ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Tuesday, May 8, 2012

Kari Kepala Ikan... Dari Buku Resipi Sajian Istimewa Shahriah Abdullah


Assalammualaikum... Selamat petang semua... Wahh hari ni i masak simple sangat! tak beridea pun yaa jugak.. apa taknya semua idea yang ada kat kepala semuanya dah ku curahkan kat dalam manuskrip baru i tu... pulak cerita yang sedang ku taip tu kisahnya tentang sorang budak pompuan yang tak pandai memasak... wahh... siapa tu?? hahaha.. dah tentulah i... sebab i yang menjiwai dan mereka tiap watak dalam manuskrip tu kan kan... so bila turun ke dapur tu tadi.. kepala tu dok ler pening memikirkan apa yang nak ku masak hari ni.. mood terbawa-bawa dek watak gadis kampung yang langsung tak pandai memasak! pemalas pulak tu! perghh.... << yang tu bukan i hekkk.... hehehehheehhh


tetiba teringatkan buku resipi SAJIAN ISTIMEWA SHAHRIAH ABDULLAH tu kan... wah terus capai! selak-selak... wahhh.. cek bahan ada.. wahh Tq so much Shahriah! *POYO TUL!* keh keh.. ehh serius ni tau... bukan masuk bakul angkat sendir ni okeh... tak caya meh! tengok resipi dan bahan-bahan yang i gunakan tu... langkahnya pun cuma 4 aje.. so korang tak ler perlu nak sengseng kain nak melangkah jauh-jauh hehhee....1... 2... 3... 4.. dah siap!!



TARRAA!!!!

KARI KEPALA IKAN
dari buku resipi
SAJIAN ISTIMEWA 
SHAHRIAH ABDULLAH


Nampak tak gambar di atas tu.. hah! ni nak cerita ler ni ekk.. gambar di atas tu.. masa shooting untuk buku resipi SAJIAN ISTIMEWA SHAHRIAH ABDULLAH... sebelum di crop segala ekk.. gitulah rupa asal gambar KARI KEPALA IKAN.... 


dan ini adalah gambar KARI KEPALA IKAN yang ada dalam buku resipi i tu...setelah di corp.. tengok warna kari tu... wahhh... nampak cantikkan.. ye lahh yang tukang menangkap gambor tu adalah juruphoto profesoinal.. hansem naa orangnya.. mana gambornya sha?? eishhh... ada..ni... i simpan dalam dompet.. selit dalam-dalam naa.. takut Pak Habibi i nampak muahaaahhaa... gasak! hadoiii....


hah! ini versi i punya hari ni muahahaa.. waduhh jauh benor gupernya... ehh... walaupun tak cantik gambar tuu.. i masak lauk KARI KEPALA IKAN tu betul-betul ikut apa yang ada dalam buku resipi tu tau... saja nak ku test.. betul ke tidak! muahahaha...


sama kan?? sama kan?? hahahaha... ye kan aje.. i snap gambar mana ada guna segala perabah lighting tah haper ke lagi.. jadi gitu ler gupernya... 


Sejarah KARI KEPALA IKAN... nama buku resipi tu pun SAJIAN ISTIMEWA SHAHRIAH ABDULLAH kan kan.. so kisahnya begini... KARI KEPALA IKAN ni asalnya resipi dari adik kesayangan i yang no 5... Shahrina nama dia...menetap di KL anak dah 2... wahh segalanya nak ku cerita ekk...hheheehh...
 Bonda suka sangat kalau Yan *nama timangan sebab dia bau durian hahaha.. Berlian nama timangan.. so panggil Yan aje..* masak kari.. kalau orang lain masak.. Bonda cakap tak sama macam adik i masak... tidak bersantan sebab Arwah Ayah tak suka Kari bersantan... jadi itulah kisah di sebalik KARI KEPALA IKAN... Alhamdulillah berjaya juga ku abadikan buat kenangan... rujukan buat keluarga, anak cucu dan teman sekalian.... Aminn


malas nak ku masakkan terung tu.. i bakar aje atas kuali.... renjiskan sedikit minyak...


lawankan pulak dengan sambal asam... masukkan dalam blender.. TTrrRRrrrr.. dah siap untuk di cecah.. 
WOW!!!! <<< tetiba hahahhahaa..


tu ikan masin gelama.. hiriskan bawang, cili padi dan limau sambal.. Amelia cakap macam tu semalam.. memang dulu i selalu buat macam tu.. tapi maid i yang buat hahaa.. sebab i tak kuasa nak hiris cili padi takot pijar... dan hari ni demi Amelia.. i buat hokey!


Dah siap.... mudah ringkas, bahan yang di gunakan mudah di dapati dan langkah juga ringkas! buku resipi ini sesuai untuk semua lapisan umur yang muda dan dewasa yang minat memasak dan sukakan segala macam jenis lauk yang ringkas tapi enak! kepada semua.. selamat mencuba.. dan Insyallah BUKU RESIPI SAJIAN ISTIMEWA SHAHRIAH ABDULLAH AKAN BERADA DI PASARAN DAN KEDAI BUKU BERDEKATAN... SOON.... sekian terima kasih... i nak singgah dapur kengkawan lepas ni.... :))) Kalau i ketuk dapur you all.. sila bukak hokeh! macehhhh.. muahzzz


Abang Amin suka dapat buku RESIPE SAJIAN ISTIMEWA DARI MOMMANYA...:)))

"TQ! Mom... Congrats!"

kata Abang Amin... muahzzz... i kiss dia... << wahh ini pun nak tulis ke??? dah tertaip nak buat macam mana kan.. hahhahaha


TATA!!

22 comments:

[z@ck] said...

ooh myyyy..ikan gelama masin..my favourite..tak pernah makan dengan bawang,cili padi n limau nipis.lepas ni boleh try =)

salam perkenalan

Qasey Honey said...

kalau bca entri dr akak ni bleh ketawa sorg2 dibuatnya...kelakar...

cantik kat dlm buku resepi tu...spe la yg design tu kan...

ok resepi pulak...sedap tp jgn byk keluarkan resepi dlm buku tu,...nti org xbeli lak...hehehe

dapurCikWan said...

hahaha..lawak2..poyo je gadis kampung tu,..nasib baik jugak jumpa buku masakan ye... =D

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Zack... tq so much sudi singgah, dah folo dan dah tinggalkan jejak muahzzz.... makan ikan masin buh cili padi dengan bawang memang meletOP!

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam QH hehhee... akak ko ni nampak aje kelakor dan ganas.. tapi dalam hati ada taman bunge hehheheheh muahhzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

CW cayang akak muahzzz tau tak per.. memang nak ku test satu persatu takot nanti orang beli kata tak menjadi naya! hehehhehh

Watierman said...

Assalam Dik Sha...hrmmm kalau kari tak bersantan ni kita orang panggil kari mamak lah tu. ermm...kenapalah Momma nya kasi buku tu pada abg amin dia kan tak payah masak kat PLKN...hrmmm..Akak paham sangat Sha ooi semuanya kita nak kongsikan dengan org2 tersayang betol tak?? I knew the feelings Dik...Okaylah...Akak chow dulu sebab kejap lagi ada date dgn En Hubby...dia dah call nak balik cept dari opis petang ni!!Daaa.. !

Asyifa Mustaffa said...

Salam K.Sha,
akak nie mmg suka buat orng leleh air liur tau....
smua nmpk mnyelerakan....hehe...

umi's cup cake said...

Salam Kak Sha,
waa..sedap ye kari tu..feveret suami umi dan dia suruh buat 'sebijik' macam kari kak sha..jawab umi senang je, beli la buku kak sha dari akak suami (yang kerja karangkraf,hehe)..

Neeza.Areef said...

terbukak selera
ada cili padi potong plak tuh..
yummyamm

Bicara Kak Noor said...

salam Sha kak noor nak kari dan buku tu jugak ya heheee nyaman bahh

gerhana luka said...

gambar dari jurugambar pro memang cantik ya, tapi gambar Kak Sha pun apa kurang nya bisa membuatkan air liur menitis hee..
Abang Amin baca buku resepi mommanya kat dalam kem, encem dia dengan kepala botak tu hee.. nampak tegap.

wanie said...

Assalamualaikum...salam kenal...blog yg menarik...kata2 yg membangkit..sukaaaa...
;)

norhanim md zain said...

my dear. . x sabaq nak tungu buku u sampai kat Alor setaq ni..bagai menanti bulan penuh di bulan purnama..semuanya menikam kalbu.

tun_telani said...

salam kak sha... wallaaa... sungguh menggiurkan kari kepala ikan tu.. dpt pulak ikan gelama masin.. mmg habis diet.

Amie said...

Hai Sha... hadoiii melimpah ruah air asamnya tu... sedap betullah cicah dengan terung, makan dengan semua yang dihidangkan tu...
Dah kenyang makan di sini, Kak Amie balik dulu ye Sha... esok datang lagi, nak makan lagi di sini he heheh

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Sha cayang!!!
mcm mana mama nk dpt kan buku resipi sha?
amboi2x kari kepala ikan kalau dpt mkn ngan sambal belacan... alangkah indah nyer dua kite berdua hahahaha

pssttttt... bubur kacang derian mkn ngan biskut sedap ke? mkn dh terasa plak kat tekak nie mkn org mengandung ngidam ki3x

ogyep yummy mellow said...

Kelasss menu tu Kak Sha... terkenang2 ... terbayang2 dah depan mata... LAma betul Kak Sha x posing kat umah kita ya...

Nieza said...

memang menyelerakan semua menu akak ni..betulx2 buat saya terliur tgk kari kepala ikan tu lagila.kalau mkn suka yg isi pipi ikan tu..hehe

Citarasa Rinduan said...

wahhhhhhhhhhhhhhhh
kari kepala ikan tu.. lagilah pasangannya mencairkan anak tekakku..

pitammmmmmmmmmmm

Amelia said...

Hi my dearest Sha, I scroll dari atas sampei bawah my mouth ohh..... arhhh.... mmhh...yum yum sedappppp...nasib baik dah ada bib comel tu. Tak payah risau kibod meletup lagi. And tak payah penat nak pi perah bib, cuci bib. hahaha

Your cookbook boleh dapat kat popular bookshop tak? I pun nak secopy juga, member mah... so mesti mau kasi support2x.

Ok lah , jumpa lagi nak pi BW kat pondok lain, 2 hari sibuk tak sempat nak ular ular.

A big cyber hugs to you, muahhzzz...

Rohah said...

macam2 ada, cuci mata je kat sini....dengar pulak ceeloteh akk yang membuatkan sy kekadang tersengeh sendiri, menghiburkan...

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ