ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Monday, November 26, 2012

School Fest ~ Creamy Mint Omelete For Breakfast








Assalamualaikum... Selamat Pagi kawan-kawan semua... :)
Macam mana hari ini? Sibuk melayan kerenah anak-anak sepanjang cuti sekolah?
waduhh.. ada lagi sebulan kita nak melayan anak-anak sempena cuti sekolah ni kan.. :)

Kepada ibu-ibu yang tidak bekerja dah tentulah kehabisan idea kekadang tu.. apa yang nak di hidangkan buat anak-anak.. terutama bila tiba sarapan.. paling tidak nasi goreng.. atau pun beli je di gerai.. sehari dua bolehlah.. ni ada lagi sebulan! jawab! :))

Okay semenjak dua menjak ni i jarang update blogs.. busy manjang dengan pelbagai urusan penulisan dan undangan.. so pagi ni i nak sembang panjang lebor cikit dengan you all.. :D

**PESANAN PENAJA : MENU SARAPAN PAGI i.. PADA... 25HB November dan telah ku update kan hari ini.. PAGI 26HB Nov TEPAT JAM 3:20 AM!!!!**** you all tengah lena di buai mimpi.. sedangkan i.. dok makan hati kecur masa masukan N3 ni! muahahahahhaaa :))**

Okay sambung cerita... :))


i jarang masukkan N3 breakfast sebab hidangan yang i sediakan terlalu ringkas dan pusing-pusing tang situ jugak yang ku hidangkan :)) tapikan bab breakfast ni memang i paling suka.. sebab simple.. masak berat sikit dah boleh bawak ke makan tengahari.. Brunch kata omputeh.. :D

 pulak kalau sarapan memang tak pening kepala.. lunch pun okay.. minum petang no problemo... idea selalu mari.. tapi bab dinner tu hadoii.. pening jugak nak mikir apalah yang nak ku masak nanti! ;)) kehabisan idea.. ku beli je kat gerai :)) jemu-jelak kalau tiap hari.. so malam i biasa hidangkan menu yang ringkas.. contohnya sup atau pun pasta.. dah.. Alhamdulillah... kenyanglah tu! :D

Di rumah ni.. hero-hero i yang dua orang tu.. memang tak susah.. kalau pagi memang ringkas.. memang fav mereka berdua.. western breakfast.. lebih mudah dan ringkas..  scrambled eggs.. toast.. poached eggs.. half boiled eggs.. dah kira selesai...dak kerempeng my lil princess tu.. lagilah mudah benor.. roti bakar sapu mentega tabur gula banyak-banyakkkkkkk naa.. hadoii... badan tetap mentain.. kerempeng foreva! :D

Tengahari i memang akan masak masakan melayu.. atau pun yang ringkas-ringkas je.. yang penting berkhasiat dan mengenyangkan.. Syukur Alhamdulillah...

Tiba minum petang lagilah i suka.. buat yang ringkas.. tengok keadaan. Kalau tengahari hidangan i terlalu berat macam ada gulai ke kari ke.. okay petang i buat kuih manis.. kalau tengahari masakan ringkas aje.. i buat minum petang pedas sikit.. ya giteewww...


Masa i tiap hari terlalu padat.. 
so masa untuk berlama-lama di dapur amatlah terhad.. kerja kena pantas.. kerja rumah lagi.. kerja penulisan lagi..outstations lagi... wah! memang busy..

Tu yang bila ada kelapangan... macam sekarang ni kan.. sambil buat kerja penulisan i.. i dok main game kat FB! muahahaa.. siap dah ada geng-geng FarmVille2 dan ChefVille.. hah! macam tu punya busy boleh lagi main game.. hadoii yaai..pstttt.. cakap sini habis sini ekk.. yang mana main game tu jangan lupa jadi neighbour i macehhh :))


Okaylah.. dah cukuplah bersembang yerk... dua tiga hari ni i memang busy.. tiap hari i masak.. dan tiap kali lepas masak memang i snap gambar.. nak mengedit gambor tu yang tak ada masa.. pulak sekarang ni i tengah dok sibuk masukkan N3 i ke Sarawak hari tu..  hmm.. pelan-pelanlah yaa..


Creamy Mint Omelete

Kenapa creamy??

Okay bahan-bahan yang i gunakan mudah sahaja..

4 biji telur *Saiz A
3 sudu besar cooking cream
2 tangkai daun pudina *mint ambil daunnya sahaja
sedikit garam
sedikit cracked blackpepper
sedikit mentega

CARA :

Campurkan telur, cream, daun mint, sedikit garam dan sedikit cracked blackpepper
dan kocok atau kacau dengan menggunakan garfu sehingga sebati.
Ambil kuali non-stick *saiz paling kecil. Lengserkan dengan sedikit mentega dan tuangkan sedikit adunan telur tadi dan masak seperti gambar di atas.
Angkat dan hidangkan!!!

**dapat 4 keping omelete yang comey momey* :D

Creamy Mint Omelete


Sangat simple dan creamy dek cooking cream tu... daun mint yang amat menyegarkan..
sarapan pagi yang cukup ringkas dan mengenyangkan!
jangan lupa pulak kengkawan omelete kita tu ekk... :D


Roti bakar...
Kepingan cheese..
Baked beans..
Salad segar...
Cili Sos..
dan..
Omelete kita yang creamy tu... so creamy yet yummeh!
tak caya.. cecuba.. cecuba.. yaa...


Kenangan di Kuching Sarawak.. dah masuk PART (2)





Khas buat semua teman-teman yang ku hormati...
Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen anda yaa..
i baca tau.. cuma tak berkesempatan nak membalas tiap komen...
tunggulah dalam waktu terdekat bila i siapkan semua kerja penulisan i.. semstinya i akan mula Blog Walking sampai tapak selipar jepun i haus!!!!

Minta maaf yaa.. jangan pula ada yang berkecil hati... walaupun i tak membalas kunjungan.. you all sentiasa ada di hati i... awww... << serius ni okeh! :D

sekian dulu.. jaga diri..

Assalammualaikum...

TATA!!

9 comments:

Nooriah Abdullah said...

hai Sha...nyaman gilak tu menu kat atas nk minta pun jauh sngt ni telan dulu air liur lah heee

Allene said...

menu pagi yang sihat dan mengiurkan... :D

Emma Marinie said...

Easy peazy...fingger licking good...

Salmi Khairil said...

gebunya kak..sedaplah sarapan pagi omputeh sekali sekala, boring gak asyik layan nasi lemak jer...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hai Kak Nooriah.. Nyaman Gilak waduhh... kalau dekat kita makan sama-sama ekkk... :)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq Allene... simple and easy kan kan... ;)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq Emma.... in 6 minutes settle! hehhehe...

Phong Hong said...

Bestnye creamy omelete! Jom, nak masak gitu pagi esok :)

Amelia said...

Hello cayang, your breakfast finger licking good leyyy..... buat I air luir meleleh aje...LOL

BIG BIG hugs to you. muahhzzz.......

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ