ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, May 10, 2012

Steamed Safron Honey Fruits Cake... Hikmah Tak Ada Karen!


Assalamualaikum... Selamat malam semua.. agaknya semua dah tidur... apa taknya.. sepanjang hari tak ada karen! jadi malam hari barulah dapat masukkan N3 siang tadi..

hah! memacam yang ku kerjakan sepanjang hari semasa tak ada karen tu ekk.. tau tak karen tu haper??? yaa tak ada letrik! yang oii.. bukan kena potong hekk.. sekampung tak ada karen.. TNB awal seminggu dah hantar memo.. so i memang dah bersiap sedia... tak ada laa.. karen..tak pe.. tak pe... jangan tak ada air! haje memang naya! apa taknya i ni pulak jenis.. sentuh apa pun.. mesti lepas tu cuci tangan ahhahahaa... you all macam tu jugak ke??? wahhh tq! tq! maknanya i manusia normal heheehhh...


Ada banyak hikmah bila tak ada karen kat rumah i ni.. jap nak ucapkan TQ soOooOOOoo much pada TNB sebab apa tau... selama 9 jam tak berkaren tu.. wahhh... terasa lain macam betullah! terasa hari ku cukup bermakna sekali!!! terasa tiap detik sangat padat dengan pelbagai aktiviti yang kulakukan.. nak tahu kenapa??? meh! dok dekat sikit i nak cerita ni. *balas dendam tak dapat menghadap pc* muahahaahahahaa <<< eksesais rahang dan mulut ni taw... :))


Masa tak ada karen tu laa... mood nak mengemas secara eksklusif datang! pehh.. kali ni... i korek segala haper yang ada celah kusyen di bilik tv... peh! boleh tahan memacam yang ku jumpa... ingat lagi..

"Momma belikan gam.. gam Nelly dah habis laa.."

ye masih ku ingat yang si kerempeng tu berbunyi.. pelik jugak awal tahun dah ku beli gam anggaran kalau nak ku buat plaster dinding pun boleh.. hokeh tak pe.. belikan lagi... sebemban yang ku beli aritu... tak pe.. tak pe.. sorang lagi...

"Momma... batery jam bilik Aemir dah mati... batery pun dah tak ada..."

ye masih ku ingat jugak.. baru bulan lepas beli kat pasaraya stok kalau nak buat genator pun boleh batery tu hokeh! tak pe.. tak pe...

Dan.... ehhhh.. masa mengais celah kusyen, bawah segala ceruk ku kais.... segala apa yang kekanak riang kat atas tu berbunyi! semuanya timbul!!! perghhhhhhhhhhhhhhh.. 

dalam hati i cakap.. tak pe.. tak pe.. bibik yang mengemas ni memang tak boleh harap! siapa?? i laa.. muahahahahhaa... busy hokeh! okay i ampunkan diri i sendiri... macehh...:))

tu tak cerita lagi jumpa banyak naaaaAAA duit syiling.. ehh.. masuk tabung i laa.. hahaahhaa...

wahh lipat baju pun kemain.. bersaid segala.. lemah lembut melipat kain baju yang dah naik 4 bakul!! sikit kan.. tau tak pe.. stok kain baju baru kering 3 hari ke KL aritu.. nak aje hantar dobi.. ehhh.. ehh.. Pak Habibi i cakap rugi! sebab musim panas.. kalau jemur cepat kering! hadoii.. pastu yang patah pinggang i laa yang melipat ekk??? dia??? wahh.. balik pujian aje yang i dapat.. huaaaAAaaa... << kisah bersambuang...:))


Sebelah petang sempat jugak meneman Nelly ulangkaji Bahasa Arab yaa laa sekolah agama dia tengah periksa sekarang ni.. sambil lipat kain baju i dengarkan ajelah kan... pastu dia senyap.. tergagap-gagap membaca..

"Momma ni maksudnya apa??"

sambil tunjuk buku Bahasa Arab.. wahh i sambil melipat muka tu tenang aje ekk..

"Yang mana satu..?" wahh si emak bertanya... Nelly pun tunjuklah kat i...

"Eh! Momma tak nampak.. tak pakai cermin mata laa cayangggGGG..."

Muahahahahhaha... terus tak berbunyi bila ku baca!! alasan tak pakai cermin mata giteeww... bukan tak tahu..tak paham hahaa.. kalau Rakson... Jumjumaton.. Ainon.. tu ku tahulah.. yang ayatnya panjang lebor dah macam novel tu... manalah tau... tak pe.. tak pe.. tak ingat kan kan... hadoii dah laah yaa... anggaplah N3 kali ni untuk setengah hari punya Hikmah tanpa Karen!! lain macam betul budak sekolah sekarang ni belajar kat sekolahkan.. tak macam i dulu.. kontot aje dalam buku tu... @______*


petang sambil rehat-rehat dah selesai ku kerjakan bilik tv tu... wahh ambil buku baca.. yaaa.. hobi masa lapang i... 
*sejak tak ada karen hari ni* muahahahha


*NAMPAK TAK... buku tu bertanda rite gitu.. ala-ala cikgu menanda kertas periksa.. hah! tu kerja dak kerempeng ler tu... ingat lagi masa tu umur dia 4 tahun! bukan tu aje.. satu buku hokey*

Sambil selak-selak tu.. terjumpa resipi yang cukup eksklusif! dari buku resipi i yang antik jugak tu.. ada yang lagi antik.. buku yang di atas tu di terbitkan pada tahun 1988! wahh.... i ni memang suka yang pelik2.. tapi ada kelas..yang penting mudah nak di bikin.. yang mana susah ku selak laju-laju heheheehh...

yer laa.. nak makan kat hotel manjang mahalkan.. esshh memang tak ada pun kek tu kat hotel.. kat Oversea tentu-tentulah ada.. so i tertarik dengan resipi tu... SAFRON HONEY CAKE... tapi ada fruits kat dalam kek tu..dan di bakar tapi i kukus sebab tak ada karen! so tu yang i tambah STEAMED SAFRON HONEY FRUITS CAKE... pulak memang lama dah mengidam nak makan kek buah.. jadi resipi ni memang telah membuatkan i jatuh cinta jam tu jugak! dan macam biasa telah kuubahsuaikan... hanya tang buah tu aje yang ku ubah.. dalam buku tu guna kismis dan mix peel.. i guna orange peel dan prunes.. wahh lagi sedap! satu lagi kek ni tak menggunakan esen vanilla dan tolong jangan tambah.. bila dah buat nanti you all akan tahu macam mana rasanya... TERBAIK! i tell you..


inilah safron @kekoma.. kat rumah sentiasa ada stok... alah you all pun tahukan.. so i bagi tahu yang mana tak tahu.. tengok bungkusannya tu.. siap berpatri lagi kan.. memang mahal... 3gm RM25... kira murah jugak tu.. i pernah jumpa yang lagi mahal!
bukan i beli pon.. Bonda belikan i... :))


macam tu ekk rendam dalam air panas... tunggu dia kembang baru boleh di bancuh.. kalau tak macam mana nak dapat rasa dan waranya yang mengancam tu.. memang berbeza dari pewarna tiruan... 

Okay dalam resipi asal.. cuma guna 6 lembar sahaja... demi you all i buh secubit.. wahhh.... *sebab bukan i yang beli heheheh* dan kek ni i buat khas untuk Bonda....

*safron yang i rendam di atas tu.. untuk glaze kat atas kek tu nanti ya*

Steamed Safron Honey Fruits Cake

secubit safron @ kekoma
 *rendam bersama 4 sudu besar susu segar  dan renehkan di atas dapur, cukup sekadar panas, angkat dan ketepikan*

175gm tepung kek + 1 sudu teh baking powder *ayak*
100gm butter
50gm castor sugar
2 sudu besar madu
2 biji telur

50gm orange peel   > gaul bersama sedikit tepung
150gm prunes *hiris*  > gaul bersama sedikit tepung

UNTUK ICING :

secubit safron
5 sudu besar air panas
*rendam macam gambar di atas tu*

200 gm aising sugar
1 sudu teh perisa oren *asal guna lemon*

CARA :

Sediakan pengukus dan panaskan.

sapukan acuan kek dengan sedikit mentega *kek tu kecik aje so guna tin yang kecik ya*

Putarkan mentega, madu dan gula castor sehingga kembang. *i guna tangan tak ada karen ler katakan*
masukkan telur dan putar lagi sehingga pucat *pale*
masukkan tepung sesudu dan putar sehingga selesai kesemuanya.
masukkan susu+safron yang telah di sejukkan tadi. *sepatutnya tapis tapi i tak tapis.. sayang you! biar berselirat gituuu...
dan akhir sekali baru masukkan buah2an dan gaul sehingga sebati.
Masukkan kedalam acuan tin dan kukus selama 35-40 minit.
Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.

TARRAA!!!

Steamed Safron Honey Fruits Cake


Walaupun resipi ni tak guna esen vanilla.... serius ni ekk.. langsung tak ada bau telur! tak hanyir pun.. harumMMmm naa.... basah aje... wahhhhhh << tetiba...


tu dia.. tuangkan pulak dengan aising safron siap ada perisa oren lagi.. i like... asing tu macam biasalah.. jus campur dan gaulkan sehingga sebati.. pastu tuang macam tu...


S.L.U.R.P.P.P.P << Sila mengeja ketika membaca... memang terbaik!
dengan warna kuning keemasan safron yang mahal tu.. rasanya....
wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh


buh pulak ceri atas tu.. dah selesai snap gambar simpan balik dalam botol! hahaaa... bukannya ada sesiapa nak makan... betol! betol! betol! upin dan ipin menyampuk.. Opah tak de gi surau! hehhh


lembut...basah mungkin sebab di kukus... itulah hikmah bila tak ada K.A.R.E.N << tak pe.. tak pe.. tak payah eja ehehhehee...


bau safron... rasanya.. harum buah tu... lemak manis... wahhh.... dan tolong jangan tambah gula dalam adunan kek tu.. sebab toping tu dah manis...


sangat eksklusif!!! i yang dok kampung ni.. minum petang bersama kek yang Wahhh..... kelasss giteewww.. apalagi kalau you all yang duduk di bandar tu membuatnya.. wahhh....... << sambung ler ayat sendiri...


Apa tengok-tengok! kata TeeraMitsu... celah langsir tu... Caremale kat sebelah tengah leka tengok burung kat celah sliding door... yang tak tahan tu masuk celah langsir.. molek aje posing.... sejak Abang Amin tak ada.. jarang sekali keluarkan dari kandang.. dah petang baru lepaskan.. tu pun kalau rajin.. cian Temel dan Teyaa.. Miauw.. Miaw... << maksudnya RINDU KAT ABANG AMIN.. alolooooOOooooooo....

Dah tu jerk.. rasanya ini N3 paling panjang ku bebelkan... gara-gara tak ada karen ler ni.. korang bayangkan kalau seminggu tak ada KAREN???
Sambung nanti.. jaga diri.. senyum selalu.. muahzzz.....

TATA!!!


20 comments:

[z@ck] said...

pergh.ni memang entry balas dendam ni kak.hehehe.pjg bebenor.btw,safron tu sama macam kek buah la ek. topping atas tu macam icing kek ke?

Si Matatajam said...

Assalamualaikum kak sha, M salute la kat akak, walau x dak karan pun bleh wat kek gak. Kalau M, mesti dah ajak Encik Asben g makan kat luar je

Nieza said...

tu dia penangan tak de karen kak sha...memang berbaloi kan semua keja boleh jadi...tapi sukalah baca celoteh akak ni...hehe

sedapnya tgk kek safron akak ni baru hari ni tau safron boleh bubuh dlm kek selama ni ingat bubuh dlm nasi briyani jer..memang menarik ni:)

Bicara Kak Noor said...

saalam Sha,baru bangun tengok kek steam ni fulamak terancam jiwa dan raga akak,nampak nya kena cari safron lah tu lagi,akak pun sama kalau tkde karan tu macam2 benda boleh dibuat yg selalu tertinggal dek kerna nak masuk fb lah blog lah haha,kadang tu rasa syok jugak kan heehee

~Sweet Honesty~ said...

wahh ancor diet cmne kakk..hihi.. thx folo blog sweety blek yee.. muahhhxx ketat2..(^_^)

ibh_sue said...

Aslmkum Kak Sha..
Hihihii..klu baca n3 akk, kompem ble sunyum dgn celoteh akk tau.
Teringat dulu2..kalau kat kg..time tak ada karen waktu malam..Time tu la kami kumpul. Mak abah mula la bukak macam2 cerita. Cerita nabi lah, cerita sang kancil lah..hehehee..Nostalgia betul.

Kak!..terliur tgk kek akak tu tau.
Tp..dapat jamu mata ja la..Nak rasa kompem x dapat kan..Heeee

Watierman said...

Assalam Dik Sha...wah hikmah juga tak berkaren ni ya....wah siap berkek mewah gitu....Anyway...Akak tak pernah beli safron yg memang sah2 mahal tu...belek adalah..hehe..Nantilah...akan ku usahakan juga mengkopi & pastekan resepi mu ni Dik in case ada sesuatu mendesak..untuk ku mencobanya...TQ ya!

norhanim md zain said...

Pagi Sha..kita pun buat kek juga hari ni..tak tahan tengok saffron tu mahal bebenor..I like kek yg dikukus drp bakar..sedapnya.....melting ganache tu mengancam...terbaikkkkk

Ummi said...

Assalamualaikum Sha, ni kak Ummi from Kuantan datang tau...haha (*ya laa, saja nak bgtau Sha sbb tgk dah 2x Sha masuk dapur akak, asyik tersebut MamaFaMi jer...ahaks!). Rindu kat mama la tuuuu...akak pun.. Nampak sedap kek kukus tu...tp x penah makan yg letak safron... Akak ni kalau nak wat kek ke kena tunggu ramai2 sikit kat rumah, hehe

Rohah said...

kelakar akak ni..awet muda nampaknya kalau baca entry akak selalu..hehe.Bila sebut hikmah tu..mmg kalau fikir2 ada juga logiknya kan..sbb xde karen,satu rumah pun jadi clear..

Qasey Honey said...

sedapnya kak tgk SSHFC tu...panjang bebeno namanya...hehe...tp kena la ngn rupanya tu..nmpk klasik n ala inggeris...hehe...nmpk sedap sgt tu...best kalau dpt mrasa spotong tu...xpe nk simpan dlu resepi ni yer...tq..muahhh

tun_telani said...

omeynyer meow.. tun kalau xde letrik mmg xleh nk buat mengemas sbb panas!! nk tido pun xleh sbb xde kipas.. kene duk diam2 minum air sejuk dan tgk muvie dlm laptop smp habis bateri. hihi..

tun_telani said...

omeynyer meow.. tun kalau xde letrik mmg xleh nk buat mengemas sbb panas!! nk tido pun xleh sbb xde kipas.. kene duk diam2 minum air sejuk dan tgk muvie dlm laptop smp habis bateri. hihi..

dapurCikWan said...

Raksun kepala..ainun mata...jum,..tak tau makna dah,...dulu hafal tu kak sha.. =) ingat satu2 tu..sekarang dah tak ingat...

amboi tak de karan pun bleh buat macam2 ye kak sha..tak panas ke duk mengemas sana sini??mau tak banjir berpeluh2 tu..takpe2 k.sha..exercise tu..

kek tu..cantik manis!..cikwan nak angkut balik dapur ye! =)

umi's cup cake said...

ada hikmah juga ya bile tak ada karen..boleh makan kek kukus safron..sedapnya..

fazian.batrisyia said...

Selamat berkenalan kak sha...kek tu mmg best ada safron...org kaya je yg sentiasa ada safron kat rumah!....hu..hu..(bc ni sambil mkn kek buah buat hari Isnin lepas..)

rahel said...

Waw...mengancmnaaaa kek safron itew..teringin nak terai..gue masi penasaran ni..

quinnie said...

hehheheh..mesti berpanas masa tak dek elektrik tu..kekekek..lama tu 9 jam...huhuhu..

saya kalau tak dek elektrik biasanya baring2 je..segala kerja malas nak buat sebab panas....hahahhaha....

Neeza.Areef said...

sy ni klu buat kek semua kukus..konon2 nk moist.hhehe..lgpun..oven baru tu x rasmi lg dlm sesi pembakaran kek..hikmah gak kan x de karen tu..mcm2 leh jd..

Amelia said...

Hi my dearest Sha, aiyah... sori lambat sampei sini ley. Semalam tayar puncit, pum angin pun tak boleh and workshop sudah tutup.

Wah.. rajin takeder karen pun boleh keluar sebiji kek kukus. Tak panas ke? You sebelah JB utara, barat atau timur, sana ada hujan tak?

kek ini sedappp.. very moist. Ada simpan seketui untuk saya tak?

Jumpa lagi, nak pi tengok N3 ayam dulu sebelom you habis makan, hahahaha

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ