ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, May 10, 2012

KARI AYAM KERISIK DAN SAMBAL TAHI MINYAK TOMATO HIJAU... WAHHH....


Assalammualaikum... Selamat tengahari kepada semua blogger baru dan lama.. yang mana follow i baru jap tadi tu.. Alhamdulillah terima kasih kerana sudi dan i dah follow balik dah.. cuma ada yang i tak dapat nak add sebab tak ada LINK.. nanti inbox i ekk.. macehh...

Dan kepada blogger baru dan lama yang mana belum ambil AWARDS dari i tu.. silalah ambil yaa.. tiada yang terkecuali.. macehh... KLIK SINI UNTUK AWARDS IKHLAS DARIKU DEMI MEMANJANGKAN SILATURAHIM DI ALAM MAYA INI... INSYALLAH << Perghh punyalah panjang tajuk tu egeggegeeggeeeegg... << gelak cari baru... gelak sambil gigi berlaga! hehhhh


Kisah tengahari ni macam ni taw... bila tiba nak masak ayam aje.. tetiba terus nampak minyak penuh dalam kuali.. aje manjang nak ku goreng aje.. pastu ternampak botol kicap.. nak aje ku masakkan kicap.. tak boleh! tak ada kuah nanti... so masakkan ler lauk kari.... wahhhhhhhhhhhh.... buh kentang berbanyak naaaa... pastukan.. ehhhh.... ternampak pulak kerisik.. wahhh buh dalam 3 sudu besar... wahh.. dari lauk KARI AYAM.. tambah pulak hujungnya... KARI AYAM KERISIK wahh.. giteeww... teringat aritu KAK NOOR TAIKO LAMA HANDAL MEMASAK! Kak Noor masak kari kerisik ayam kampung kalau tak silap? kalau silap mintak ampun kak Noor cayang.. muahhzz... kecurr sampai ke hari ni.. so bila dah ada kerisik tu.. cempakkan.. dah jadi... muahahahhaa... resipi kari tetap sama macam i selalu buat tu.. cuma tambahkan kerisik..

KARI AYAM KERISIK

7 ketul ayam *cuci bersih*
3 biji kentang *belah 4*
500 ml santan
3 sudu besar kerisik

BAHAN KISAR :

1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 1/2 inci lengkuas
7 tangkai cili kering
2 sudu besar serbuk kari
1 batang serai

BAHAN TUMIS :

1 pelepah daun kari
1 inci kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
1 biji buah pelaga
minyak

CARA :

Panaskan minyak dan masukkan *BAHAN TUMIS* sehingga naik bau.
Masukkan *BAHAN KISAR* dan renehkan dan sentiasa di kacau.
Masukkan kentang dan ayam dan kacau rata.
Masukkan santan dan renehkan sehingga kentang dan ayam masak.
Masukkan kerisik, sesuaikan rasa, angkat dan hidangkan!!

TARRAA!!!

KARI AYAM KERISIK


semestinya, ringkas dan mudah... rasa.. wahh.. hentah belum sempatku jamah.. hehhe.. semestinyalah lemak dan berkrim tak giteeww...


semalam ke pasaraya.. terjumpa tomato muda.. cute-cute! naa.. terus ler ku buat sambal kerisik.. hiris cili padi bebanyakkkkk naa... wahhhhh....


SedaPPppp... inilah lauk kegemaran i dan bonda... yang lain kat rumah ni tak suka.. wahhh bagusnyaa.. dapat makan banyak-banyak naaaaaa... hahahhahaa


hehehehe.. sampai bercabang arrow yang ku lukis tu.... Wahhh.. yaa giteeww....


Juadah hari ini.. sangat simple dan ringkas.... selamat menjamu selera kawan-kawan....:))

Sila klik gambar bawah.. baru sahaja ku UPDATE kisah di sepanjang di gelanggang MasterChef Malaysia...:))


dan yang mana terlepas pandang sila KLIK GAMBAR BAWAH... Blogs PENULISANKU.. macehhh



Wahhh... buah Mulberrys ku semakin banyak yang masak ranum.. wahh tunggu petang nanti.. semestinya menu petang nanti.. semata-mata buah yang tergentel-gentel di atas tu yaa... tunguuuUUU.. petang cikit ekk.. ada banyak kerja nak kena uruskan.. 
Jumpa nanti.. jaga diri... muahzzzz

TATA!!


18 comments:

Bicara Kak Noor said...

Shaaaaa!!! nak habaq ni tapi malu jugak tak reti nak tag award tuuuuuuuuuuuuuu hahaha orang tua ni patut lah jakunisss kan kan jgn citer kt orang tau..pastu terimakasih sbb ingat kari kak Noor tu tak kurang jugak kari Sha ngancam habis tau semua menu tu kalau dpt makan lagi bessstttt sesangat..

ogyep yummy mellow said...

Kari ayam kerisik ni, faveret emak ogyep... kalau buat kari mesti letak kerisik... sedapppp kan... dalam banyak2 tu, ogyep nak ikan masin je... hehehe, bolehkan..

Neeza.Areef said...

rasanye klu masakan yg ada bubuh kerisik ni mmg menambah keenakan masakan tu..lemak2 rasanye..

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Sha..

Ermmm..mmg WAHHHHHH!!!
Mmg mantop hidangan tengahari ni.. Mau berpinggan nasi ku tambah..

Sebab sha dah tuliskan di blog ni, nanti Naz angkut award tu yer sebagai sahabat blogger baru Sha..hihihi...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

aduhhh tak tahan tengok sambal tahi minyak tu.... terliur dah weeiii.. mana nak ku cari tahi minyak kalau tak di tanak sendiri.. huhuhu... tomato hijau pun jarang jumpe kalau tak ke pasaraya..

umi's cup cake said...

Kak Sha, jarang dapat jumpa tomato hijau..sedapnya kari ayam kerisik tu..kak sha, umi tak malu ni...kenapa kak sha belum follow umi lagi la...huhu

Amelia said...

Hi my dearest Sha, wah..... nasib baik ada bib yang special. I nampak my favorite ikan masin with limau kasturi. hehehe

Yang dua jenis tu tak pernah makan, biar I rasa sikit dulu tengok sedap sampei jilat jari tak!.
With your skill sure sedap kan... yum yum......

My dear, you tertinggal my kuih puteri Ayu punya posting. I sudah letak your special bib kat posting itu. Nanti free singgah ya.

Semalam you cium bau tarts durian? Cepat cepat you lari tunggu kat pondok I pukup 1.45am? aiyah... sori lah lambat posting, lain ari I ganti you with dessert for your waiting ya.

LUV you babe, muahhzzz... hugs you penyet penyet....

Psst...kasut, baju semua ada... apa yang you tertinggal lupa pakai??? hahaha yang dalam punya kah?

Wattie said...

Salam Sha,
Waaaa banyaknya laukkkk, macam kenduri pulak, tak nak jemput kita sekali ker......perghhhh....tak tahan dah ni..

Watierman said...

Sedapnya sambal tahi minyak tomato hijau tu...gandigkan pulak dengan ikan masin tu mak aiii Sha..siap3 pinggan Akak makan ni!!!!Kecurrrrrrrr!

FnF Simple Life said...

tiap2 hari menu best2 ye k.sha... semlm fnf dinner bubur ikan bilis ehehe..idea k.sha le tuuu...

Faiz said...

kahkahkah...tergezut saya kak sya!!..cepatnya respon kak sya. tak sempat nak menjemput tengok kek terbelah sendiri

Baik terbelah 3 je kak sya, kalau terbelah 7 ke sepuloh ke senang tak payah potong2, terus je amik satu slice n makan

tq kak sya for d recepi..nanti bebila nak godek2 blog ni nak cari resepi lagi

Amie said...

Selamat petang sha,
cukup lengkap hidangan hari ini ye Sha, keluar segala tahi minyaknya ha ha ahhhh sedaplah tahi tu, wangi je baunya kan..hi hi hiiii

Suka makan kuah kari kerisik, cicah dengan roti pun sodap! kadang-kadang makan dengan biskut ha ahahh

ummiaisyah said...

Salam rindu akaku....nk tuko makaroni ngan lunch set ni bule tak? ahaks....bergambo ngan retis cun tuu

ibundo said...

Shaaaa... bundo datang bawak mangkuk tingkat. Nak semua tu!!

[z@ck] said...

nama dia tahi minyak sebab guna tahi minyak ke? ngeri dgr nama. Hahahaha.

ShimaSalleh said...

Lamanye tak jenguk sini.. Balik KL ma... Rindu kat mak hihi..
Ehh umah mak kat kl pon ada pokok mulbery tu tau! Dpt mkn gak! hehehehe

inahar ali said...

salam sha..tahniah kerna terhasilnye buku masakan sha tuh..nnti akak nk cari kt kedai buku! pepun terliuq nengok kari kerisik sha nih..dapnyer!

Sari Yusa Ibrahim said...

rumahku tak pernah ada kerisek... kena buat stok ni..

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ