ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Friday, May 11, 2012

Celop! CeloP! Ahhh.... Nikmat Dunia....


Assalammualaikum.. selamat pagi Jumaat yang mulia buat semua teman blogger baru dan lama... Celop! Celop! Ahhh... Nikmat Dunia.. ya giteeww... Wahh! pepagi Jumaat ni telah kusajikan buat semua teman tersayang dengan gambar yang... waahh.. giteeww... heehhheeehhh...


Al-maklumlah.. di kampung i ni sekarang memang tengah musim buah mulberrys yang kelernya peh! aje memang menikam kalbu.. merah menyala bila masak ranum... bergentel-gentel kat celah dahan tu ekk... banyakkk naaaa... tiap hari kengkawan Abang Aemir datang main bola sepak waktu petang mesti di petiknya... makan ramai-ramai.. yang tak tahan tu ehh.. boleh pulak di selit kat celah telinge.. celah hidong! pun ada.. kengkonon ulat ler gitewww.. cehh!!


So semalam petang, sebelum kekanak remaja tu datang nak main bola kat depan laman rumah tu.. awal-awal lagi dah ku petik! sebelum kekanak riang tu buat main celah! celah! bagai tu kan hehehheehh....
awal-awal dah plan nak ku haperkan dengan buah mulberrys yang masak ranum tu ekk...
bukan lokek tau hahahahhaa...


yer... setelah ku petik, ku cuci dan serta-merta jamtu gak! ku gandingkan dengan mushmellow yang ada sepeket besor kat dalam lemari bahan kek i tu... terus ler ku cairkan cekelat buku...
i guna Dark Chocolate Beryl's Gourmet...
wahh! dah tentu-tentulah bila kekanak remaja tu mencelop buah mulberrys dengan mushmellow tu sure punyalah... akan berbunyi cenggini...

"Celop! Celop! Ahhh... Nikmat Dunia..."

siapa tak cakap camtu.. tak dapat! dapat tengok aje.. 
muahaaahha... << ketawa stok tumbuh tanduk! peh! kann...


memula sekali... cairkan dulu cekelat tu ekk...

300 gm Dark Chocolate Beryl's Goumet
100 ml susu segar
1 sudu besar gula castor
1 sudu besar mentega

dengan menggunakan kaedah bainmarie... *masak air dalam periuk, buh coklat dalam mangkuk kaca dengan kesemua bahan-bahan di atas tu dan kacau sehingga cair!*
angkat dan ketepikan dalam mangkuk....


pastu.. amik skewer plastik tu.. cucukkanlah.. buah mulberrys tu dan mushmellow... yer macam tu....
pastu kan kan...


wahh... giteeww... mulut tu katop sikit! hehhhh


celop! celop! pelan-pelan ehhh....


Ahhhh...... Nikmat Dunia....


celop! celop!


Ahh.... giteeww...


hah! buatlah sampai habis.....


dengan rasa buah mulberrys yang masam-masam dan hujungnya manis buah tu.. 
celop! celop! dalam cekelat... waduhhh... 


nikmat dunia... sedap hanya di tekak.. lepas tu dahh.. hanya tinggal kenangan manis dan cekelat yang sememeh kat tepi bibir tu... giteeww...:)))

Gambar kekanak remaja tu tak dapat i nak snap.. bila i nak snap aje.. semua berterabur lari lintang-pukang! MALU! MALU! semua menjerit! yek eleeeehh.....

pehh.... simpan aje camera.. berdedai.. dok kerumun... aje memang tau!!!

Pstt... hitu nama.. petang semalam kekanak remaja tu main bola.. perghhh... you all tak tengok! kalah Beckams! kalah Drogbar hokey!
lain macam tandukkan kekanak remaja tu semalam.. apa taknya.. dapat makan cekelat.. Celop! Celop! Ahh... yang bagusnya tu semua sporting.. sambil celop sambil berbunyi! mulut sememeh dengan cekelat! hehehehh..
dah tu jerk.. tunggu petang nanti.. menu simple macam selalu tapi special lah jugakk....


apa teeww???
tunggUUuuu.....
jaga diri, senyum selalu....:))

TATA!!

22 comments:

Qasey Honey said...

asslm Kak Sha cayangggggg...sedapnye...xtahan dbuatnye tengok celup2 coklat tu...boleh tiru ni nti...hahaha...

gmbo bwh tu Qh tau ape...telur pindangkan...org Johor kan mesti la tau...hehehe...fav tu...

ibh_sue said...

Aslmkum kak Sha. Salam jumaat juga.
Wah!!! Sedap tu main celop-celop. Ops! Pelik bunyiknya. Kikikiiii. . Sedap tu buah masam2 skit cicah coklat.
Kak! Cuba kasi posing gambo pokok mulberry akk tu sepokok. Mau tgk. . Geram tgknya tau.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Cayangg QH wahh pandainya betul tu.. telur pindang.. tunggu petang nanti menu makan tengahari hakak tu hehehhhh.. orang johor ke kome??? wah! hi! five! cikit!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Sue cayangg.... hehheeheh saja je AHHHH giteww kasi gempak hehehhh...

Okay Insyallah nanti akak snap gambar pokok mulberry tu ekk. pokok tu besar dan tinggi.. nak cantas tak boleh sebab sedang lebat berbuah...:)) tunggu ekkk

NAL said...

Salam Jumaat Kak Sha. Wow, memag terliur la tgk, rasa masam2 + coklat tentulah best sekali. Nak tanya sikit, hurmmm - sos coklat pun buat macam tu juga kan ?lagi satu, buku masakan tu sampai kat Langkawi tak?

Blog : nyteamlife.blogspot.com
Fb ID : Mohamad Hamizan Halim

Amelia said...

Hi my dearest Sha, good morning to you. Busy like a bee ya....

Weii... jangan ley.. pagi pagi give such a tempting and stimulating punya chocolate N3. How to sambung buat kerja?? Today FRY-day tau, nanti kena FRY kalo kerja tak siap.

Noti noti ya.... pagi2x buat I drooling...kejab mana bib..... *ok dah jumpa* kekeke

You umah mana, kejab I singgah, I pun nak join you main celop celop.

Kerja dulu, wait I kambing bag ok!

Bye...hugs& muahhzzz......LUV babe.

Watierman said...

Assalam dIk Sha..mencik tau...kita nak celop apenya...celop jari lepas tu jilat..tak adelah sememeh sangat!hehehe

Asyifa Mustaffa said...

Salam K.Sha.......
main celop2 pulak....mengiurkan tgk lelehan cekelat tu.....
sy mau sy mau !!!!

hazila said...

Besarnya buah mulberi tu.. Pernah tanam kat rumah dulu.

dapurCikWan said...

salam jumaat kak sha...awal update hari ni ye..seronoknya main cicah celop2 tu..boleh terasa kemasaman dan kemanisan tu bermesra-mesra dalam mulut tuh...yummehhh!! =)

tu telur ape plak tu kak sha??

Dapur usang said...

dik sha dulu kk ana dah cuba tanam pokok ni dlm pasu pi x tumbuh mungkin nak tanah besar kot?

Neeza.Areef said...

hi kak,
nasib sy x suke marshmellow klu x sy dah terkam

norhanim md zain said...

Salam Jumaat Sha...wah belum pernah merasa buah mulberi tu...di tambah dgn kemanisan coklat tu..aduh...sedapnyaaaaaaaa

K.Nor said...

sha, besarnya buah mulberi tu.. k.nor ada gak sepohon dua tp kicik2 jer buahnya.. meh batang pokok tu dua tig batang, k.nor nak tanam :)

errr.. rasanya telur pindang tu kan :)

Yatie said...

Assalamualaikum Sha,
adoyaiiiii tak tahan tngk buah celop2 ni....dah terasa nyaman je lalu kat tekak..tu pun cuma bayangkan je..kalau dapat rasa betul2 lagi bestkan...nikmat duniaaaa...aishhh ada resepi telur pindang ke, ni yg tak sabor nak wat sendiri ni...he3..ku setia menanti resepimu..

::Azura Rahman:: said...

sedapnyer telur pindangggggg!... baru 2 minggu lepas mak zura buatkan.. zura bawak la ke opis.. ramai yg x makan.. rugi2x.. punyer la wangi dan sedap telur pindang ni kan kak.. =)

Sari Yusa Ibrahim said...

eh, ada satu gambar tu, bila celup jadi bentuk love...

ku selitkan entry khas buatmu di sini :http://sariyusa.blogspot.com/2012/05/dunia-kaca.html

fazian.batrisyia said...

ala....sedapnya kak sha...dpt nengok jek. Dulu teringin nak tanam pokok mulberry tu. Tp tak jadi rumah tak pagar...lembu & kambing org jek masuk. Tu tanam anggur pun kudut jek tak naik...Dah naik FIL pulak pi mesin sekali...kesian tulll

AbbotCottage said...

hamoh hamohhhh kemain, ala ala fondue gituuu. err errr, mintak sket benih makberi tu kak sha, kita tuko ngan benih manggeh ndok?

rahel said...

Perghhh..tumapng lalu..nak celop-celop..hikhikhik..

Nieza said...

Assalam Kak Sha Cayang!waduhhh sedapnya...nak tumpang celop celop jugalah kak dah siap bawa buah stroberi dah ni..akak kena tambah chocolate tu lagila nanti rasa mcm tak cukup jer nak celop ni...hehehe

[z@ck] said...

celop jgn tak celop.ewah.hehehe

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ