ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, May 24, 2012

Puding Coklat Wah! Wah!


Assalammualaikum... Selamat petang semua... hidangan petang ini cukup simple.. juga i tujukan buat semua kawan-kawan yang sedang berpuasa sunat bulan Rejab :)


Puding coklat semua orang dah pernah cuba..
 i cuma guna separuh peket agar-agar kering.... guna pulak serbuk koko Van Hauten
 Rajin pulak membuat kuah kastard
makan waktu musim panas pulak tu hadoiiii.. asyikkk betull lah :))


halus aje tekstur puding coklat tu ekk. tapi ada pulak mendak coklatnya kat atas tu hah :))

ahh mendak tak mendak.. dah dua buku masuk laju je dalam mulut i ni hah! :))


Puding Coklat Wah! Wah!

1/2 peket agar-agar kering *gunting kecil
800 ml air
100 gm gula pasir
2 sudu besar penuh serbuk koko *van hauten
300 ml susu cair
1 sudu besar mentega

CARA :

Masukkan agar-agar kering, air dan gula, renehkan dan sentiasa di kacau sehingga larut.
Masukkan susu cair dan koko yang telah dilarutkan dengan sedikit air. Masukkan mentega dan kacau rata.
Tuangkan di atas penapis dan tapis.
Masukkan ke dalam acuan dan sejukkan di dalam chiller.


Untuk Kuah Kastard :

1 biji kuning telur 200 ml susu cair + 150 ml air + 3 sudu besar gula + secubit garam + 1 sudu besar tepung kastard

CARA :

campurkan kesemua bahan dan kacau di atas api sehingga pekat.
angkat dan tapiskan.
sejukkan di dalam chiller dan sedia di hidangkan bersama PUDING COKLAT WAH! WAH!

TARAAA!!!

Puding Coklat Wah! Wah!


slurPPppppp.... Wah! Wah!!! YoUuuuuuUUUuu :)) :))


jumpa lagi!


TATA!!


12 comments:

~Sweet Honesty~ said...

menggoda sungguh puding ne kak..harus di cuba neyh...(^_^)

Shahriah Abdullah Novelis said...

SW mudah aje tu basic resipi agar2 selamat mencuba taw.. :))

Qasey Honey said...

asslm kak Sha cyggggg...wah tq kak..khas utk kwn2 ni kn...QH amik 1 yer...mmg mlazatkan bile buka posa ade puding ni...slurpppp

Bicara Kak Noor said...

salam Shaaaaaa tok tok tok akak dtg ni nak makan puding ni walaupun akak tak puasa hari ni nak jugak puding tu,mana leh puasa hari ni nak masak utk last day pada sahabt akak tu,Sha bila lagi nak dtg nanti calling2 tau hehe

myda_ahmad said...

wow!wow! coklat2 sedapnyer....mmg fav coklat....satu hari nnti mesti nk cuba buat...

Shahriah Abdullah Novelis said...

QH memang untuk ko dik.. aikk satu je?? cukup keee??? << sambil mata kenyit2 hehee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Noor cayangGGGGG!!! << terkejut sambil bukak pintu hahaha.. yaa laa akak sibuk manjang sangat hehhee.. lama dah dok menanti akak kat dapur yang sepi tu hah..:))

Insyallah jika ke Brunei mesti sha nak jumpa kak Noor... nak kiss2 kak noor muahhhhzzzzzzzzzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Myda tq dear... nanti jangan lupa cuba yaa.. pastu bagi semangkuk tau hehehe.. :))

Ryo Azhar said...

wah wah wahhh..comelnyaaaaa

Shahriah Abdullah Novelis said...

Ryo Hehheee puding biasa aje tu tapi wah! wah!

Si Matatajam said...

Adoi kak... Yg ni mmg M tak tahan tengok. Aya lioq dok meleleh ja tgk ni. Mmg nak kena p cari agar2 wat puding ni...

QasehnyaRania said...

minta izin amek resepi ye kak...
jemput mai sini sat noh..
hehe

http://lobaksusue.blogspot.com/2012/07/puas-mencari.html

thanks ;)

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ