ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, January 27, 2011

ORANGE FRUITS CAKE

TENGGG!!! TARRRAA!!!

ORANGE FRUITS CAKE
ORANGE FRUITS CAKE
ORANGE FRUITS CAKE
 Assalammualaikum... wah! selalu tak bagi salam dulu... bagi salam oke.. dalam hati...tapi kali ini i taip... hehe...
oke petang tadi sebelum bershopping membawa ibu mertua kesayanganku itu...
psstt.. yang mana nak salin resipe terus scroll down kebawah.. sape nak dengor i bertonyeh, hah! apalagi betulkan tempat duduk tu.. kopi o panas jangan lupa! hehe..
pastukan....
sebelum menjengkit tadi dengan mother in-law kesayangan i tu kan.. kan...
sempat lagi i membuat kek orange buah-buahan dalam bahasa melayunya ekk.. ramai yang berkata buat kek ni leceh dan susah!
senang aje.. you all try resipe ni ekk.. nak belajo tu kena try yang mudah-mudah dahulu.. sok bila dah master kita belajo buat kek lapis sarawak oke!
nak ke??? senyap je tu.. 
resipe yang i share ni resipe asas
kek mentego aje.. 
so sesiapa yang baru nak belajar try buat kek tu..
hang gunakanlah resipe ni oke..
buat kek ni kacang aje ekk..
bayangkan i boleh membuat sebuku kek dalam tempoh 15 minit siap!
nape tak percaya???
sungguh ni ekk.. 15 minit siap membancuh oke...membakor tu usah ler di kira memang ler kek tu dok sejam kat dalam tu... wat ape ko tunggu depan oven! tu yang rasa berjam-jam nak membuat kek... bila kek dah masuk oven korang gi main jejauh.. jangan ko bukak katop oven tu cik kak aii.. aje memang bantat!
tak leh oke... nak buat kek kena confident.. lapangkan minda... lapangkan dada... cewahh.. apa cewah-cewah!
petua tu oke...
i kalaubuat kek di dapur tu...
i buat sendiri tanpa bantuan my assistant ekk..
tapi segala bahan-bahan memang dah ada di hujung jari... semuanya dah tersusun dan berlabel... tinggal amik aje ekk..
kisah benar ni ekk...
i kalau dok di dapur memang tak suka orang tolong buat sendiri jerk.. aman cenggitu kononnya ler..
bila dah selesai! nah! amik ko.. penuh satu sinki hehe...
ni i share sikit tips ni ekk.. nak buat kek ni mudah sahaja.. bila dah siap di bancuh tu. terus aje di bakar... dok ler dia diam2 dalam oven tu ekk..
syarat utama bahan-bahan asas seperti 
mentego, 
tepung,
baking powder, 
soda bikarbonat,
gula kastor,
telur segor,
dan perisa vanilla harus ada... 
maka jadi ler sekeping kek asas oke.. 
jangan dok pakai beli aje... 
buat sendiri lebih jimat belanja tau cayanggg...
TAUUUUUU!!
kengkawan menjawab! upin dan ipin sama naik menyampuk! betul! betul! betul!
cett! ni nak salin resipe ker nak bertonyeh sha?
kedua-duanya sekali hahaha.. mana nak jumpa blogs cenggini yer tak?

OKAY! JOM! SALIN RESIPE!!

ORANGE FRUITS CAKE
ORANGE FRUITS CAKE
ORANGE FRUITS CAKE
 
 bahan-bahannya :
  • 250 gm mentega
  • 200gm gula kastor
  • 4 biji telur
  • 270 gm tepung + 1 sudu teh baking powder + 1 sudu teh soda bikarbonat + 1 sudu teh garam (ayak bersama)
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu teh perisa orange
  • 1 biji orange ~ ambil jus dan parut kulitnya
  • 140ml susu segar
  • 150 gm buah-buahan campur + 1 sudu teh tepung gaul rata
  • gula aising untuk tabur di atasnya
cara membuatnya :
  • putar gula dan mentega sehingga kembang
  • masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar sehingga sebati
  • masukkan esen vanilla, perisa orange
  • jus orange, kulit orange, susu segar dan kacau sebati
  • masukkan buah-buahan campur
  • masukkan tepung dan kaup balikkan
  • masukkan ke dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit mentega
  • bakar di dalam oven dengan suhu 180'c selama 40-45 minit
tu dia... apabila kek dah set atau masak. keluarkan dan sejukkan terlebih dahulu. keluarkan dari loyang dan taburkan dengan gula aising. potong dan...

TENGGG!!! TARRRAA!!!

ORANGE FRUITS CAKE
ORANGE FRUITS CAKE
ORANGE FRUITS CAKE
 
amacam??? mudah aje kan??
ingat yang penting bahan cukup.. dan yang paling penting sekali masa nak membuat kek tu emosi harus stabil hehee.. jangan mood tak oke.. korang buat ler cengkodok aje ekkk..
bila mood dah cool baru boleh try buat kek!
selamat mencuba!!

TATA!!!

Shahriah Abdullah Novelis

SUP AYAM REBUS

TENGG!! TARRAA!!!

SUP AYAM REBUS
SUP AYAM REBUS
SUP AYAM REBUS
 Bonda i cakap.. ni resipe orang demam selema...
tapi i tak selsema oke!
hari ini i sedang mengamalkan diet sihat... main pakai rebus manjang ekk..
ke minyak ko habis sha?
pun yer jugak hahaa... ada ka?? tak laa.. hari ni memang sesaja nak memasak sup ayam rebus...
tukar selera lagi pun dah lama tak bikin oke..

JOM!! SALIN RESIPE!!!

SUP AYAM REBUS
SUP AYAM REBUS
SUP AYAM REBUS
BAHAN-BAHNNYA:
  • bahan-bahan ini di kisar kesemuanya oke
  • 1 biji bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1 sudu besar lada hitam
  • 1 sudu besar lada sulah
BAHAN-BAHAN LAIN :
  • 1/2 ekor ayam ~ potong cuci bersih dan toskan
  • 1 batang karot ~ potong
  • 1 batang celery ~ potong
  • 2 biji tomato ~ belah 2
  • 2 batang daun sop ~ potong 3
  • 1 helai daun limau purut
  • daun sup dan bawang goreng untuk tabur diatas sup
CARA MEMASAK :
  • Campurkan kesemua bahan-bahan, kecuali buah tomato. masukkan air dan rebus sehingga ayam empuk
  • setelah ayam empuk masukkan buat tomato
  • renehkan sebentar
  • sesuaikan rasa
  • angkat dan hidangkan!
TENGG!! TARRAA!!!

SUP AYAM REBUS
SUP AYAM REBUS
SUP AYAM REBUS

amacam?? mudah aje kan.. masa ko memasak sup ayam rebus ni kan.. banyak ko masa i nak jengah Facebook i tu hehe..:):)

selamat mencuba!!
tu gambar di bawah tu menu tengahari i hari ini ekk..

 

 TATA!!!
Shahriah Abdullah Novelis

UDANG GORENG KUNYIT

TENGGG!!! TARRRAA!!!!

UDANG GORENG KUNYIT
UDANG GORENG KUNYIT
UDANG GORENG KUNYIT
Umah ni kalau tak jumpa udang selang sehari mesti ada yang macam ayam berak kapur tau!
heran tul nape ler suka bebenau kan udang tu ekk...
bukannya bagus naa... kolestrol tinggi oke..
KruppppPPP.. KRappp... SlurPpppp...
bunyi apa tu shasha?
hehe.. bunyi i tengah makan udang!
mengader ler tu ekk..
haha.. okey hari ini resipe termudah giler.. menu ni anak dara kerempeng i yang langsing tu request malam tadi sebelum dia membute! cenggini dia membuat permintaan ekk..
"MOMMA UDANG ADA LAGI TAK???"
momma menjawab dengan bibir berketap ekk.. senyuman tetap terpalit dibibirku cewahhh!
'ADA MUCUK NAPE??"
"ESOK JANGAN LUPA GORENG UNTUK NELLY TAU.. LAMA DAH TAK MAKAN UDANG GORENG.."
emboihhh... dah lama tak makan??? habis tu yang makan bertimun kulit udang tepi pinggan tu sape???
memang tau! tapi momma tak sampai hati.. momma masakkan jugak tengahari ni ekk...

JOM!! SALIN RESIPE!!!

UDANG GORENG KUNYIT
UDANG GORENG KUNYIT
UDANG GORENG KUNYIT

BAHAN-BAHANNYA :
  • 1/2 kilo udang ~ buang kulit tinggalkan ekor sahaja dan belah belakang
  • perapakan bersama...
  • 2 sudu besar serbuk kunyit
  • 2 sudu besar serbuk lada hitam (kasar)
  • 3 ulas bawang putih ~ pecahkan
  • sedikit garam
  • sedikit minyak bijan
  • sedikit karot
  • sedikit kacang pis
CARA MEMASAK :
  • panaskan sedikit minyak
  • tumsikan bawang putih dan karot
  • masukkan udang dan kacau rata
  • renjiskan minyak bijan
  • sesuaikan rasa
  • masukkan kacang pis dan angkat!
TENGGG!!! TARRRAA!!!!

UDANG GORENG KUNYIT
UDANG GORENG KUNYIT
UDANG GORENG KUNYIT
 
 wah! mudah aje kan???
udang jangan sekali-kali masak lelama tak sedap!
masukkan sekejap, tukar jer warna putih,
ANGKAT!!! DAN NGAP!!
jangan lupa cuba oke!!
tu gambar bawah tu menu tengahari i hari ini...
 TATA!!!

Shahriah Abdullah Novelis

SAWI GORENG SOS TIRAM

TENGGG!!! TARRRAA!!!

SAWI GORENG SOS TIRAM
SAWI GORENG SOS TIRAM
SAWI GORENG SOS TIRAM
 Suke! suke! suke!
ko dah kenape suke! suke! sha???
uishhh mau tak suke ekk..
hari ini i masak sayur sawi dan bukan kacang panjang lagi hahaa..
wah! pokok sawi ko dah boleh petik ke sha??
hehe.. idak ler.. i beli you...
rasanya macam dah tak boleh dah nak makan kacang panjang manjang..
kalau semakin manjang tak per.. ni ada pulak tu muncung semakin panjang haha...
okaylah menu i hari ini adalah kempen bagi menu makanan sihat..
memandangkan ada.... ada... (toleh kanan dan kiri.. line clear!)
pstt... sebab ada gengs di rumah ni lubang tali pinggang dia kan.. kan dah kena tebuk lagi satu lobang!
haahaahaa.. hah! ko! udah ler tu...

JOM! SALIN RESIPE!!!


SAWI GORENG SOS TIRAM
SAWI GORENG SOS TIRAM
SAWI GORENG SOS TIRAM
BAHAN-BAHANNYA:
  • 5 pokok sawi segar ~ potong 1/2 inci  ~ rendam bersama air garam untuk hilangkan pasir dan kuman
  • 5 biji bawang putih ~ pecahkan
  • 1 batang lada merah ~ potong
  • 5 sudu sos tiram
  • sedikit minyak bijan
CARA MEMASAK :
  • panaskan kuali dengan sedikit minyak
  • tumiskan bawang putih dan batang sawi sehingga bertukar warna
  • masukkan lada merah dan sos tiram kacau rata
  • masukkan sayur sawi
  • renjiskan minyak bijan 
  • dan angkat!
TENGGG!!! TARRRAA!!!

SAWI GORENG SOS TIRAM
SAWI GORENG SOS TIRAM
SAWI GORENG SOS TIRAM
 
 amacam? mudah ajekan...
hari ini tiada resipe kacang panjang...
esok mungkin ya! hahaa... bagi chan kacang panjang tu memanjang sikit hehe...
tapi macam biasa... gambor i petik kacang panjang tetap ada! huhuu

kwang.. kwang.. kwang..
udah ler tu usah tenung lelama... kerna aku sudah berpunya!
hah! ko statement tu memang terpaksa di tulis hehe.. demi keamanan negara oke
okey jangan lupa cuba tau...
gambar bawah tu hidangan tengahari i hari ini...
TATA!!!

Shahriah Abdullah Novelis

TELUR GORENG TOMATO

 TENGGG!!! TARRRA!!!

TELUR GORENG TOMATO
TELUR GORENG TOMATO
TELUR GORANG TOMATO

Wah.. wah.. ewahhh.. ewahh... cewahh.. cewahh...
jangan ingat tajuk resipe tu nampak macam mudah ekk..
makan hati nak membuatnya oke..
nak mengadu ler ni ekk...
suatu hari tu... hari tak ingat ekk... 
berjalan ler dan kekadang tu berlari jugak hehe..
(berebut troly!) hehe...
ke pasaraya... mencari bahan-bahan nak memasak ekk..
tengah berjalan dan berlari-lari anak tu ekk..
ewah! cewah! cewah!
i ni memang pantang jumpa benda pelik sikit.. jakun manjang!
itu ler kelebihan i kalau korang nak tahu ekk...
terus ler mulut ni berbunyi ekk... kalah cicak berdecit kat siling umah ekk...
wow!!! pencetak goreng telur bentuk hati! 
wahhh!! bentuk empat segi!!!
wahhh!!! bentuk bulat...
yek ele.. bentuk bulat biasa abang jual benjo selalu guna,
tak mo! i letak balik you...
pastukan i beli yang bentuk 'LOVE' dan 'EMPAT SEGI' 
i suke! suke!
teruja ko... i kan penjakun orangnya tetapi beriman hahaah... istaghfar bebanyak ekk..
wah! kononnya membuat ler malam tadi..
apa-apa hal..

JOM! KITA SALIN RESIPE DULU!!!!

TELUR GORENG TOMATO
TELUR GORENG TOMATO
TELUR GORANG TOMATO
 
Waaahhh... cutenya shasha...
yer memang cute! nanti i ngadu ekk...


BAHAN-BAHAN :
  • ·          1 biji bawang merah
  • ·          2 ulas bawang putih
  • ·          2 biji buah tomato ~ potong dadu kasar
  • ·          3 batang lada hijau ~ belah dua kemudian belah 4
  • ·          7 biji telur ~ goreng terlebih dahulu
  • ·          Sedikit minyak bijan
·          Serbuk lada sulah

CARA MEMBUAT :
  • Panaskan kuali dengan sedikit minyak
  • Tumiskan bawang merah, bawang putih lada hijau dan tomato
  • Renjiskan minyak bijan dan serbuk lada sulah
·          Angkat dan tuangkan di atas telur yang telah di goreng
·          Sesuaikan rasa dan hidangkan

 TENGGG!!! TARRRA!!!

TELUR GORENG TOMATO
TELUR GORENG TOMATO
TELUR GORANG TOMATO

 aduan di sambung lagi...
pastukan ko... cettt!!! masa nak menggoreng telur dalam pencetak bentuk 'LOVE' tu aje memang menguji tahap kesabaranku oke!
akhirnya.. kerja menggoreng telur menggunakan pencetak 'INDAH KHABAR DARI CARANYA' keh.. keh... my assistant ler kena tolong ekk.. lama ko!
i bukan gethi kerja-kerja lelama ni ekk.. cepat patah hati!
cewahh!! nak aje i buh nama resipe ni 
'TELUR GORENG MAKAN HATI!'
hah! kang tak de sape pulak nak cuba ekk... hehee..
aduan dah habis..
selamat mencuba oke!
TATA!!

Shahriah Abdullah Novelis

SOTONG GORENG KUNYIT DAUN LIMAU

TENGGG!!! TARRAAA!!!

SOTONG GORENG KUNYIT DAUN LIMAU
SOTONG GORENG KUNYIT DAUN LIMAU
SOTONG GORENG KUNYIT DAUN LIMAU
 Nak mengadu ler ni tauu...
tenghari tadikan i buat cepati... dah lah macam nak rak masa menorak cepati tu pakai sari! hahaa..
mengader ler ko shasha... haha..
bila dah hidang cepati tu perghhh.. ada jugak yang tak sayang molut tu ekk..
"TAK ADA NASI KE???"
agak-agak you all sape???
PAK HABIBI!!!
pergh.. korang memang bijak!
tapi satu je.. kurang tepat jawapan anda ekk...
selepas itu di ikuti anak-anak Pak Habibiku sekali tahu tak!
perghh.. anak-anak Pak Habibi, anak-anak ko jugak kan shasha???
hehe.. yer anak-anak i ler tu...
sah! memang makan malam nak kena tanak nasi!
menci! menci! tau...
kerjanya memasak aje ler ekk.. ko merungut ke sha???
uishhh.. bukan merungut ni.. risau seluar dan skirt dah tak boleh butang! hehhe...
bila butang jer kan..Tteeenngggggggggggg... Tup! Tas! Tess! Toingggg!!!
butang pun tercabut! haha...
udah ler tu ekk..

JOM SALIN RESIPE!!!

SOTONG GORENG KUNYIT DAUN LIMAU
SOTONG GORENG KUNYIT DAUN LIMAU
SOTONG GORENG KUNYIT DAUN LIMAU


BAHAN-BAHANNYA:
  • ½ kilo sotong segar
  • 2 helai daun limau kunyit
  • 1 batang serai titik
BAHAN-BAHAN DI TUMBUK
·         1 biji bawang besar
·         2 biji bawang putih
·         1 inci halia
·         1 inci lengkuas
·         1 inci kunyit hidup
·         ½ sudu teh ketumbar

CARA MEMASAK :
  • Panaskan sedikit minyak
  • Tumiskan bahan-bahan di tumbuk dan juga serai di titik
  • Masukkan sotong dan daun limau renehkan sebentar
  • Sesuaikan rasa
  • angkat dan hidangkan!

TENGGG!!! TARRAAA!!!

SOTONG GORENG KUNYIT DAUN LIMAU
SOTONG GORENG KUNYIT DAUN LIMAU
SOTONG GORENG KUNYIT DAUN LIMAU
Berebut ko gengz2 rumah i tu makan..
aje memang tak boleh pindah Mumbai ler cenggini peel ekk..
setengah hari tak jumpa nasi...
masing-masing dok ler menjengah ke dapur...
cettt!!! dah tu jerk nak mengadu!
jangan lupa cuba ekk...
TATA!!!


Shahriah Abdullah Novelis

KUIH KOCI KACANG HIJAU

TENGG!!! TARRAA!!!

KUIH KOCI KACANG HIJAU
KUIH KOCI KACANG HIJAU
KUIH KOCI KACANG HIJAU
 Tu dia... saje jer... hari tu masa buat bubur kacang hijau ada lebih kacang yang di rebus tu yang di jadikan inti..
petang tadi ingat nak buat kuih pau... hujanlah pulak.. so buat ler kuih koci kacang hijau..
lemak, manis dan aduhaii... memang syok! di hirup bersama kopi O ekk..

JOM!! SALIN RESIPE!!!
BAHAN-BAHAN UNTUK LUARNYA:
  • 300 gm tepung pulut
  • ·1 ½ cawan santan (kalau kurang tambahkan air) + 1 sudu besar pes pandan
DAUN PISANG UNTUK MEMBUNGKUS
 
UNTUK DADIH :

1 1/2 cawan santan pekat ~ masak diatas api bersama sedikit garam sehingga pecah minyak ~ketepikan

CARA MEMBUATNYA :
  • Masukkan tepung pulut di dalam mangkuk adunan
  • Masukkan santan, dan jadikan sebuku doh
  • Ketepikan
BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT INTINYA :
  • ½ buku gula Melaka
  • 3 sudu besar gula pasir
  • 1 mangkuk kacang hijau yang telah direbus sehingga empuk
  • Sedikit garam
  • 1 cawan kelapa parut
  • 1 helai daun pandan
CARA MEMBUAT INTI :
  • Campurkan kesemua bahan-bahan di atas dan kacau di atas api sehingga pekat
  • Angkat dan sejukkan
CARA MENYEDIAKAN :
  • Ambil sedikit adunan dan leperkan.
  • Isikan dengan inti kacang hijau di tengahnya
  • Bulatkan dan celupkan di dalam dadih
  • Kemudian bungkus di dalam daun pisang bentuk corong atau lipat seperti nasi lemak sehingga habis
  • Kukus selama 20 minit
  • Angkat dan hidangkan!

TENGG!!! TARRAA!!!

KUIH KOCI KACANG HIJAU
KUIH KOCI KACANG HIJAU
KUIH KOCI KACANG HIJAU
 wahhh.... 
ala... sha... nampak daun pisang aje tu...
nak jugak tahu gimana rupe isi dalam tu...
please...
wah! sampai merayu gituh!
tu dia...
jangan lupa cuba tau!!
pstt... kalau yang pakai gigi palsu tu hati-hati oke.. i dah warning sesiang ni ekk..
keselamatan bersama di utamakan...:):)
TATA!!!

Shahriah Abdullah Novelis

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ