ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, January 5, 2012

My CrEmE BrULeE

My CrEmE BrULeE


Assalammualaikum... Finally... after been  kick out <<--- eheh! setelah kembali dari gelanggang dapur MasterChef Malaysia.... akhirnya.. dapat juga merealisasikan impian untuk mencuba sendiri di rumah... My CrEmE BrULeE.... itu pun setelah berjaya memujuk my beloved Pak Habibi.. agar menghadiahkan i sebuah Blow~Torch muahahaa... <<<---- kes paksa ni tau... akhirnya... dapat juga Encik Tuan si Blow Torch tu kubawa pulang yaa..... tu kat bawah tu... tu laa dia Encik Tuan Blow~Torch yang i idam-idamkan selama ini.... :)))) <<--- sekarang senyum aje i tauuu...tidur malam pun nyenyak aje... awww!!




CAKKK!!! okay! love it so much! Thanks so much my beloved pak Habibi yaa... tu pun masa dia nak membayor tu kan.... senyum senget aje.. tauu... ada ker dia kata cam ni.. "Guna lilin tak boleh ke???" ahaks! i tahan napas aje masa tu tauu... kang kalau berbunyi tak di bayor pulakkan hehee.. anyway.. dengan berbekalkan sebatang Encik Tuan Blow~Torch tu kan.... kan.. maka akan semakin rajin ler i mencuba membikin dan mereka cipta Creme Brulee tu kan kan... i buat.. i masak.. i makan... resipe i share kat you all oke.. guy's hehee.. sekarang jom! salin resipe...:)))) Harga memang ler $$$ tapi dengan adanya Blow-Torch tu semakin semangat i nak mencari idea.. dengan hanya menggunakan Blow~Torch! *pengsan*

My CrEmE BrULeE

Okay selain mesti dan wajib memiliki Encik Tuan Blow~Torch tu kan... anda mesti ada... remekin... tau apa tu remekin?? remekin itu ialah sejenis acuan ceramic yang khusus untuk membuat apa jua dessert yang dikukus atau di bakar... tak mo guna acuan plastik yaa.. kang hangus! hehee...


Acuan remekin di atas tu adalah antara koleksi yang i ada.... i memang kalau tiba bab-bab mengkoleksi ni kan.. jangan cakaplah.. cawan sompek pun jadi koleksi i... *pitam* Hobi utama... ada juga sebahagian hobi yang i share di blogs Hobi i tu... klik sini kalau nak singgah yaa...

Okay nak buat Creme Brulee ni kan bukannya susah sangat...mudah dan senang aje.. cuma bahan-bahan tu nak kena cukup.. kalau ada kesemua bahan-bahan tu kan... memang senang! Jom! salin resipe...

My CrEmE BrULeE

6 biji kuning telur
100gm gula castor
500ml creme
1 sudu teh vanilla

sikit ajekan bahan-bahannya tu... kan dah kata...


*Berpandukan gambar diatas*

  1. Mula-mula sekali... masukkan creme ke dalam periuk kecil dan panaskan, keadaan cream cukup sekadar panas, tutup api.
  2. Putar kuning telur dan gula sehingga bertukar warna pucat *pale
  3. Masukkan creme yang panas sedikit dulu kedalam adunan kuning telur tadi. Kacau dan kemudian masukkan baki creame itu...*tempering*  masukkan pula esen vanilla. kacau rata
  4. Tapis. dan kemudian masukkan adunan ke dalam acuan ramekin.
  5. Jika ada buih-buih di atas.. bakar dengan menggunakan Blow~torch... *aduhaii tak reti nak menerangkan ni hehee...* <<<--- tunggu nanti i buat kelas memasak you all join oke..:))
Time to bake!!



Dengan menggunakan kaedah *Water bath* bubuh air di dalam dulang pembakar *air panas. Susunkan acuan dan bakar dengan suhu 140'C selama 45-1 jam.... apabila siap.. keadaan Creme Brulee.. agak bergoyang di tengahnya *wigle* hah! dah betul ler tu.. dia tak set atau kental macam Cream Caramel yaa...
angkat dan sejukkan sebentar.

And Then.........


Taburkan dengan satu sudu kecil gula castor di atas....

And Then.....


Sekarang tiba masanya Encik Tuan Blow~Torch memainkan peranannya... beri tepukan gemuruh!!! *pitam jap!* hehee...

And Then.............

Tarrraaa!!!!

My CrEmE BrULeE


Seriously.... easy to make.... My CrEmE BrULeE but.... more easier.... to Eat babe!!! leceh ler sikit aje... tetapi hasilnya i tell you all guy'S.... nak tahu????




 Kalaulah you all dengar masa i CRACKED the caramel atas Creme Brulee tu... Urghhh... susah nak terangkan!!! Superb! Okay laa... Let me enjoy... My CrEmE BrULeE.... catch you later okey.. guy'S... a must try... ingat satu aje.. di mana ada kesungguhan.. pasti akan ada hasilnya... antara hasilnya.... berat badan bertambah! ahakz..:)) see yaa!

TATA!!!

8 comments:

Alison said...

Hi, where did you bought the blow torch? I cannot find such small 1 in kl.. Do let me know! I wanna try make creme brûlée too... Do email me at alce_librans@yahoo.com.

Tq!

Alison said...

Hi, where did you bought the blow torch? I can't find such small one in kl.. I wanna try my hands on creme brûlée too... Do email me at alce_librans@yahoo.com

Tq!

Fatin Ezzehra Harun said...

Assalam...sy pun duk mencari mana nk beli blow torch ni, nti tlg email gak kat fatinharun@gmail.com. Tq ya

Fatin Ezzehra Harun said...

Assalam, saya pun duk mencari blow torch ni, nti tlg email ek bli kat mn 2 fatinharun@gmail.com. Tq ya

Fatin Ezzehra Harun said...

Assalam...sy pun duk mencari mana nk beli blow torch ni, nti tlg email gak kat fatinharun@gmail.com. Tq ya

Anonymous said...

Assalam...sy pun mencari mana nk beli blow torch ni, nti tlg email gak kat azurra81@yahoo.com Tq

Azie Kitchen said...

As salam. Boleh tanya di mana you beli blow torch ya. Hope you do not mind to share it here

Azie Kitchen said...

As salam. Boleh tanya di mana you beli blow torch ya. Hope you do not mind to share it here

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ