ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Tuesday, October 16, 2012

Strawberry Fritters


Assalammualaikum... :)

Selamat petang semua :D

Dah ada idea nak buat apa untuk petang jap lagi ni?

i awal-awal dah minum petang.. sebab makan tengahari awal.. ;)


hujan renyai di kampung i...

mendung aje langit tu... mata i pun dah separa kuyu ala-ala Garfield ;))


terbayang-bayang strawberry celop cekelat!

tengah hujan renyai.. mata tu pulak kuyuUUuuu....

perghhhhhhhhhh... kecur je... :))


buat jejemput best ni!

cakap dalam hati...

tengah termenung celah tingkap dapur i tu....


tu dia... buah strawberry i celah pokok limau kasturi tu ada yang dah masak..

hari tu petik, simpan dalam peti sejuk...

gatal je tangan :))


nampak tak celah tingkap dapur i tu?

bila memasak mata i tu dok ler memandang kebun mini i tepi dapur tu... masa tu ler dapat memacam idea nak masak apa..

cuma sungai dan laut je tak de tepi dapur i tu.. kalau tidak bila  nak masak aje...
turun dulu menjala! muahahaaa :))

so dapat ler idea tadi tu...

Strawberry Fritters


BAHAN-BAHANNYA :

1 1/2 cawan tepung gandum + 1/2 sudu teh baking powder = Ayak
3 sudu besar gula castor
1/2 sudu teh garam halus
1 sudu teh esen vanilla
2 biji telur
5-6 biji strawberry *potong dadu
air secukupnya
minyak untuk menggoreng

*gula aising untuk taburan di atasnya*

CARA :

campurkan kesemua bahan-bahan dan jadikan batter separa pekat.
Ketepikan 10 minit.


Panaskan minyak dan goreng sehingga keperangan.
Angkat dan toskan di atas kertas minyak.
Taburkan dengan sedikit gula asing di atasnya!
sedia di hidangkan!!

TARRAA!!!!

Strawberry Fritters


yUMMEHhhHHHHHHHHHHHHHHHHHH :D


renjiskan dengan gula aising dan jangan lupa coklat sos...

waduhhhhhhhhhhhhhhh


baunya masa ni................................
peh! :D


celup! celup! ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.... :))


yaa..... celup giteew..... pastu masukkan ke dalam mulut...

mata tu pejamkan sambil mengunyah...

wahhh!!!



Ladang ler sangat! :D


sedap! tak caya.. cecuba.. cecuba... yaa... ;)


Sekian jumpa lagi...

Jaga diri..

Assalammualaikum...

TATA!!!


7 comments:

Qasey Honey said...

slm Kak Sha cyggg...

wah bestnya..kalau teringin nk diapekan dgn stoberi tu..tgl petik aje yea...

sedap n kreatippp

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam QH cayangg... ya tinggal petik.. pantang merah cikit je petik selagi tak hilang perasaan teruja hakak :))

ibh_sue said...

Asslmkum kak Sha
Gud idea. Tak terfikir pun nak buat. Heheheh..Kompem sedap, masam2 manis gituuu. :D
Part taman tu yg buat sue teruja tau tak. Jeles tau..Hehehe

Nik Norsyella Asyekin said...

pengsannnnnnnnnnnnnnnnn

Asmah Yusof said...

akak sha cyggg.......mmg teruja sgt la bila ade pokok stoberi blakang dapur...mmg mencurah2 la idea masak dtg....best menu hari nie...mcm cekodong susu pun ada....nnti nak try...thanks kak muahhhh2 :))

Gee® said...

Shaaaaaaa... !!! kecur sudah...

fazian.batrisyia said...

sedapnya kak sha oiii...nak tanam jugak la strawberry cam ni...senang eh...nak jaga pokok strawberry tu kak sha...beli kat mana ek...roger2 le sy...minat jugak ni...

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ