ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Saturday, October 13, 2012

Cucur Udang Daun Sadri


Assalammualaikum... :)

Minta maaf sebab dua hari tak update blogs... :) sebab ada beberapa undangan yang i perlu hadiri.. :D

kemana pun pergi i tetap ingat kengkawan blogger i.. walaupun tak pernah bersua.. tetapi hasil tiap komen.. i mulai mengenali kengkawan....

itulah penangan ber blogging... segalanya di alam maya namun keakraban yang terjalin macam kita semuanya berjiran tepi rumah :D

tu baru bercakap di blogs dan FB kalau bersua dah tentu-tentu lebih mesra dan akrab kan kan.. :D

Terima kasih kepada semua kengkawan yang sering bertandang di dapur maya i ni yaa..

walaupun hidangannya biasa-biasa sahaja... namun begitu keikhlasan ingin berkongsi melampaui segalanya...:D

Terima kasih sahabat :)

Cucur Udang Daun Sadri


cucur udang biasa sahaja.. tetapi i tambahkan daun sadri banyak-banyak naa....

bila di makan waduhh.. harum dan nyaman apabila di kunyah.. :D


Sarapan pagi tadi... goreng separuh...

separuh lagi i gorengkan petang :)

di rumah i ni.. ada yang tak makan udang *Abang Aemir*

tapi kalau buat cucur udang ehh.. makanlah pulak! ngada betullah! :))


BAHAN-BAHANNYA :

4 cawan tepung gandum
1 biji bawang holland *hiris
1 batang cili merah *besar dan hiris
5 tangkai daun sadri *saiz besar :D macam kasut ler pulak bersaiz segala :)) potong 1 inci
1 cawan udang saiz *M* buang kulit tinggalkan ekor :D
1 biji telur
air secukupnya untuk batter
sedikit garam
minyak untuk menggoreng

CARA :

Campurkan kesemua bahan-bahan dan bancuh dengan air.
Bancuh sehingga menjadi batter yang separa pekat dan tidak terlalu cair.
Perapkan sebentar *10 minit*
Panaskan minyak dan goreng sehingga garing atau keperangan!
Angkat dan hidangkan!!

TARRRAA!!! 

Cucur Udang Daun Sadri


Lembut, lemak, manis udang tu.... 
harum daun sadri tuuu.....


cicahkan dengan sos lingham!

terbaik i tell you! :D


sambil menikmati sarapan pagi...

jengah pulak taman bunga celah tingkap tu..

kopi o panas 1 cawan!

terbaiKkkkkkk :))


Jangan lupa SINGGAH SINI DAISY GARDEN DAN TAMAN BARU dan jangan lupa follow blogs i yang satu tu ehh.. sedang giat mengupdate blogs yang di atas tu... adalah sesuatu tak lama lagi tu..

jeng! jeng! jeng! :D


Selamat bersantai hujung minggu bersama keluarga dan teman tersayang!

Jumpa nanti.. jaga diri..

Assalammualaikum...

TATA!!!


11 comments:

Mat Gebu said...

Sabooooorrr jee lahh Datin Seri nihh, memalam tayang cucur udang...bikin resah jiwa ku saja....

Nur-nba said...

Sedapnya cucur ni... Pulak tu makan time2 hujan.. Nikmat sungguh..

Nur-nba said...

Kak, cantik header baru.. :)

ibundo said...

salam sha. Terasa lapar pulak ni ha...

Choco Ani said...

sedap nya Shaaaaaa lama Kak Ani tak buat..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tan Sri CMG resipi cempak tebor je tu hehehee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Nur mau taknya... memang licin! :))

Shahriah Abdullah Novelis said...

ibundo... tengok gambar lapo samalah sha kalau jenguk dapur kengkawan hadoiii terus kecur manjang hehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Ani cayangggggg... buat esok kak hehhhe

Phong Hong said...

Sedapnye.....cicah dengan Lingham cili sos pulak tu!

kasihredha said...

sedap2 makan dgn sos lingham :)

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ