ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Monday, February 14, 2011

CHOCOLATE CAKE WITH STRAWBERRY

CHOCOLATE CAKE WITH STRAWBERRY

Ni tengah gian dok nak makan strawberry aje ni ekk.. pulak memang ler peminat 'FANATIK KALER MERAH' UwaHaahahha.. tu yang asyik ler membuat segala pemakan dari buah strawberry tu ekk.. buat bukannya susah benau ekk.. puk! pak! pek! pom! ko cecampakkan aje bebahan yang ada tu ekk.. maka jadilah.. kek sejelita idak tu.. aduhaii... sambil mengedit gambor ni.. cair aje mulut ni ekk.. you all boleh ler tukarkan dengan apa-apa jenis buah-buahan yang anda suka! jangan ko buh petai udah ler hehee... pSSttt.. sebenor-benornya tengah kemaruk dok mencuba loyang baru! hehee...

JOM!!! SALIN RESIPE!!!
CHOCOLATE CAKE WITH STRAWBERRY

Bahan-bahannya :
  • 150gm gula perang
  • 1 cawan minyak jagung
  • 2 biji telur
  • 1 cawan susu segar
  • 1 sudu kecil glisserin
  • 1 cawan air ~ panaskan sehingga mendidih
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 50gm serbuk koko (sha guna brand Van Hauten lebih harum dan sedap!)
  • 200gm tepung gandum + 1 sudu baking powder + 1/2 sudu teh baking soda (ayakkan bersama koko sekali)
  • sedikit garam
  • 200gm coklat buku ~ cairkan
  • 10 biji strawberry
Cara memasak :
  • Putarkan telur, gula, minyak jagung, garam, susu segar, susu pekat. putar sehingga gula larut
  • masukkan tepung gandum dan gaul rata
  • masukkan air panas mendidih, kacau rata
  • bakar di dalam acuan yang telah di lengser dengan sedikit mentega
  • bakar di dalam oven selama 20-25 minit keluarkan sejukkan terlebih dahulu
  • tuangkan coklat cair dan hiaskan dengan strawberry segar!
TENGG!!! TARRAA!!!
CHOCOLATE CAKE WITH STRAWBERRY
Gambar di atas hasil dari acuan loyang bulat-bulat ada lubang tengah comeykan...i like..
ni acuan pie.. dah lama beli tapi saje je nak buat lain guper kengkononnya... pun i like..:)
setelah di hias... dengan menggunakan acuan berlubang tengah.. bulat2 comey.. ala-ala.. donut!
 pheeeWiiittTTTT...:):)
 setelah di hias... loyang pie... wah! wah! cewahhh... cewahh...
 pheewittt.... pheeewitt...........
 selamat mencuba acuan atau loyang anda juga!
TATA!!!


Shahriah Abdullah Novelis

2 comments:

eni osman said...

sedapnya akk...kak shasha ni pandai mereka...i like...

Shahriah Abdullah Novelis said...

tq eni... memang rajin mereka... tapi tak rajin makan hehe.. suka tengok gengs di rumah makan dan suka lihat hasilnya hehee.. tq dear..:)

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ