ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Friday, May 25, 2012

Ketam Panggang Fusion.. Resipi Baru You!



Assalammualaikum.. Selamat sejahtera buat semua teman-teman yang sudi singgah di dapur ku ini... Minta maaf sangat yaa.. kali ni gambar memang ler tak cantik dan tak terang sebab apa tau.. :)) ketawa dulu ni.. ini adalah menu makan malam tadi.. :)) dah nak makan baru teringat belum snap gambar.. dah malam lampu pulak di rumah ni ala-ala romantis giteww... ;)

Hati berbelah bagi.. kang kalau tak snap gambar.. selesai pulak di ratah ketam yang berpelukan sesama sendiri dalam mangkuk tu kan.. :)) Kang kalau di snap gambar dah tentu-tentulah tak cantik dan tak terang sebab cahaya asli tak de.. so snap jugak dengan motto.. belum tentu akan ku masak esok hari cenggini gaya! :))

TIPS UNTUK MENYERTAI UJIBAKAT MASTERCHEF MALAYSIA MUSIM KEDUA... :)


Ramai yang in box i di laman Facebook dan juga ada yang bertanya di kotak komen blogs i ni kan...
so semalam gagahkan jugak diri mengais gambar-gambar lama awal pembabitan semasa ujibakat MasterChef Malaysia Musim Pertama...

so kepada kengkawan yang berminat tu silalah, jengah di blogs i yang satu lagi yaa.. i ada share sedikit tips
bagaimana nak ke ujibakat tu nanti.. dan Insyallah i akan share lagi tips.. silalah yaa.. i wish you all good luck! muahhzzz :)



sakit betul mata tengok gambar ketam tu tau :))
sakit-sakit mata pun semua dah ku sesah!

Okay apa yang Fusion sangat tu??

Hah nampak tak kulit ketam tu?? nampak berserbuk dan garing aje giteeww kan...

ku taburkan dengan serbuk parmesan cheese banyak-banyak naaa....

wahhhhh!! memang terangkat i tell youu! tak caya? jom kita cuba!!

KETAM PANGGANG FUSION

BAHAN-BAHANNYA :

SEMUA DI KISAR :

2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
2 batang serai
25 tangkai cili kering
1/2 inci belacan
5 biji telur
sedikit garam
gula

BAHAN-BAHAN LAIN :

1 kg ketam bunga *potong 2
5 sudu besar serbuk parmesan cheese
4 sudu besar tepung beras
sedikit minyak zaitun

CARA :

Taburkan tepung beras bersama ketam dan sedikit garam.
Kemudian tuangkan *BAHAN KISAR* ke seluruh ketam dan sesuaikan rasa. 
Perapkan selama 30 minit.
Masukkan ke dalam mangkuk * tureen*
renjiskan dengan sedikit minyak zaitun.
Taburkan dengan serbuk parmesan cheese di atas ketam.
Panaskan ketuhar dengan suhu 180'c selama 20 minit, kemudian baru masukkan ketam dan panggang selama 20-25 minit.
Angkat dan hidangkan bersama nasi lembik!!

TARRAAA!!!

KETAM PANGGANG FUSION


Amacam?? mudah dan memang terangkat! i tell you!
asyik di blackpepperkan.. di lemak cili apikan.. di masak berlada kan kan... cuba yang ni pulak... Fusion giteww... :)


Nasi wajib lembik sikit... baru best!!
baunya waduhhhhhhhhhhhhhhhhhh... satu rumah bau harum ye.. tak caya cecuba cecuba :))


nasi goreng kampung sarapan pagi tadi..
pedas ke langit! i tell youUu...


Jumpa lagi petang nanti yaa.. jaga diri senyum selalu.. :)


TATA!!


EHHH.... ada lagi.... :)) :))

TATA!!!

30 comments:

FnF Simple Life said...

dah siap masak lauk utk lunch ye k.sha...mmg express macam bullet train nihon... sedap ni lagi2 dgn cheese yg garing tu...hmmm...nyum3x

FnF Simple Life said...

dua kali baca...menu dinner rupa nya...oh... tarik balik yg express mcm shinkansen tu ye...kikiki...jgn marah k.sha cayang

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam FNF tu lauk dinner malam tadi hehehe... lunch kat luar hari ni..:))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hahaha FNF tak pe tak pe.. memang ada baki lagi pun tu... untuk makan esok lusa :))

Asyifa Mustaffa said...

Salam k.sha,
sy x bole masuk rncangan masak2 mcm tu...mmg x bole nak masak kalau bnyk tekanan...hahaha....

ketam? huhuhu...sy x makan ketam la pulak...tp bole je cuba nie..sbb asben mkan je pun...skali skala menu lelain nie..best gak kan...:)

tun_telani said...

weeeeeee~~~~~~~~~~~` tuuu.. tuuu.. dh nmpk pakcik kuning kepala botak tuu... tahniah dh berjaya! hihi...

tun mmg sedih tgk ketam nih.. sungguh2 terliur, tp tun xleh makan sbb allergic :(

Bicara Kak Noor said...

Sha, nak ketammmm tapi ade ke lagi tu?/mesti dah tinggal kulit kt tong sampah kan tkpe tengok gambar je lah,nak ikut gi lunch lah kat mana akak nak tunggu ni heeeee

[z@ck] said...

tak reti makan ketam sebab tak tau nak korek isi celah mana.huhuhu

Si Matatajam said...

Salam k.sha... Amboi resepi ketam pulak.. Mesti best kl mkn ngan nasi panas2 kan.

Yatie said...

hah3...klakarlah Sha ni, apa salahnya esok masak lagi ketam mcm ni..masak banyak2, pastu panggil akak tlng abeskan ya...ok kan...mmng nmpk sedap sangat, akak dok bayangkan mlm tadi Sha makan penuh sopan santun gitewww...mcmana eekkk ratah ketam dngn sopan santun..biasanya dngn rakus jek..ekekekeke..abes comot2 pipi...

leen said...

Salam kak sha....tq ye kak sha..sudi follow blog saya...tempoh hari....emmm sedapnya tengok ketam tu.....memang tak pernah masak cam gini...pasti sedap n meletop

myda_ahmad said...

kt umah nie jarang mkn ketam,boleh dibilang maybe 1 kali dlm sethn....ketua umah kurang suka,so x belilah....mesti sedapkan ketam tu,sha panggang cm gini....

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Sha cayang!!!

saja kan kasi mama jeles mkn ketam!!!
lps tuh ltk atas nasi...kijam betul si sha nie tau!!! hahahaha jgn panic mama tak marah cuma sayaaangggg hehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Asyifa tahu tak pe macam2 rasa ada hehee

betul tu dik asyik lemak cili api aje hehehhe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hehehhe... Tun tapi akak cuma tahu kepala botak tu senyum dengan gelak aje lain tak tahu.. macam mana nak nampak gigi taip apa? hahahaha

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Noor cayangg tinggal kulit je kak noor hahaha..

Jom! kita makan sesama melepak kat warung wak Joe hehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Zack sama dengan anak yang no 2.. tak suka makan ketam tak reti nak korek katanya... hahhha

Shahriah Abdullah Novelis said...

SM mmg terangkat makan pepanas sedapPp hehhee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Heheheh Kak Yatie cayang tak kuasa nak masak ketam hari2 heheee...

Okay nanti sha masak bebanyak kita makan sesama ehh bawah pokok tau!

Mana ada sopannya kalau makan ketam.. terpusing-pusing kepala nak cari angle baik punyer hahahah

Shahriah Abdullah Novelis said...

Leen sama sama cayang.. mau tak makan ketam tak meletop! letop bom bom you ahhahahha

Shahriah Abdullah Novelis said...

Mama Hawa cayang mau taknya saja je nak bakar mama tu muahahahaa..

Lepas makan tu kan mama.. terus tersandor sedap naa hehehhe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Myda betul tu kak masak cam ni ringkas dan enak.. simple aje tak perlu menumis.. tang makan tu aje yang leceh comot segalanya hehehe

AZLITA AZIZ said...

Salam Shah..

anak2 akak mmg suka ketam.. kalau nampak pasti masing2 ambil pinggan terus hadap.. hihi tapi akak tak boleh makan kalau makan malam tak boleh tidur shah.. mesti tergaru2 hihi

nanti boleh lah akak cuba utk musim cuti sekolah ni..

banyak dah resepi shah masuk list bilalah nak mulakan projek ni..

Btw selamat berhujung minggu ye Shah

ibundo said...

sha, masuk sini je kecur air liur.
Bundo pun dah lama tak mengetam ni err..makan ketam.
sha..tadi bundo ke klcc. Singgah kedai jual majalah, bundo jumpa buku sha. Adei.. kelas lah. Bundo terus beli.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Kak Azlita cayangg muahzz muahzzz..:))

Ohh akak tak boleh makan ketam yaa?? ramai rakan blogger yang alergic makan ketam.. tak pe akak masak untuk Dalili dan keluarga ya.. akak amik bau je hehehee... sabo ajelah kan kan..

Tq kak memang mudah aje lauk ketam tu sha ni kalau masak suka yang simple cepat dan mudah.. *malas* hehhee.... tq kak selamat mencuba yaa.. cayang akak muahzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam bundo cayang muahzzz muahzzz..

apalagi Bundo mengetam ler hhehehe...

Bundo dah dapat buku sha??? novel ke buku resipi terima kasih sangat yaa bundo kerana sudi sokong karya sha... cayang BUndo... muahhhzzzzzzzzzzzzz

Qasey Honey said...

asslm kak Sha cygggg...dh kemalaman bru dpt singgah ke sni..hukhuk..mesti dh abis lauk ketam tu...kak..Q masuk list yer resepi ni...nmpk sedap sgt tu...QH suka jugak ketam ni...kopek aje yg malas..hihi

Amie said...

Biar sakit mata pandang rupa paras ketam tu Sha... yang penting ketam memang sodap! He he hehh Kak Amie pun memang geram sangat kalau ambil gambar tak berapa menjadi, lagilah kalau di bawah candle light dinner gitu ha ha hahhhhh

Subhie Arun said...

sedapnya ketam...!!bookmarked,..nanti try!

Diana @ Melley Mey said...

Ok jer tu diana tgk gambarnya tu akak... Kalau makan ketam ratah2 jer pun best.. Hehehee... Sedap... Nie gaya baru... Resipi baru n menarik... Nak try nnt gak.. InsyaAllah...

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ