ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, September 13, 2012

Asam Pedas Ikan Merah Sawi Asin


Assalammualaikum... :)

Apa khabar semua? Syukur Alhamdulillah sihat yaa.. minta maaf i ni asyik tenggelam timbul aje masukkan N3 di dapur maya i ni kan... :D

i sibuk sangat sejak beberapa minggu ini. Ada beberapa undangan yang terpaksa hadiri. Penat memang penat tetapi cukup menyeronokkan! ya gitewww ;))


Asam pedas ni menu i beberapa hari yang lalu. Sibuk macam mana pun kepada kengkawan yang biasa follow blogs2 i yang ada 5 buah tu semua pasti dah faham benar. 
Sibuk macam mana pun tanggungjawab sebagai isteri dan ibu tetap i tunaikan.
Lagi busy ehhh lagi special i hidangkan di meja makan sana tu hah!
itu yang badan Pak Habibi  maintain aje tu... ;))


Jarang sekarang ke pasar beli sayur.
Pulak Pak Habibi memang tengah asyik mengemas kinikan pokok-pokok tepi rumah tu hah!
so ada banyak jantung pisang.
i celurkan dan buatkan sambal asam...
perghhh.. terangkat memang i tell you ollss :D


Gorengkan pulak tempeh!
cicahkan dengan kuah cili padi kicap!
jangan panggil i bila dah tunduk aje menghadap rezeki tu ekk :D

Asam Pedas Ikan Merah Sawi Asin


Bahan-bahannya :

1 ekor ikan merah anggaran 1 kg *cuci bersih
1 peket sawi asin *rendam sebentar dan toskan
1 cekak daun kesum *ambil daun sahaja
1 genggam asam jawa + 700 ml air = jadikan air asam jawa
gula dan garam

Bahan tumisan :

minyak
1/2 biji bawang besar *hiris
2 ulas bawang putih *hiris
1 sudu kecil rempah campur

Bahan Kisar :

2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm kunyit
2 cm belacan
35 tangkai cili kering
1/2 sudu kecil lada hitam

CARA :

Panaskan sedikit minyak.
Masukkan *BAHAN TUMISAN* sehingga bawang layu.
Masukkan *BAHAN KISAR* dan renehkan sehingga garing atau terbit minyak *api sederhana*
Masukkan air asam jawa dan renehkan sehingga mendidih.
Masukkan sawi asin, daun kesum dan sesuaikan rasa, renehkan sebentar.
Masukkan ikan dan masak sepenuhnya.
Angkat dan hidangkan!

TARRAA!!!!

Asam Pedas Ikan Merah Sawi Asin


Kuah tu biar pekat.
Serius hilang mata hitam Youu! :D


Sekian sahaja perkongsian kali ini.
Jumpa lagi...
Jaga diri..
Jangan noty-noty..
Insya~ALLAH ada kelapangan i akan share menu minum petang.. 



Terbaik! Bersama pelajar-pelajar UITM Segamat..
All the best to you all! KLIK SINI!


Assalammualaikum..

TATA!!


4 comments:

ibh_sue said...

Asslmkum kak Sha.
Banyak2 tu kan..Paling2 menambat selera adalah TEMPE. SUe dah jadi antu tempe...Suka sgt mkn tempe..heheheh

Phong Hong said...

Saya suke tempeh.....

Zai said...

Assalamuaikum Kak sha

Apa itu rempah campur?

Puan Hazel said...

oh jantungku.. kecur kak tgk jantung pisang ngan smbl belacan tu...:)

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ