ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, January 23, 2013

Ubi Rebus Khas Buat Bonda Tersayang ~ Resipi PA



Assalammualaikum.... Selamat Pagi semua :)

Biasalah bila Bonda ada di rumah ni... ubi rebus mesti ada punyalah! tak pernah missed...

i kalau ubi rebus agak kurengsss sikit.. ubi goreng... i suka sangat :D

Dan resipi Ubi rebus kali ini adalah resipi my PA yang sememangnya pandai memasak.. cakap je nak makan apa? Melayu? Indo? Chinese Cuisine? Pasta??

Yaa.. semua dia pandai masak.. sebab dia memang suka memasak! :D dan satu lagi sebab dia suka mencuba resipi baru dari buku2 resipi i yang bersusun tu... baguskan :D

idak ler selalu dia dapat memasak.. sebab i memang suka memasak... so tang breakfast tu memang i serah kat dia... :D

Ubi Rebus My PA



Apa bezanya ubi rebus my PA? nampak sama aje macam yang kita rebus tu...

BAHAN-BAHAN :

1 kg Ubi
garam secukupnya
2 helai daun salam
4 ulas bawang merah *kecil  

Okay untuk  ubi rebus tuu.. my PA.. rebus ubi tu dengan beberapa biji bawang merah *kecil* dia hiris...
siat beberapa helai daun salam dan sedikit garam semasa merebus..

Hasilnya?????

*kisah bersambung* :D :D :D


Lawankan pulak dengan sambal tumis ikan bilis kisar yang sememangnya sentiasa berstok dalam peti sejuk..

bila nak makan just panaskan dalam microwave...


Ikan masin kapak?

Apasal nama ikan tu kapak? tak nampak macam kapak pun! muahahaa... :))

Okay ikan masin kapak memang sentias berstok kalau bonda ada di rumah.. dah tahu dah... kalau ada ubi rebus mesti bonda nakkan ikan masin kapak.. ya gitewww.... ;)


Dan inilah sarapan Fav Bonda tersayang...

simple made easy! ;)


*sambung kisah* ;))

Nak tahu apa rasa ubi rebus tu???

yaa.. you all kena cuba.. serius memang luar biasa keenakkannya.. tak caya... cecuba... cecuba... ;)


Sekian dulu... jumpa nanti.. jaga diri...

Assalammualaikum..

TATA!!

14 comments:

faa.rosli said...

makan dgn kelapa parut n gula nesan pon sedap ni..nyumnyum

faa.rosli said...

makan dgn kelapa parut n gula nesan pon sedap ni..nyumnyum

asmah yusof said...

Salam ka.sha cygggg....
aduiiii...lm x buat tau....sedapnya...teringat kecik2 dulu p tarik ubi dgn arwah abah...:))

Amie said...

Sha... jangan lupa kak amie tersayang pun makan makan ubi rebus sama!

Delimasari said...

suka ubi rebus juga

Choco Ani said...

Assalamualaikum Shaaa sedapnya Shaaa lagi lagi ada ikan masin tu.. Kim salam dgn Bonda Sha ya..

Nooriah Abdullah said...

salam Sha, wah dah lama tak jln sini biasa lah tkde tiket heeee full lah, tapi tercium ubi rebus terus booking dan dan terbang kesini, nak seketoi dua ketoi ubi tu sama sambal nya sekali ya kasi lebih sambal heee mengancam habis breakfast Bonda tu mmmm...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Terima kasih buat semua... kerana sudi singgah dan tinggalkan komen.. bagi alamat rumah nak hantar barang seperiuk ni hah! sambal lebih ke kurang?? ehehhee :))

fazian.batrisyia said...

Lama tak dapat makan ubi rebus. Itu juga kegemarah arwah ayahanda sy...

dayah ismail said...

ubi rebus..sedap
lame dah tak makan..

Zurina Hj.Zainal said...

hisshhh akak ni.....mmg buat org lapar la...walaupun ubi rebus....bak sikit....nk address rmh saya tak? hahahaha!!

Khairul Abdullah said...

Waaaaahhh....sedapnya. Jeles sungguh sbb payah dapat ubi kayu kat sini.

Rohah said...

berjaman tak jamah ubi rebus,ubi getuk ada la...unik juga style merebus tu kak...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak Sha sayang... Ubi rebus mmg sedap.. Lamanya diana tak makan ubi rebus... Teringin plak tgk ubi rebus yg akak masak nie

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ