ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, April 7, 2011

TIPS MENYIMPAN TAUHU AGAR TAHAN LEBIH LAMA


TIPS MENYIMPAN TAUHU AGAR TAHAN LEBIH LAMA

ASSALAMMUALAIKUM... kawan-kawan...:):) lama dah tak share TIPS DI DAPUR yerk... okay kali ni i nak share dengan you all bagaimana nak simpan TAUHU atau TAHU agar tahan lama dan tidak berbau dan tidak masam. Seringkali bila kita beli TAUHU atau TAHU di pasar... bila kita simpan dalam peti sejuk tu... keesokkan harinya bila nak di masak.. berlendir dan berbau masam. Yer tak???? yer kan aje... okay ada beberapa tips... setakat ni ada 3 sahaja cara yang ku amalkan selama ini. Pertama sekali... selepas di beli Cik Puan Tauhu Atau Tahu tu... cuci bersih-bersih di bawah air yang mengalir.. selepas tu masukkan ke dalam mangkuk plastik, zink atau kaca... letakkan air bersih di dalam mangkuk yang berisi TAUHU atau TAHU itu... sekarang dah tahu kan???muahaha.. okay keesokkan harinya.. sila ler di tukar air dalam mangkuk tu yerkk.. dan lakukan sama macam tu selagi Sang Tauhu atau Tahu tu tak habis... Ada satu lagi tips atau petua.. kalau TAUHU atau Tahu tu dah berbau masam.. usah di buang ekk.. elakkan pembaziran... buat cam ni ekkk.. didihkan sedikit air.. dan selepas tu rebus TAUHU atau TAHU yang dah berbau atau berlendir tu.. berkesan tau! petua ni Bonda i yang bagi... ada satu lagi petua.. gorengkan TAUHU terlebih dahulu dan simpan didalam peti sejuk.. cara ni hanya bertahan kurang dari 2 hari sahaja.. so you all boleh ler cuba yerk.. mungkin jugak you all ada petua lebih berkesan.. bolehlah kongsi bersama dengan i... okay dah tu jerk ekk...

selamat mencuba!!!
SEGARRR AJE TAUHU TU KAN... DAH 4 HARI TU  TAU.. JANGAN LUPA GANTIKAN DENGAN AIR BERSIH YANG BARU SETIAP HARI SELAGI TAK HABIS DI GUNAKAN... JANGAN DI TUTUP TAU...:):) ALL THE BEST.. SHARING IS CARING...:):)
TELAH BERADA DI EGYPT... jangan lupa jengah blogs cuti-cuti i tu yeeerrkkkk... dah tiba PART 8.... KLIK DI SINI >>>> EGYPT! OH! EGYPT!!!!

TATA!!!

1 comment:

Anonymous said...

Thanks for the tips! It WORKS!

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ