ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, May 9, 2012

Bubur Ikan Bilis Superb! Karen Tak Ada Jap Lagi Ni!


Assalammualaikum.... selamat pagi semua... ceria tak pagi ni??? mesti ceria kan kan... ni hah! nak cerita sikit.. masa i menaip ni perghhhhh 100 perkataan 10 saat gituuuuu... nak tahu kenapa??? hah! ni jap lagi dari pukul 10 pagi hingga jam 7 malam bersamaan 9HB Mei 2012 hah jap lagilah ni... letrik tak ada!!!! huaAaaaaa... bekalan letrik terputus dek kerana ada penyelenggaraan di kampung i... hitu nama... bukan main laju lagi i snap gambar buat tatapan you all....


Macam lipas kudung pun ya! Pak Habibi i tanya "Kenapa?? Kenapa??" i jawab... "Syyy.. diam-diam... jap lagi letrik tak ada.. i nak kena jumpa dulu kengkawan blogger i.." Pak Habibi i jawab... "Laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.."
Ngko tengok.. betapanya cayang i kat you all.. sarapan pagi ini adalah sarapan ringkas yang i memang dok terhingin nak makan.. bubur ikan bilis ala-ala baby punya bubur tu.. tapi yang ini pedas sikit sebab i buh lada sulah dan cracked black pepper... pulak tu makankan dengan caipo gaul dengan lada hiris, daun bawang dan daun sadri hiris tipis.. renjiskan dengan minyak bijan dan sedikit lada sulah di atas bubur tu.. perghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.... nyempat ko... sambil menyuap bubur sambil i masukkan N3... taip laju kemain lagi nih! <<< kisah bersambung...:))

BUBUR IKAN BILIS SUPERB!!

1/2 cawan beras
air secukupnya

CARA :

Campurkan beras dan air secukupnya dan jerang di atas api sehingga menjadi bubur yang lembut dan berkrim.. cewaahhh...

BAHAN KISAR :

4 sudu besar ikan bilis
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
7 biji lada sulah
7 biji lada hitam

CARA :

Setelah nasi menjadi bubur << waaahh macam peribahasa giteeww...
Masukkan *BAHAN KISAR* dan sentiasa di kacau.
sesuaikan rasa.
Angkat dan hidangkan!!

TARRAA!!!

BUBUR IKAN BILIS SUPERB!!


Simple dan enak.. SlurrrPPppp.... wahh tetiba terasa macam baby.. giteeww...


untuk taburan di atasnya.... daun bawang + daun sadri dan Caipo + lada merah hiris = SEDAP NAAA....


jangan lupa renjiskan sedikit minyak bijan di atasnya dan sedikit cracked white pepper... waduhhh


memang best.... berselera yoUUu.. tak payah kunyah.. telan jerk cenggitu... SlurPPPP


A... aaaAAA... yer nganga mulut tu luas sikit.. i nak suap ni ekk.. seorang sesudu.. nanti i nak makan tak cukup muahahhahahahahaha <<< eksesais rahang 


selit sikit kisah Abang Amin ekk....
sambil dia selak-selak buku resipi i tu kan.. i pun dok ler interview dia...
i pun tanyalah satu-satu..

"Ada tak kawan Amin yang rindukan Mak dan Ayah dia sampai nangis dan nak balik?"

Amin pun jawablah.. muka serius aje hengko!

"Ada.. sorang kawan Amin... kesian dia Mom.. kesian naa... dia risau dan sedih aje.."

i tanya...

"Kenapa?"

Amin jawab...

"Dia sedih sebab isteri dia dah ikut lelaki lain.. dan nak mintak cerai.."

masa tu hengko... mulut i dah terlopong dalam hati cakap cam ni... Ohhhh M... Geeeeeeeeeeee

"Kenapa?? Kenapa??? berapa umur kawan Amin tu??"

Pegghh.. nampak sangat macam kepoh kan mak Amin tu... HEpp!! bukan kepoh teruja nak tahu muahahaaa..

"Umur sama dengan Amin.. dia baru nikah hari tu... kawan Amin masuk aje PLKN.. lepas tu isteri dia hantar SMS cakap nak cerai!!!"

HuaaaaAAAAAAAAAAAAAAA......

terus i cakap cam ni pada Abang Amin...

"Amin jangan ada GF tau kat sini... kawan tak apa... Lepas habis PLKN Amin akan terus masuk Kolej.. belajar rajin-rajin... blaa.... blaa.... blaa... blaa.."

panjang yang i ceramah lembut aje suara ekk...

Last sekali i cakap macam ni....

"Amin... Amin.. Momma tak nak jadi nenek lagi yaaa..."

sebenarnya kan dalam hati i nak cakap macam ni...

"Momma risauUUUUuuuu.... janganlah kawan Amin tu dok bagi teori ke.. hal kawen-kawen ni hahahahhahaha.."

terus ko jamtu gak.. Pak Habibi i yang temBAMBOM tu kan.. tersengih sambil angkat kening!

perhghhhhhhhhhhhhhh... sekian terima kasih <<< kisah bersambung!!!


Pstt.. dalam tempoh 30 minit.. termasuklah edit gambar dan masukkan N3 siap pulak terselit cerita Abang Amin dan kawannya.. macam nak rak menaip ni hekk.. mana yang tersilap taip tu silalah paham-pahamkan sendiri yaa.. macehhh....
 kisah bersambung.. jap lagi letrik tak ada.. guna HP aje memang boleh tengok FB aje... jumpa malam nanti!!
dan semestinya ada menu yang menarik sepanjang tak berkaren tu kan kan... khas buat semua... muahh.. jaga diri.. muahzzz

TATA!!


21 comments:

hazila said...

Saya peminat tegar bubur nasi... Sekali hadap boleh habis 2 mangkuk. Lagi best kalau ada org belanja....

Mas said...

sedapnya bubur nasi ngan ikan biliss....
mas suka....
ala cian akak sorang ni..
jap lagi tak de lekrik yerk..
lama ke kak..
mujur bagi tahu dulu kan...

Yatie said...

waduhhh wat terliur pepagi tngk bubur nasi ni, mmng sedap sesekali layan bubur mcm ni..meh nak rasa semangkuk..he3..klakorlah citer Sha tu, betullah tu nasihat kat Amin...kawan boleh tapi no cintan2 dulu..abeskan belajar dan berbaktilah pada nusa dan bangsa dulu..pastu mamaNya carikan jodoh yg sesuwaiiiiii wokehhhhh...kan Sha..kan..

Ilhamkreatif said...

Salam sha...sedap bubur bilis tu,anak2 iza suke bubur nasi macam tu,x buat lauk lain pun x pe..Sha..iza bekenan tengok copstik sha tu cantik sangat.

Bicara Kak Noor said...

salam Sha,alahai terkedu akak baca cerita dari abang Amin tapi awas jgn jadi nenek dulu Sha, kak Noor pun belum jadi nenek lagi ni haha mesti ikut turutan umo tu kan,macam2 budak zaman skrg ni,supaya menjauhi anak2 kita dari macam2 kisah yg tk diingini AMINNNNNNNNN

Minta bubur semangkok heheeee

FnF Simple Life said...

K.Sha...anak2 sy pun suka gak bubur ikan bilis... best3x... utk anak2 sy x letak bahan2 sampingan tu...just tabur ikan bilis goreng yang dah ditumbuk...wah....dalam freezer pun dok ada bubur kosong dah 2-3 hari simpan... plan asal nak bekfast nasi air (bubur ngn sup ayam ala2 soto)...last2 cancel sbb hubby ajak mkn roti nan tandoori... harus makan malam nnt sy oter jadi nasi bubur ikan bilis... ;)

Amelia said...

Hi my dearest Sha, aiseymann.. umah pun ada chopstick? You tau pakai meh?
Ini bubur untuk baby besar kan? I want lei... I dah ada baby bib yang you hadiahkan, hehehe

Kesian nya letrik takda.. ini ari panas weii.... mai sini I tolong kipaskan...kalo rajin datang Taman Daya.kekeke..

Mak aii...berangan nak jadi nenek? LOL Jangan cari pasal anak belum habis sekolah dan kerja takda, you plak susah kena jaga menantu dan cucu.
Tapi kesian your anak punya kawan..masuk kem satu ari aje, bini minta cerai. Tapi pun muda sangat..belum lagi independent.

Siaran tergendala, sambung petang ni. bye... pi cari cendol, ice kacang kasi sejukkan badan, hehehe

Muahhzzz.........

dapurCikWan said...

sedapnya bubur tu kak sha!

ehh..biar betul kawan abg amin tu dah kawen..muda lagi tu...tu la kawen muda2...ilmu tak cukup lagi..dah nak bercerai berai dah..kesian.. pesan betul2 kat abang amin tu ye...carikan menantu yang pandai masak macam mmomma sha! =)

Watierman said...

Mak aiii Dik Sha ooi....ni pun menu yang Akak dok teringin jugak ni....tapi tak buat jer lagi...alahai kalau dapat semangkuk besar....sedap ni...kalau kecik tak puas pulak kan sebab teringin sangat2 kan!!En Hubby Akak bab bubur nasi memang tak layan tu pasal kalau dia sakit kena suap kalau kena makan bubur ni...macam budak yg tak nak buka mukut tu!! Geram sungguh bila time tu!!Akak macam Sha jugak..slurpppp terus tak payah kunyah2 hehehe!!OOOh panasnya bila tak ada letrik!!tapi better sikit dari tak ada air kan?

tun_telani said...

kak sha.. tun kalau mkn bubur nasik, ikan bilis tu mmg wajib! krup krap krup krap gitu gigit ikan bilis, baru nikmat mkn bubur..
fuhh.. baru pas spm dh kawin? budak2 lagi, xmatang n tahu tangging-jawab. kesian pulak, nnti isi borang uni, status janda ye.

AbbotCottage said...

bubur?? hurmmm wta meleleh air liur sungguh hakak shah haku ni. sedap!!! Ishhh menjejes-jejes air liur.

sempat lagi citer pasal abg amin ya? lama lagi tu abg amin nak balik.

Norzie hany said...

Salam Sha.
Masuk aje blog ni,mata dah scan kat bubuq tu.Melampau betul Sha ni...buat perut koi lapar tau.Nanti i ambil award tu eh.Tq berkongsi resepi disini.

umi's cup cake said...

salam kak sha,
bubur ni feveret umi sepanjang tahun dan lebih2 lagi time demam..selera je..sekarang berjangkit kat anak2 plak...

Sari Yusa Ibrahim said...

perghhhh!! nasib baiklah kampung kita ada karen, jadi... jadi... kita boleh tenung gambar bubur nasi ni puas-puas, hehehehe

zila 4ever said...

sha
karen x der yer..he heh..bukak pintu dapur besor2..biar angin masuk sepoi2 bahasa ...ambooiii mesti ada resepi best la tue..eehh..aq tgok abg amin dh mcm mawi sha..he ehhe seyes..ala2 macho..x der muka ko pun sha..mgkin cik habibi kot..:)..kim salam kt yg kerempeng tue yer..alllooolooo tomeeiii ..:)

Amie said...

Laaaa.... kisah cerai pulak! Belum cukup umur untuk faham tugas & tanggungjawab perkahwinan budak tu... kesiannya! Adooiiii....
Tu.. bubur nasi tu memang Kak Amie selalu buat, makan berkali-kali tak cukup semangkuk... ni nak tumpang makan semangkuk lagi di sini ye Sha... slurrpppp... slurrpppppppppp

leen said...

salam perkenalan kak sha...sedapnya tengok bubur tu...

rahel said...

Wah..sambil makan bubur ambil peluang ceramah pulak..hikhikhik..kalau jadi nenek muda kan bagus..hukhukhuk..

ibh_sue said...

Sgt meriah bubur akak tu. Klu sue kompem ble menambah 2 3 kali tu. Kikikiiiiiii

Rohah said...

saya kalau makan ni tak cukup semangkuk kak, mesti jd 2 mangkuk..semacam takpuas je kalau ngadap ni, lagi2 kalau banyak rencah segala ..

[z@ck] said...

kalau belah utara, kami panggil moi sup. hehehe.

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ