ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, August 17, 2011

JUADAH BERBUKA PUASA RAMADHAN KE 17

JUADAH BERBUKA PUASA KE ~ 17

*sorry ler gambar kurang memuaskan.. sambil bercakap kat HP... sambil snap gambor.. dan itulah hasilnya! sangat mendukacitakan*


Assalammualaikum! mesti ada yang terkejut ni.. kan.. kan.. apa taknya... awal-awal lagi i dah masukkan menu juadah berbuka puasa yang ke ~ 17. Di pendekkan cerita *walaupun i suka menaip panjang lebar* pengsan!
Okay kek coklat comey momey tu.. dah ku bikin seawal bersahur pagi tadi... dengan niat 'bersedekah' kepada kengkawan Pak Habibi di opis nu hah! maka dengan niat ikhlas... siap jugak ku toping dan ku sprinkle kan dengan sedikit choc chips+choc rice dan lap-lap yang berwarna-warni tu hah... bikin tu idak ler banyak.. sebab baru dua hari lepas dah kubikinkan sebuku buat gengs di rumah ni hah. So kek coklat comey momey tu memang khas kubikin untuk rakan sepejabat pak Habibi.. dah sampai pun kek coklat comey momey tu... tengahari tadi Pak Habibi balik sekejap kerumah semata-mata nak ambik kek comey lotey tu.. so dah selesai satu niat..:):) lega rasanya. Yang bestnya tu... Pak Habibi cakap tadi kan kan... cenggini... 'HARI NI BERBUKA DI LUAR, TAK PERLU MASAK' yehaaa!!! rezeki dan bonus buat i ni tauu... berbuka di mana tu tak tahu lagi.. nanti i share jugaklah.. kata sharing is caring... ~wallahualam~ so sebelum i berbuka di luar tu nanti.. salin dan cubalah resipe kek coklat comey-momey ni yerk... rasanya dah banyak resipe kek coklat yang i share kat blogs ni... sama aje.. tapi i ubah suai sedikit resipe kali ni, sebab kengkawan pak Habibi tak suka kek yang manis... so resipe kali ni kurang ler manisnya.. lemak dan comey tetap maintain seperti biasa... muahahaa.. *pitam*

JOM!! SALIN RESIPE!!

KEK COKLAT COMEY MOMEY

*RESIPE kali ni guna cawan... mesti kawan FB i yang bernama MAMASANTAI suka bebenor!! dengan resipe bercawan segala ni ekk*

BAHAN-BAHANNYA :

2 1/2 cawan tepung gandum + 1/2 cawan serbuk koko + 1 sudu baking powder + 1/2 sudu baking soda dan sedikit garam *ayak bersama*
1 cawan minyak jagung
1 cawan susu segar
1 cawan air panas *benar-benar mendidih*
1 cawan gula kastor
4 biji telur
acuan cup kek *kertas*

CARA MEMASAK :

campurkan gula, telur, minyak masak, susu segar dan putar sehingga gula hancur
masukkan tepung gandum yang *telah diayak bersama kengkawannya* putar sehingga sebati
akhir sekali masukkan air panas mendidih dan kacau sebati
tuang ke dalam acuan cup cakes
bakar dengan suhu 150'C selama 20-25 minit atau kek masak
angkat dan sejukkan


Cairkan coklat masakan dan selepas tu.... tuang ke atas kek comey momey yang telah disejukkan terlebih dahulu.. hiaskanlah dengan choc chips, coklat rice dan apa-apa aje yang ada.. janji rock! hehee..

TENGG!! TARRAA!!!

KEK COKLAT COMEY MOMEY
 Harap-harap kengkawan Pak Habibi suka ler yerk...:):) okay kengkawan semua.. selamat menjalani ibadah puasa yang ke ~ 17.. panjang umur murah rezeki.. nanti i share lagi resipe dan jugak celoteh... segarrr dari dapur!!! cewahh.. take care! muahh

TATA!!!

2 comments:

fyfy bohari said...

Salam kak, saya nak tanya resepi ni boleh kukus tak? sebab dekat rumah takde oven. hihi. thanks for advance :)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Waalaikumsalam dik.. boleh tapi tak boleh guna cup cake macam di atas tu nanti lembik hehee... kena guna acuan yaa..:)) selamat mencuba..

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ