ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, February 6, 2013

Kerepek Keledek Oren Dan Sagat Usia 20 Tahun!


Assalammualaikum... :)

Selamat petang semua... yaa.. nampaknya dah tiga hari berturut-turut dapur maya i ni ber update.. kalau tidak tenggelam timbol! :D

 Okay... you olls semua minum petang apa hari ni???

Apa???? Kek cekelat bersalut keju??? perghh... nak cikit!!! ;))


Okay petang ni i buat minum petang simple aje..

cemil-cemilan aje.. manjang kuih manis dan savouri kali ni i terajinlah pulak...

asalnya terpinga-pinga jugak masa turun dapur..

tak tahu nak buat apa?

tetiba... jeng! jeng! jeng! :D


Tu dia.... ada beberapa ketul keledek oren..

asalnya nak buat kuih keria.. asyik keria aje.. jemu ler..

kalau beli kat gerai tepi jalan.. hulur RM3 dapat sepinggan... goreng panas-panas.. sampai rumah dah sejok... tak best!

SoooOOoo... cari lagi idea... nak buat apa ekkk?? ekk???


Ternampaklah pulak sagat antik!

Usia lebih 20 tahun! tu dia...

Ingat lagi inilah sagat yang Arwah Ayah selalu sagat keladi untuk buat cemilan waktu petang.. kisah dululah ni yaa..

SoOoo... kisah lalu ku bawa ke petang ini..

memeng ler bukan keladi.. sebab keladi tak de..

Tak pe.. tak pe.. keledek oren ada...

soOoooo... kupas ler kulit keledek oren tu... cantik sungguh warnanya... :D

Kerepek Keledek Oren


BAHAN-BAHANNYA :

400 gm keledek oren *kupas kulitnya dan cuci bersih kemudian lap sehingga kering
sagat
1 sudu kecil garam
minyak secukupnya untuk menggoreng


CARA :

Panaskan minyak sehingga benar-benar panas.
Masukkan satu sudu kecil garam.
Setelah itu sagat keledek oren ke dalam minyak yang panas.
Api sederhana dan sentiasa di kacau semasa menggoreng.
 

Tu dia... sagat jangan banyak-banyak sangat tau...
anggaplah... biar lambat asal siap! muahahaaaa :))


Setelah garing, silalah angkat yaa.. jangan dah rentong baru nak angkat! :P


Toskan terlebih dahulu di atas kertas tisu dapur.
Setelah sejuk...


Hidangkan...
dan susunlah cecantik dalam mangkuk..
pastu snap gambar lek lok..
barulah share kat FB dan blogs...

macam yang i buat sekarang ni lah..

i really love my jobs! :D


simpan dalam balang kaca yang kedap udara...

tu kalau tak habislah kan kan.. ;))
 

Yang i goreng ni tadi..
sekali hadap jewww.... :))


Yang simple tu lahh yang sedap...

lakukan sendiri.. kalau beli memang ler berbaloi..

tapi rasanya tidaklah fresh kalau kita buat sendiri di rumah...

tak caya.. cecuba.. cecuba..

ranggup YoUuuuuuu :)


Sekian dulu... semestinya yang teringkas dan termudah dari dapur Shahriah..

yang leleceh.. tak kuasa i nak buat youuuUuu...

Jumpa lagi.. jaga diri..

Assalammualaikum..

TATA!!

4 comments:

eray said...

cantik nye kerepek keledek oren tu. sagat tu teringat yang ibu punya. memang antik you!

http://welovesusuibu.blogspot.com/2013/02/ubat-untuk-ekzema-luka-sembuh-terus-5.html

ogyep yummy mellow said...

Kalau umur penyagat tu dah 20 tahun.. sikit ari lagi boleh masuk kategori antik tu KAk Sha.. Selalu makan kerepek purple.. yang oren, blm pernah cuba lagi.

fazian.batrisyia said...

Sedapnya mengunyah kerepek...nak mintak sikit dah habis...Kalau rajin nanti sy buat...

zuwaidah said...

Memang mengancam. Simple yet sedap!!

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ