ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Friday, March 9, 2012

KARI IKAN MERAH

KARI IKAN MERAH


Assalammualaikum... memang sengaja ku besauukan gambar tu yerk.. saja nak membakor you all hehehe... Okay kari ikan merah.. i jarang tau masak kari ikan buh santan... tapi hari ni sengaja nak ku bubuhkan santan... sebab cuaca ala-ala mendung gitewww... sure perot i perlukan lemak yang lebih untuk pemanasan! eheheee... okay macam biasalah kan... bila dah tiba hari jumaat... mulalah nak mengemaskan saki baki dalam peti sejok tu... esok dah nak masukkan stok baru.. tinggal ayam aje sekor dalam peti sejok.. tu nanti... ayam kena skip hari ni.. Insyallah esok nak bikin nasi ayam.. kalau rajin ler... Ya! ALLAH Ya! Tuhanku... mintak-mintaklah i rajin esok.. sebelum nak menjengkit ke satu destinasi yang i sendiri tak pasti hehee.... psstt... nanti i share kemana ceruk rantau yang i menjengkit tu yaa... :)))

KARI IKAN MERAH

1 ekor ikan merah *saiz sederhana
1200 ml santan pekat
2 sudu besar air asam jawa
10 tangkai kacang bendir
1 biji tomato
2 tangkai daun kari

BAHAN TUMIS :

1/2 cm kulit kayu manis
1 bunga lawang
1/2 biji bawang merah *hiris
2 ulas bawang putih *hiris
1 batang serai *titik
1 sudu besar rempah campur

BAHAN KISAR :

1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit
6 tangkai cili kering
3 sudu besar serbuk kari *i guna adabi

CARA :

Panaskan minyak dan tumiskan *bahan tumis sehingga naik bau.
Masukkan *bahan kisar dan renehkan, lama sikit menumis tu yaa.. api sederhana
masukkan santan dan air asam jawa renehkan
Setelah mendidih masukkan kacang bendir dan tomato, renehkan sehingga kacang bendir lembut sedikit.
Masukkan ikan dan sesuaikan rasa.
Angkat dan hidangkan!!!

TARRAA!!!

KARI IKAN MERAH


terbaikkkk!!! okay kalau masak lauk kari ni kan kan... wajib makan bersama nasi panas! kalau tak panas sha?? kalau tak panas ko panaskan lerrr... *pitam*

Ini di lupa jangan!!! wajib ada okehhhhh....



ikan masin YoUUUUUU.........



last but not least... sambal belacan dan ikan goreng... ulam timun muda... Insyallah gerenti sentiasa muda dan berseri-seri... berat badan gerenti bertambah!!! jangan risau oke.. hidup hanya sementara... <<<-- ayat menyedappppkan... hati*


TATA!!!!!!!!!!!!!!!

1 comment:

mMoOnN aAlLeEaA said...

cukuplah ada ikan masin ngan sambal belacan.dah tu nasi panas.mesti berselera makan

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ