ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Saturday, May 12, 2012

Keledek Jejari Goreng Garing.... BUNTAT PART 2!



Assalammualaikum... selamat pagi teman blogger baru dan lama..:)) wahh! dah tiba hari sabtu... kepada yang kerja makan gaji.. inilah hari yang di tunggu-tunggu kan kan... dapatlah bangun tu lewat sikit.. sarapan di luar bersama keluarga dan teman... bersantai waktu petang.. mengemas apa yang patut... window shopping kalau belum tiba gaji... tiba gaji nanti apa yang di window segala tu mulalah di sapu semuanya.. hehhh.. samalah kita... i pun santai-santai aje pagi ni.. tak memasak hari ni.. petang nanti nak keluar bersantai-santai bersama keluarga dan cari sedikit barang-barang keperluan buat Abang Amin... esok nak pergi jenguk dia jap! tak sabar rasanya ni... cepatlah ahad! hehehhh...:))


Sarapan pagi yang cukup simple... keledek goreng.. i potong ala jejari Pak Habibi gitu... 11/2 cm lebar.. gemok tul! hehehhh :))

KELEDEK JEJARI GORENG GARING

1 biji keledek *potong jejari selebar 1 1/2 cm*
cuci bersih dan toskan

1 cawan tepung beras + 3 cubit baking soda
air
sedikit gula dan garam
minyak secukupnya untuk menggorengn

CARA :

Bancuhkan tepung beras + baking soda + air + gula dan garam,
jadikan batter yang tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.
Panaskan minyak dan goreng sehingga garing.
Angkat dan toskan!

TARRAA!!!

KELEDEK JEJARI GORENG GARING


Sweet & Crunchy!!
*tolong jangan bubuh baking soda tu banyak sangat, nanti pedor rasanya.. cukup sekadar 3 cubit yang comel dahhh...*


lawankan dengan teh tarik!
wahh..... :)) nyaman...


hidangkan di waktu petang pun terbaik!


baki batter tu... gorengkan garing-garing..
Yaa... kruPP KraPP giteewww bunyinya...:))

KISAH SI BUNTAT!!


Yang mana terlepas kisah si BUNTAT...

Kiranya kisah bersambung ler ni kan.. hehehhh...

Yaa.. setelah gagal ku tangkap si Buntat dan anak-anaknya tu.. petang tu.. lepas sahaja solat Jumaat semalam petang tu..
i pun cakaplah dengan Abang Aemir..

"Aemir tolong tangkap anak-anak buntat Mir.. Momma takut dia kencing dan berrr... merata-rata kat dalam rumah... ada 3 ekor tau anak Buntat tuu.."

Aemir sambil garu-garu kepala.. kening berkerut muka keruh naa.. yer laa.. dia mana suka kucing.. dia geli.. tak macam Abang Amin.. segala menatang yang berbulu dia suka.. kecuali ulat bulu! hehehhh...

"Ada berapa ekor anak dia Mom?"

"3 ekor aje.."

Abang Aemir dengan mulut terlopong, semakin laju garu kepala..

"3!!!!???? alaa... Aemir tak sukalah.. Buntat tu garang! susah nak tangkap!"

"Aemir tangkap anak-anak dia.. masukkan dalam kandang.. nanti Buntat akan dok kat tepi kandang tu.. hah! masa tu kita masukkan dalam kandang... :)))) << sambil senyum manis kat Abang Aemir..


Hitu nama dah macam katon TOM & JERRY! memacam bunyi i dengar kat tingkat bawah.. menjengah tak jugak! i terlalu yakin Abang Aemir mampu melakukan tugasnya! muhahahahhahah <<< bagus punya Emak kan kan...

TARRAAA!!!!!

"Mom! YahoOOOOOooo!!! Aemir dah dapat tangkap sekor!! yeaaaahh!!"

terkejut monkey tau i masa tu... mujur tak pengsan!


tu dia.... dengan tangan dia yang panjang tu.. di suanya satu beg hijau!  bergerak-gerak dalam tu!
apa teewww??? yer anak buntat sekor dan yang pertama telah dapat di tangkap!
TAHNIAH! Abang Aemir... i dah agak dah.. Abang Aemir ni tak banyak cakap tak banyak cerita..
tapi sekali bagi tugas berserta imbuhan haje memang laju!!
muahahahhahaha...


seekor telah berjaya di masukkan dalam kandang.. ada lagi 2 ekor!!!!
masa tu Abang Aemir dah tak takot dah.. dah jadi si TOM & JERRY! hehehhehe.. dok mengejar keliling rumah..

"Yeayyy!!! Mom! dapat lagi sekor!!!!"
wahh.. yang Emaknya ni.. bukan main bersorak bukan main tepuk tangan.. tanda sokongan terhadap ketangkasan si anak bujang tu kan kan...

masa tu i kat dalam opis...

"Masuk kandang Mir... nanti gerenti Buntat akan datang cari anak dia... lepas ni kita bela dalam kandang... senang nak bagi makan..:))"

giteewww... i menjerit dari opis i hekk...

TAK SAMPAI 5 MINIT...

"Mom kucing yang Aemir tangkap buh dalam kandang tu dah tak ada! lepas tapi pintu kandang tak terbukak pun.. magic!"

i pun terkejut!

masa tu Abang Aemir dok pegang beg hijau dengan seekor lagi anak kucing tu kan kan.. kiranya tangkapan kedua ler ni...


kisahnya............................................................... hhahhahahahahahahhaha!!!!!
masa ni dok gelak dah macam nak haper dah!!!
kisahnya kucing tangkapan kedua tu... adalah kucing yang sama Abang Aemir tangkap dan kandangkan yang memula sekali tu!
perghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!


ni dia anak kucing yang noty tapi cute benor! dua kali kena tangkap! dua kali masuk kandang!! garang tu hokey!! liorr benorr...
mana lagi 2 ekor??? hehehehhehe.... kisah bersambung..:))


KLIK GAMBAR DI ATAS.. BARU SAHAJA UPDATE BLOGS PENULISANKU... TQ..:))


SILA KLIK GAMBAR ATAS
Baru update kisah Seram.. kenangan di Gelanggang MasterChef Malaysia...


Sekian sahaja.. laporan untuk hari ini... Insyallah panjang umur... adalah menu baru..:))
selamat bersantai hujung minggu bersama keluarga dan teman tersayang...:))
TAKE CARE AND SMILE ALWAYS!!

TATA!!

13 comments:

ummiaisyah said...

pencopot pertama!!!! dpt keledek goreng sepinggan!...buntat ko memang la buntat!

Asyifa Mustaffa said...

dapnya jejari goreng tu kak...buat mkan2 ngadap tv pun ok gak tu....
sy pun x suka kucing sepah2 dlm umh..nnti nak brsihkan mmg susah...hehe..mcm le sy ada bela kucing...umh mak sy ada la...hehe...

Ilhamkreatif said...

Salam sha...krupp...krapp,krupp krapp memang rapuh n sampai cini bunyinya.sadap keledek goreng....

hafza said...

Assalamualaikum sha, salam perkenalan. Sayang 1000x sayang, akak terlambat jumpa blog sha nih, terlalu banyak resepi yang mengujakan sampai rasanya tak cukup 24 jam nak explore blog sha nih..akak baru explore cake-pelbagai jenis, lum sempat try lagi, tqvm for sharing everything!!!

hafza said...

Assalamualaikum sha, salam perkenalan. Sayang 1000x sayang, akak terlambat jumpa blog sha nih, terlalu banyak resepi yang mengujakan sampai rasanya tak cukup 24 jam nak explore blog sha nih..akak baru explore cake-pelbagai jenis, lum sempat try lagi, tqvm for sharing everything!!!

kasihredha said...

memang best..
rangup
best buat minum teh di petang hari

DjDayang Jack said...

Salam kunjungan balas....

mekasih ye Sha (atau kak Sha??..hehe..x pasti nk panggil ape) krn sudi berkunjung ke DapurKu SaYang. Salam kenal juga ye dan semoga ceria dan sukses selalu...

waduhh...sedapnya keledek tuuu...mmg dh lm gak x mkn...telan liur jelah dulu...hehehe

anyway, very nice blog n recipes!:)

Asmah Yusof said...

slm kak Sha...
aduih sedap sgt keledek tue...tau tak kat Putrajaya nie mmg byk sgt la kemudahan yg hebat2...tapi....yg x bestnya xde jual pisang goreng or keledek grng tepi jalan...kalau nak kat dalam food courttp....x sesedap kat tepi jln...hehe

[z@ck] said...

keledek goreng! my favourite.makan panas2 ni sedap ni

Mieza said...

dedulu masa kecik2 mak selalu goreng keledek macam ni..kami panggil kaki ayam..tatau la pulak dari mana datangnya nama kaki ayam tu..sekarang dah lama tak buat sebab hubby tak leh makan keledek..bila tgk sha buat terus teringatkan mak..selamat hari ibu mak..

Norzie hany said...

Keledek jejari goreng tu nampak sedap sgt...Sha ada lg tak?nak sikit.
Best baca entry awak ni Sha...mcm citer novel pulak.

Amelia said...

Hi my dearest Sha, aiyah keledek goreng arh... I ni ari pun buat kuih keledek juga. hehehe
Belum sempat nak post lagi.

Yours look crispy dan sedappp..lain hari you kahwinkan keledek ngan keladi then goreng, sedappp....

Jumpa esok, nak pi titon already.

Hugs & muahhhzzz........ cayang you.

Diana @ Melley Mey said...

sedaaapnya tgk keledek jejari goreng tu akak... lg2 yg d goreng garing gini.. mmg fav diana ngan daughter... teringin plak nak makan time gini.. ehhehehe..

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ