ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, July 25, 2012

Hidangan Berbuka Puasa 25hb Julai 2012


Assalammualaikum, Selamat petang semua :)
Hari ini i masak untuk berbuka awal sebab sebentar sahaja lagi i akan berangkat ke rumah ibu mertua berbuka bersama-sama dan bersama dengan Abang Amin juga :D

Tu yang masak awal. Bukan sahaja bekalan berbuka untuk ibu mertua dan Abang Amin, juga telah ku bekalkan di dalam mangkuk tingkat dan sebentar lagi akan singgah dulu di rumah Abang di mana Bonda kesayangan ada di situ.
Wahh seharian ni i jadi delivery girl! << girl tu yang tak leh nak angkat! :))


Nasi lemak juga telah siap berbungkus dengan daun pisang dan juga lapisan luar di bungkus dengan kertas surat khabar.
waduhh baunya jangan cerita :D
jangan risau tidak akan basi punya.. yang penting jangan sentuh nasi tu dengan jari tetapi gunakan senduk, ya giteww :D


Untuk resipi Nasi Lemak.. ada banyak dalam folder i..



Bungkusan nasi lemak siap sedia untuk di edarkan di rumah ibu mertua kesayangan :D


Semua hidangan berbuka yang ku masak hari ini bakal ku hantar kerumah Abang dan Bonda tersayang :D


Sambal Tumis Udang Petai


Untuk Resipi Sambal Tumis Udang Petai..



Lawankan dengan nasi lemak... perghhhhhhhhh 


Anak ikan bawal goreng garing-garing


kacang dan ikan bilis goreng


telur rebus siap berkupas kulit, sampai sana nanti baru ku potong


ulam timun


ulam jering, fav ibu mertua

Cucur Dodol Melaka Sedap!


Bahan-bahannya :

1 peket dodol *i beli dari pasar awam melaka* *potong saiz kecil atau kiub

Untuk Batter :

2 cawan tepung gandum*
1/2 sudu kecil baking powder*
secubit baking soda*

*Ayak bersama*

1 sudu besar gula kastor
sedikit garam
air secukupnya

CARA :


Campurkan kesemua bahan-bahan di atas dan jadikan adunan batter yang pekat dan tidak cair. Ketepikan dalam 15 minit.
Setelah itu masukkan dodol yang telah di potong ke dalam mangkuk adunan. gaul sebati.


Panaskan minyak penuh.
Goreng sehingga keperangan dan angkat!

TARRAA!!!

Cucur Dodol Melaka Sedap!




Nampak tak dodol yang cair celah tepung tu??????


masa nak goreng tadi tu baunya perghhhhhhhhhhhhhh :D
kurang pahala puasa i taw :))


Rangup di luar.. cair di dalam :D
sangat mudah dan sedap! 
tang sedap tunggu berbuka nanti ya...:))

Sekian menu berbuka hari ini 25hb Julai 2012

Esok Insya~ALLAH akan kembali bersama tips dan... tunggu :D


____________________________________________________________________________________________________________

BERITA KUIZ 


**PERHATIAN UNTUK PESERTA KUIZ**

Sila baca di bawah tags itu... dan..


*SILA KE SINI UNTUK INFO LEBIH LANJUT*





Sekian terima kasih,

Assalammualaikum

TATA!!


23 comments:

~azillakhalison~ said...

siap dah yer??alhamdulillah nampak sedap..selamat berbuke ye nanti :)

ibh_sue said...

Asslmkum kak sha.
Wow! Cucur dodol tu x pnh jumpa lg. Mcm best ja. :)

Bicara Kak Noor said...

wah banyakknyaaaaa semua nampak sedap ni Sha apa lagi sambal udang petai dan jering tu aduiii kena sabau je banyak2 tengk menu Sha ni kan..

Gya Duniaku said...

Masyaallah kak sha...memang nampak sungguh menyelerakan..kalau dekat rasa nak tumpang berbuka kat rumah kak sha....sedap banget....i loike cucur dodol..dah lama x buat..

Siti Nadira said...

Selamat berpuasa kak...baru sempat jenguk blog akak...huhuhu...kalo saya masih sempat...saye akan join kak..hehehe...

Qasey Honey said...

waduhhh buk enak bangettt ni...mngecesss dh ni...xthn tgk nsi lemak daun pisang n sambal udang tu...mgkuk tingkat tu pas kt sni yer...

ummiaisyah said...

cucur tu...mabeles nampaknya..satu lagi resepi kretif dr Kak Sha!..nasi lemak tu tinggalkan 3 bungkus!

AZLITA AZIZ said...

Assalamualaikum Sha

waduhhh.. sedapnya.. cukup lengkap! bertapaw-tapaw lagiii..

tak nak tapawkan akak sekali ke??

selamat berpuasa ye sha dan berhati-hati bila memandu..

Phong Hong said...

I say, nasi lemak I punya fevret.

quinnie said...

sedapnya nampak cucur dodol akak tu...sukanya saya...nak cuba la nanti..tapi kena beli dodol la dulu..hehehhe

ilahjy said...

salam dek sha.. masa kak ilah di kedah dulu ada jiran cina selalu nata kuih bakul ..tau kami buat apa..? kami buat cucr mcm sha buat dodoi tulah... memang sedap..

Haslina Harun said...

wow mengancamnya nasi lemak daun pisang ni..macam nak buat ajer untuk menu berbuka puasa hari ni

tun_telani said...

salam kak sha... aduh... sedapnyerr!!! siap bungkus daun pisang yg x tahan tu.. nasi lemak daun pisang mmg terbaik!

Qasey Honey said...

asslm Kak Sha..sila ke sini yer...hehe...

http://qaseyhoney.blogspot.com/2012/07/lebih-ramai-lebih-meriah-dunia-blogging_26.html

http://qaseyhoney.blogspot.com/2012/07/lebih-ramai-lebih-meriah-dunia-blogging_26.html

Nur-nba said...

Sedapnya.. First time tengok cucur dodol tu..

ShimaSalleh said...

cucur dodol...? nyum nyum

Eny Yusnizar said...

i mesti cuba cucur dodol u tu.. nampak sedap lah..

Btw kalau takde idea memasak boleh la cuba resepi nasi daging utara ni kan... :D http://trueny.blogspot.com/2012/07/recipe-nasi-daging.html

Anonymous said...

Useful content and awesome design you got here! I want to thank you for sharing your solutions and taking the time into the stuff you publish! Sublime work!

Rohah said...

nak nasi lemak berbungkus2...menyelerakan...

QasehnyaRania said...

nasi lemak my feberet..
nak tanya kak sha..kat na nak send link kuiz.saya nak join ni.dah penat marathon#lap peluh kt dahi..hehe

Amelia said...

Hello my dearest Sha, nasi lemak RM6.60 ada lagi tak? hahaha....

Everything so sedapsss.......... muahzzz...............

Shasha Yacob said...

Kak shah, kalau berbuka sedap-sedap je. jeles sekejap. hoho

shazrina said...

harini kite buat dodoll goreng ikut resepi kak sha ..sedap gile, melt in my mouth not in my hand ..tapi plzzz, letak laa button search ..senang len kali nak carik resepi ..hehe

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ