ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Sunday, November 11, 2012

School Holiday Fest ~ Simple Made Easy ~ Breakfast + Lunch ~ Brunch


School Holiday Fest ~ Simple Made Easy
 ~ Breakfast + Lunch ~ Brunch

Assalammualaikum... :D

Apa macam ibu-ibu, bapak-bapak, kakak-kakak, abang-abang dan adik-adik??

cuti sekolah dah bermula dah ni....

hadoii semestinya rumah kita sesak kan kan... ;)

ya, laa.. sebelum ni memasak juga.. tetapi lain hidangannya.. kerana anak-anak bersekolah maka hidangan menu pun simple dan terutama sekali penyediaan sarapan pagi sangat simple.. paling tidak roti bakar sapu jem.. dahhh... ;)

bila dah berkumpul di rumah ni.. pepagi kala dah berciap macam anak-anak burung kelaparan.. pulak cuaca tak menentu... yang ibu-ibu dah pening kepala.. apa yang ni bagaikan???
minggu pertama okay lagi.. tiba minggu kedua???

hah! pening mikir nak masak apa? :))


Okay... maka dengan itu.. i telah sediakan satu lagi folder baru di bawah label 'MENU SCHOOL HOLIDAY' sebelum ni i share jugak menu cuti sekolah tetapi tak pulak ku sediakan folder khas.. dan lepas ni bila tiba school holiday dah senang.. tinggal kais aje dari folder khas tu yaa.. tq ;)

Okay tips utama bila anak-anak mula cuti sekolah tu...
manjang aje ler kekanak riang tu nak makan makanan segera.. contohnya sarapan pagi di Mc Donald's!
perghh.. sekali dua boleh ler.. tiap hari manjang pengsan kopak poket mak bapak! :))

Soo... macam ni... nak jimat belanja...

kita kenalah ke pasaraya dulu... borong apa yang patut..

contohnya... wajib ada dalam freezer *walaupun bukan tiap hari itu yang ko hidangkan ;)*

Nugget ayam
sosej ayam
fries *kentang 
drummet ayam segera
kepak ayam segera
daging burger
ayam burger
daging cincang
ayam cincang

 **kiranya contoh ler ni.. tak tersebut lagi bahan-bahan yang segera yang ada di pasaraya tu*


jangan lupa juga stok kan dalam peti sejuk you olls tu dengan beberapa jenis lagi bahan :

mayonaise
ranch sauce
butter
garlic spread
sos cili
sos tomato

*hanya menyebut beberapa jenis bahan*

actually i prefer buat mayo sendiri.. tapi bila dah sibuk sekarang ni.. beli je dari balang.. berbaloi-baloi.. lengan pun tak tumbuh ketol! :))

minyak untuk menggoreng juga sila stok yaa...
dan hidangan jenis bergoreng ni tak bagus juga di buat selalu.. anggaplah seminggu sekali dah memadai.. jadi taklah manjang asyik sarapan pagi ke petang dengan jejemput ikan bilis dan kentang manjang! kan kan... ya giteew ;)

Gorengan :


okay pagi tadi i goreng kentang jenis segera baik punyer! :D

nanti i share how to make home made fries yang garing dan enak ;)


untuk mendapatkan gorengan fries yang rangup dan tidak serap minyak...

petuanya mudah sahaja...

gunakan kuali atau deep fryer
tuangkan minyak penuh
panaskan minyak *benar-benar panas
barulah masukkan fries yang telah di nyah beku dan bukan masih beku okeh! ;) nanti satu dapur penuh dengan minyak merecik ;)
jangan di kacau sentiasa, memadai di kacau setelah hampir masak.
Angkat dan toskan terlebih dahulu dengan tisu dapur dan barulah di taburkan dengan sedikit garam halus atau cracked black pepper.


untuk nugget segera...

juga sama kaedahnya seperti tips di atas..

bila dah angkat.. jangan goreng dulu... pastikan minyak kembali panas seperti mula-mula tadi dan barulah masukkan nugget dan lakukan seperti tips di atas sehingga selesai... :D


untuk drummet ayam segera pun sama jugak tips seperti di atas..

cuma jangan masukkan ayam terlalu banyak di dalam kuali..

masa memasak lambat dan ayam juga akan serap minyak..

dah lah makanan bergoreng ni tak healthy maka kenalah di ambil kira dari pelbagai sudut ya...

giteewww.... :D


masa nak menghidang tu...

hah! be creative ler sikit...

ambil plastic container *ala yang bekas beli tapai tu :D*

hah! alaskan dengan serviets... hah.. baru buh kan fries, nugget dan drummet kita tu tadi...

hah! mana nak dapat cam ni?? Mc Donald's pun yelek! ;))


1 peket nugget hanya RM10 lebih kurang.. +-

kalau makan di Mc D dah berapa???

6 ketul dah dekat RM6 termasuk GST tak giteew???
jimat belanja ke tidak mak dan bapak??

mau taknya.. cukup tahun boleh kumpul duit gi bercuti weh! ;))


kebiasaannya kalau i bawak anak-anak breakfast di Mc D... modal untuk 4 orang *sekeluarga tak termasuk Pak Habibi temBAM BOM i tu.. dia memang tak gemor fast food :D

lebih kurang +- RM50++

tu dia.. dengan nak kena cari parking... kena pakai baju memolek sikit...
duduk atas kerusi sesak dengan pelanggan yang ada...

buat di rumah.. jimat belanja yang oiii...

modal tak sampai pun RM30.... ;)


Yang bestnya.. makan di rumah...
boleh minum teh tarik... Mc D mana ada! muahaha.... :))

sekian sahaja.. perkongsian kali ini..
hanya sekadar berkongsi sedikit tips.. nak ikut.. ikut.. tak ikut.. tak pe.. Mc D ada :))

jumpa lagi...

selamat bercuti... jaga diri...

Assalammualaikum...

TATA!!


5 comments:

Amie said...

Sha cayangggg....
Tak sabar nak jadi suri rumah sepenuh masa cuti sekolah ni, tapi kerja sekolah belum habis, students masih exam, anak pun exam, lepas tu ada lagi kerja2 rasmi dengan kementerian... apa pun sekali-sekala memang nak cari juga masa di rumah layan selera anak-anak di musim cuti begini!

Kasih Salina said...

salam kak..wah! banyak ye senarai makanan yg kena ada tuk musim cuti sekolah ni..sedap & menyelerakan semuanya..

Norliza Ismail said...

Hehehe...stok nugget ngan drummet mmg dah sedia dlm peti ais. Cuti sekolah ni budak2 mmg sentiasa lapar.

http://IzaIsmail.com

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam sha...
cuti sekolah ibu2 sibuk fikirkan apa yang nak dimasak utk anak2 kan.. hehe...

Amelia said...

Hi my dearest, yum yum.... not only budak kecil suka, orang dewasa pun suka ngap. The best segera food which make everyone non stop eating. LOL

Hugs to you and muahhhzzzz.......

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ