ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Friday, January 18, 2013

Sotong Goreng Sempoi Aww!


Assalammualaikum.. Selamat Malam Semua.. :)

Wah! N3 kali ni sebelah malam.. :D

Sebesar tidak gambar sotong i post kat sini :D

Siapa suka makan sotong? angkat mouse!

Siapa tak suka makan sotong??

Wah! tak ada yang angkat mouse ;))

Okay-okay.. yang mana angkat mouse tu sila turunkan sekarang :D

Macehhh ;)) 



Kali ni i nak share kat you all semua satu lagi resipi sempoi..

biasalah i kalau masak manjang sempoi dan simple.. yang susah dan leceh i masak bila ada majlis istimewa.. terutama sekali hujung minggu bila keluarga dan sanak-saudara datang berkunjung..

Kalau hari biasa.. manjang lauk biasa sahaja... ;)
dan yang paling kerap dan biasa i masak tiap hari.. untuk anak-anak yang tak pernah jemu-jelak..

Ayam Goreng! tak ayam goreng, telur dadar! tak telur dadar.. spaghetti! itu ajelah yaaa... ;)

tapi malam ni i share sotong! Aww! :D lega sikit kan... ;))

Sotong Goreng Sempoi Aww!


BAHAN-BAHAN :

500 gm sotong   saiz M      } buang hitam dan potong 3
100 ml air
1 keping asam gelugor
garam dan gula secukupnya
2 helai daun limau purut      } siat

BAHAN TUMIS :

Minyak
1 biji bawang besar       }
3 ulas bawang putih       } hiris
3 tangkai cili hijau        }
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 batang serai                 } titik

CARA :

  1. Panaskan sedikit minyak. Masukkan *Bahan Tumis sehingga naik bau.
  2. Masukkan sotong, asam gelugor, daun limau purut, air dan renehkan sebentar.
  3. Setelah kuah agak pekat, sesuaikan rasa.
  4. Angkat dan hidangkan!!
TARRAA!!!

Sotong Goreng Sempoi Aww!


Sedap tak?

Sedap laa... :))

Sekian dulu.. sambung nanti... jaga diri yaa..

Assalammualaikum..

TATA!!  

4 comments:

faiezah pae said...

sedapnyaaaaaaaaaaaaaa...

faiezah pae said...

sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaa...

faiezah pae said...

sedapnyaaaaaaaaaaaaaa...

Gee® said...

Tata Titi Tutu....

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ