ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Friday, May 11, 2012

HoH! Mm.. GeeEE Sambal Tumis Telur Pindang... BUNTAT!!!


Assalammualaikum... Selamat tengahari Jumaat buat semua teman blogger baru dan lama.. Jutaan terima kasih kerana sudi add i sebagai rakan blogger..:)) dan sekejap aje lagi yang mana i belum add akan ku add sebentar sahaja lagi... dan jap aje lagi i nak Blog Walking ke setiap ceruk dapur you all.. meninggalkan jejak.. dan tak lupa juga bakal ku hangkut segala apa yang ada kat bawah tudung saji you alls muahahaa.. sila jangan katop pintu hokey! macehh.. muahzzz...:))


Hokey.. hari ni i masak lauk simple sahaja.. dalam tempoh 4o minit dah siap! siap dengan mengelap dapur dan mop lantai.. wahh giteew.. buat kerja macam lipas kudung hari ni sebab apa tau?? hehehehhh.. tu last nanti i cerita.. 

Sekarang ni i nak share sikit kat you all.. hari ni kan i masak nasi lemak... so pagi tadi.. i ternampak seorang kakak blogger yang cukup ganas! apabila di dapur... i suka jengah dapur kakak ni sebab apa taw.. heheehhh... sebab i suka tengok last sekali gambar bila dia  post... mesti ada gambar nasi bungkus alas dengan plestik untuk bekalan suami dia.. wahh.. tetiba teringat masa zaman kerja makan gaji giteww... itulah yang kuhadap! dan pagi tadi.. akak tu masak nasi lemak pandan.. wangi sehingga hidung i yang tak mancung juga tidak tersorong-sorong giteww terus meloncat kedapurnya pagi tadi.... nak tahu siapakah gerangan akak i yang comey dan ganas ketika memasak tu.. singgah KAK WATIE MUAHHHHZZZZ Hah! jangan lupa add sebagai rakan blogger kita ekk.. hari ni tak berbungkus nasi kak Watie sebab suami dia berkursus... *wahh semua kutaip!* muhahahahaa....


Dan seorang lagi rakan blogger yang i memang suka benoor masuk dapur dia ekk.. hitu nama.. perghh.. bila dia masak nasi apa ke jenis pun! memang MANTOP!!! berserimpai beras yang cukup panjang ala-ala sejengkal giteewww *kalau semut yang tengoklah* hehehheh.. sila KLIK sini >>> HAPE YANG KO MASAK RAHEL??? dia dah lama tak masak nasi mabeles panjang2 tu.. you kenalah kais-kais ekk.. dan silalah add Cik Adik Rahel tu sebagai rakan blogger kita okey..:)) macehh moga silaturahimm di alam maya ini semakin panjang hendaknya.. dan dapat kita manfaatkan bersama.. Aminn...:))

TELUR PINDANG


Ni semua hasil kerja Pak Habibi i.. dia teringin nak makan telur pindang.. wahh bukan main rajin lagi di membikin.. tak banyak cuma 30 biji sahaja.. untuk makan-makan, bagi kawan opis dia dan 


telur puyuh pun ada.. tak banyak... saja nak test!
hah! ni kang ada yang cakap Pak Habibi i tu Aww.. sebab rajin memasak... dia keras hokey!  hahahahaha.. hadoii yaaiii...
bukan senang i nak bagi dia guna dapur i tu...

untuk resipi telur pindang tu.. nanti i masukkan di lain N3 yaa.. sabar hokey!

SAMBAL TUMIS TELUR PINDANG
 HOH! MMM... GEEEE...



8 biji telur pindang
3 sudu besar air asam jawa
2 biji bawang besar *hiris bulat*
gula dan garam

BAHAN KISAR :

40 tangkai cili kering
3 cm belacan
2 biji bawang besar
6 ulas bawang putih

CARA :

Panaskan minyak dan tumiskan *BAHAN-BAHAN KISAR* sehingga naik bau, garing dan sila tumis lama-lama dengan api sederhana dan sentiasa di kacau.
Masukkan bawang hiris, gula dan air asam jawa.
Masukkan telur, gaul rata, renehkan sebentar, sesuaikan rasa, angkat dan hidangkan!!

TARRAA!!!

SAMBAL TUMIS TELUR PINDANG
 HOH! MMM... GEEEE...


Tuuu diaa... SAMBAL TUMIS TELUR PINDANG

 HOH! MMM... GEEEE...
Bahan yang i gunakan sikit aje.. no halia at all.. sebab rasa telur pindang tu dah sedaPPP...


lawankan dengan nasi lemak... Hoh! Mm.. GeeEEEE...



timun hiris nipis... Hoh! Mm.. GeeEEE... :))


Ayam goreng simple... buh tepung jagung, serbuk garlic, serbuk kunyit, garam gula. gaul rata, perap dalam 1/2 jam.. goreng sehingga garing... dah jadi Ayam Goreng.. Hoh! Mmm... GeeEE... :)


Yang mana berasal dari Johor tu memang dah sebati dengan telur pindang... itulah yang kami dapat jika ada kenduri kawen.. yang tak biasa makan tu.. memang cakap tak sedap.. tak pe.. tak pe..
i suka.. hehehehhh...


hidangan yang cukup simple, mudah segalannya 3 IN 1... :))

AL-Kisah Si BUNTAT! GRrrrrrrr!!!


Itulah si Buntat! Grr... kisahnya macam ni.. kucing yang molek aje duduk kat atas sofa i tu, semestinya bukan kucing i. Dan semestinya bukan kucing my beloved neighbours tu... tapi Buntat tu kucing liar.. Ehhh.. dalam liar-liar tu.. molek aje hekk.. dia dok bersimpuh atas tu.. Grrr...

Dah lah tak mesra alam langsung! bila dekat dia lari! bila lalu tepi pun Buntat akan lari lintang pukang! Cop! Cop! yang bubuh nama kucing tu pun i.. nak tahu mana dapat nama Buntat Tu?? hehehehh.. sebab ekor dia kontot! bulat naa macam batu buntat tu heehehh... pastu kecik aje.. badan dia suntat! naa...

Hah! gini kisahnya.. dulu Buntat tu duduknya hanya di luar... kalau nak makan pun i bagi kat luar... tetapi... ya TETAPI sejak pagi tadi.. baru i perasan!!! Buntat dah mula lepak dalam rumah i.... si Caramel & Teeramitsu kucing i tu pun duk dalam kandang tau! sekali-sekala aje keluarkan.. perghh.. dah lah mula masuk dalam rumah... HUAAAAARGHHHHHHHHHHHHHHHH..... << nangis dan jerit stok meraung tahap gaban!


Buntat....... ya si BUNTATTTTTTT tatatattatatatatttttt... tu dah mula masuk dalam rumah... secara hendap!!! dan yang tak sanggup tu dia bawak sekali pindah anak-anaknya yang 3 ekor tu!! MAKKKKKK!!!! TOoooOOOOOOoOOOOoooLONG!!! hadoiii.... dan satu hari ni i dok ler main kejar-mengejar dengan si BUNTAT dan anak-anaknya yang 3 ekor!!!!! penatTTTTT.. tensiIIII!!!

"Dapat tak sha??? Dapat tangkap tak sha??"

TAKKKK!!!!!!

*kisah bersambung!!*

Hari ini hari Jumaat hari yang mulia.. kedatang si BUNTAT dan anak-anaknya yang 3 hekor tu.. mungkin membawa rezeki... mungkin ada hikmah di sebaliknya.... *berat badan turun 1 gm dok mengejar dari atas ke bawah.. dari bawah ke atas... tu belum cerita tunduk bawah meja, celah gerobok lagi tu... huauUUUuuuaaaaaAAA....

psst.... yang best tu berlari mengejor bukan bawak penyapu! tapi gantung camera celah leher! muahahahahahaaaa... Istaghfar banyak2 yaa.. hari ni hari JUMAAT... sekian terima kasih..

TATA!!!


15 comments:

Mieza said...

Sha..sambal telur mu sgt mantopppp..lama sungguh mieza tak wat sambal telur..bila dihidang dengan nasi putih tu buat perut ku laparrrr...

Sari Yusa Ibrahim said...

Kita dah bawa lari nasi lemak satu bungkus... daaaaaaaaaaaaaaa!!

dapurCikWan said...

owh telur pindang.. =) kelassss betul betul si buntat tu..kak sha kejar dia macam mommarazzi gitu...muahahaha... =D

umi's cup cake said...

Salam Kak Sha,
memang telur pindang ni feveret orang johor...selalunya makan macam tu je..tak pernah buat sambal..nanti nak cuba la...oh ya, terima kasih sebab sudi jadikan umi ni jiran akak...

Neeza.Areef said...

mengancamnye sambal telur k.sha!..lapar lapar lapar

kasihredha said...

terimakasih datang ke blog saya..salam kenal :)

saya dah daftar sebagai follower yg ke 333 (cantikkan no ni)

bestnya sambal...lapar jadinya

kasihredha said...

terimakasih datang ke blog saya..salam kenal :)

saya dah daftar sebagai follower yg ke 333 (cantikkan no ni)

bestnya sambal...lapar jadinya

zila 4ever said...

salam sha cyangggg
kita dtg bwk mangkuk tingkat nie..so nk kutip semua2 yg ada tu yer...x retiiii-retiii nk kasi kew..btl la sha klu g dapur kak watie..mmg kecurr gilaa..he hehe sedappp2semuanya..owhh kiranya ramai yg ckp abg amin cam mawi yer..hahhahh dah btul la sangkaanku tue..sapa yg ikut pragai ko tu sha..he hehe tiga2 kew?..ingat x masa kt asrama kita ada ejek sorg kakak tu ganja..ha haha last2 dia panggil kita..adooiii

AIN NAZRI said...

hahaha ingatkan telur pindang tu buntat.. rupa2nya buntat tu nama kocing ye kak.. kesian akak mengejar... pandai buntat pilih kerusi merah menyala tu sbg tempat lepaksss

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Hello...greeting from Love2cook :)

Hopped from Kak Nor's space. Geramnya tengok all those dishes...terliur I post this comment ;)

I hate cats...hehehe!

ummiaisyah said...

salam kak Sha...kt sini susah nk jumpa telor ppindang...yg ada telor rebuih kosong jek! penah tgk resepinya byk pakai daun2 kan..kulit bawang pon ada...sungguh eksotik!

Cheq Sue said...

teringin nak buat telur pindang tu, walaupun orang kelate tapi suka je makan... ^^

Rohah said...

takde jawapan laen lah kak Sha..compem sedap punyalah.Itu rupanya Si Buntat..

Norzie hany said...

Dah lama tak makan telur pidang,mmg terkenal di negari Johor.like3...

[z@ck] said...

telur pindang tu cm na akak? rasanya macam mana?

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ