedapnya serawa tu..meleleh sambil hulur mangkuk dengan muka kesian..muahahahah..mesti bonda cun kan masa muda mudi dulu.. sihat..alhamdulillah…

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak sha....
wah ada serawa durian... sedaapnya tu akak sha... minggu lepas daughter diana ada beli durian.. tp makan mcm tu jer.. Hheheheee

Neeza.Areef said...

morning k.sha,
ciannye lahai x sihat sgt yer
adat la tu kak ada sihat ada sakit
cpt2 sembuh yer..nnti dapo x berasap..hehe

alahai fav sy tauu serawa durian nih..mkn dgn pulut sendawa je kejanya
^__*

umi's cup cake said...

Salam kak sha,
umi apa2 masakan ada durian tak pernah nak tolak..feveret forever..Al-fatihah untu arwah ayah akak dan umi...

umi's cup cake said...

Salam kak sha,
umi apa2 masakan ada durian tak pernah nak tolak..feveret forever..Al-fatihah untu arwah ayah akak dan umi...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Sha cayangg!!!

amboi2x siap menggoda serawa derian yg meleleh tuh...

*sambil lap mulut*

putih lah mak sha!! mcm sha jgk hehehe

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ