ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, March 28, 2012

Baked Fishioni Rigati & Cheese

Baked Fischioni Rigati & Cheese


Assalammualaikum... hari ni masak simple... sebab pagi tadi dah makan nasi goreng kampung pedas giler! macam biasalah bila masak simple tak bernasi tengahari ni.. alamatnya kena ler masak nasi petang nanti.... itu ajelah keje i ekk.. masak aje kijenya... tak pulak jemu tu yang pelik tuh! hehee... okay.. dapat idea nak membikin Mac & Cheese tu bila anak2 dah mula berbunyi nak makan mac & cheese di Kenny Rogers... nak tunggu hujung minggu lambat lagi.. kang kempunan pulak yer tak....


Cek almari pasta.. marcaroni tak ada.. yang ada cuma.. beberapa kotak...


Fischioni Rigati yerk... cik adik dan puan-puan.. beli di Turki aritu...  nak tahu cerita i di Turki KLIK SINI -->> JOM! KE TURKI BORONG SAKAN!!! 
....geram betul tenguk guper pasta tu... comey aje ekk.. bentuk ikan.. sebab tu agaknya namanya Fischioni... agaknya sempena nama Fish! muahahaa.. ishh tak kuasa nak cek kamus tak.... udaH ler ekk.. meh ler memasak.. 

               Baked Fischioni Rigati & Cheese

Memula sekali tu... kita rebus dulu pasta tu yerk.... rebus air sehingga mendidih dan bubuh sedikit garam....
setelah mendidih masukkan 200 gm pasta dan rebus sehingga masak *aldante* angkat dan toskan...


ketepikan...

Bachamel Sauce :

2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar mentega
300 ml susu segar
1 sudu besar garlic powder
1 sudu kecil cracked black pepper
sedikit garam
1 cawan chedder cheese


sagat dan ketepikan.... *amik sikit masuk mulot jangan lupa hehe*

CARA :

Panaskan mentega di dalam kuali non-stick dan masukkan tepung gandum dan kacau rata.
Masukkan susu dan kacau sehingga pekat.


masukkan cheese, cracked black pepper, garlic powder, sedikit garam.
Kacau sehingga sebati dan masukkan pasta dan gaul rata.


sediakan mangkuk... jangan lupa cari yang ada tulisan 'delicious' confirm nanti DELICIOUS ekk.. *pengsan!*
pastu kan kan....


tu diaaa... semua tu i punya heheee...


taburkan pulak dengan parmesan cheese di atasnya....
pastu bakarlah di dalam oven dengan suhu 170'C selama 15 minit atau pun keperangan warnanya... gituh!

TARRAA!!!

Baked Fischioni Rigati & Cheese


yOOMmmyyyYYyyy okeh!


Tolong buka mulut tu besar-besaR sikit... i nak suapkan nih!!! yerr... giteewwww.....


Mudah aje tu kan kan.... selamat menjamu selera kawan-kawan...
:
:
:
:
:
:
:
:
:

JAPPP... belum TATA lagi ekk...
:
:
:
:
:
:
:
:

Psttt..... awal2 pagi lagi i dah bancuh cik adik buah pear yang tergolek-golek tu ekk.... kek apa tu????
TungguuUU... bagi i kemas dapur dulu petang cikit i share kat you all yaa...:)))
:
:
:
:
:
now baru TATA!!!!

4 comments:

Bicara Kak Noor said...

wow semenjak dua menjak ni dah selera omputih pulak Sha sedap tu bercheese2 disini snagatttttt berminat layan je Sha benda sedap kan hehee

dapurCikWan said...

wah, kak sha..banya betul stok pasta tu..biru la mata pasni.. =) tengok cheese tu pun..haih, sukar dilepaskan kalau menu2 yang ada cheese ni...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Noor... selera anak2 hubby tak ada.. tu yang masak ikut tekak anak2 hehee... layannnnn.... tq kak noor

Shahriah Abdullah Novelis said...

Cik Wan.... kan kan... kalau makan kat luar aje memang $$$ buat sendiri tak $$$ cuma berpeluh aje tepi oven tu hehhehee

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ