ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Tuesday, March 27, 2012

GRILLED HONEY THYME CHICKEN WITH PITA BREAD

GRILLED HONEY THYME CHICKEN WITH PITA BREAD


Assalammualaikum... tekak teringin nak makan yang ringkas dan kering aje giteww.. dapat idea ni dari cik abang roti pita tu yerk.. masa nak mengais peti sejok tu.. ada sebungkus lagi roti pita.. bila i beli ekk??? hehhee.. pulak awal pagi tadi dah defrost dada ayam.. cadang nak masak kari thai.. hmm.. dah terjumpa cik abang roti pita tu... gini ler jadinya.. simple cuma leceh cikit aje.. yang best tu tak perlu pakai shower cap! muaahahaaa sebab tak perlu menumis ini hari yerk... dah tu jerk! baru pengsan....

GRILLED HONEY THYME CHICKEN WITH PITA BREAD

Memula sekali yer cik kak dan puan-puan kita perapkan dulu cik ayam kita tu ekk...


dada ayam, perapkan bersama... 1 sudu teh serbuk mustard, 1 sudu besar dried thyme, 1 sudu teh cracked blackpepper, 1 sudu teh cayene pepper, 1 sudu teh dried parsley, garam, 3 sudu besar madu lebah dan gaul rata.
Perapkan selama 1/2 jam dan...


susun di atas aluminium foil dan renjiskan dengan sedikit minyak zaitun...
panggang dengan suhu 200'C selama 25 minit...


renjiskan dengan sedikit minyak zaitun sewaktu menghidang... dan lemon... wahhh.... cewahh.. cewaahhh....
pastu kan kan.....
meH LER kita buat salad pulak yerk...


salad, ceri tomato, bawang merah, black olive, cracked blackpepper, garam dan renjisan olive oil.... dah siap... 


ranggup.. simple dan semestinya enak i tell you!
jom buat sos mayonise dulu!!!


2 biji kuning telur, perahan lemon, garam, mustard, minyak zaitun dan cracked black pepper.
 Mula-mula sekali pukul telur kuning dan mustard sehingga kembang dan selang selikan dengan minyak zaitun sehingga menjadi satu batter yang pekat dan ikut suka you all nak macam mana...jangan lupa sedikit perahan lemon... i tambah sikit pickles... lebih kurang macam tartar souce ler jugak...


DAN... akhir sekali cik kak dan puan-puan sekalian....

Pita Bread.....


potong 2 pita bread tu... susun atas grill pastu renjiskan dengan sedikit minyak zaitun.. bakar dengan suhu 200'C selama 10 minit. Angkat dan ketepikan....


Sangat mudah... cuma agak leceh ler sikit kan.... rambut memang tak berbau dan berminyak cuma... cuma.... hehehhee.. berdiang ler tepi oven tu ekk...:))))

TARRAA!!!!

GRILLED HONEY THYME CHICKEN WITH PITA BREAD


Selamat menjamu selera kawan-kawan.. jumpa lagi petang nanti yaa.. Insyallah...:)))


TATA!!!


8 comments:

ogyep yummy mellow said...

Bila nak diet macam ni Kak Sha.. Kak Sha asyik masak sedap2 je.. I asyik folo je pulak tu..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Ogyep jangan diet rugi hehhee.. akak pun dah putus asa dah nih.. diet aje turun ler sekilo 2 pastu naik 3 4 kilo essshhhhhh tak kuasa dah dik aiii

Bicara Kak Noor said...

wah selera omputih ke hari ni Sha terliur dah akak ni..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Heheheh kak noor jemu pulak nak masak nasi ari ni hehhee..:)))

dapurmerahibu said...

salam pkenalan kak shahriah,tak sangka akak yg dh famos amos ni berkunjung ke blog kecil saya tu.tq akak.saya follow blog akak ni...mcm2 ada.kecur liur menengoknya.

dapurCikWan said...

sedapnyer.......... =)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Cik Wan tq... simple aje tuu..:))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam perkenalan juga buat dapur merah ibu.... hehhee... tq so much dear.. awak apa kurangnya.. akak biasa aje dik...:)) muahhh

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ