ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Tuesday, March 20, 2012

LEMON CAKE WITH APRICOT GLAZE

LEMON CAKE WITH APRICOT GLAZE


Assalammualaikum.... selamat petang semua... <<--- suara manja giteeww... heeheh... Okay petang ni i sangat terajin ler sikittt.. sebab petang ni Mak Nani adik bungsu Bonda datang bertandang.. so i bikin kek yang masam-masam gitewww... Mak Nani ni pakar buat segala macam kek dan kuih-muih tempatan.. so masa i edit update blogs ni.. Mak Nani tengah menyudu kek lemon i tu lerr, suka dia katanya masam-masam manis gitewww.. manis tu hujung-hujung aje ekk... okay resipe kali ni... i main pakai campak teborr.. berpandukan sebuku mentega... bila selak buku resipe semua manjang guna 130-175 gm mentega.. ehhh.. tak kuasa tak nak memotong mentega tu ekk.. lalu ku cepuh sebuku mentaga muaahhahaa... perghhh hasilnya i tell you... so moist and tender cewahhh.... okay dah tu jerkk.. ada banyak gambor kali ni i masukkan sebab tengahari tadi tak share resipe tengahari, sebab apa?? tanpa sebab munasabah.. malas hehehe... *pengsan!*

LEMON CAKE WITH APRICOT GLAZE


i guna acuan bentuk bunga.. so lukiskan dulu di atas kertas minyak macam gambar kat atas tu.. lepas tu gunting... siapa kata i malas??? rajin cikitt aje ekk.. i kalau bikin kek memang wajib alaskan tin kek tu dengan kertas.. so nanti nak keluarkan cantik aje.. giteeeewww.....


1 guna 1 biji lemon... perah jusnya dan parut kulitnya ketepikan.....



250 gm mentega *suhu bilik
220 gm gula kastor
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla


250 gm tepung kek *blue key + 1/2 sudu teh garam + 1 sudu teh baking powder <<<--ayak bersama


CARA :



  1. Putarkan mentega, gula, telur dan esen vanilla selama 5 minit *gula hancur
  2. Masukkan jus lemon, kulit lemon dan tepung dan putar selama 5 minit
  3. Setelah itu masukkan ke dalam acuan kek
  4. Bakar dengan suhu 150'C selama 45-50 minit

angkat dan sejukkan terlebih dahulu!!


Sementara menunggu kek tu masak dan sejuk, kemas dulu dan cuci segala alatan yang telah di gunakan.. so tak ler bersepah yerkk....


bila kek dah sejuk... tanggalkan kertas yang kita alas tadi di tin tu kan..... pastu....


Tarraaa!!!!!!!!! tu dia................


Lemon Cake yang telah sejuk dan menanti di glazekan yerkk....


i guna jem apricot yang di beli di kedai Turki yaa... pergi Turki hari tu... borong ler segala bahan dari Turki.. kata Turki kan kan...:))) ambil lebih kurang 4 sudu besar apricot jam tu dan campurkan bersama 2 sudu besar air panas dan kacau sehingga jem cair...


Ye cik kak dan puan-puan tuangkan ler apricot jem tu yerk di atas kek lemon yang harum semerbak baunya...............................................................................*pengsan*

TARRAAA!!!!!

LEMON CAKE WITH APRICOT GLAZE


Rasanya masammmmmm.... masammmm.... manis tu hujung-hujung aje ekk.. langsung tak muak... 



SoOOoooOOoooooo.... Moisttttttttttttttttttttttt... 
kat Mak Nani ekkkk........................................


Jangan lupa cuba tauuu....................................... take care and smile always... i kena turun bawah cepat nih! Mak Nani dah terjerit pekik... nak mintak resipe ler tu hehehee....... kena guna sistem bata.. i bagi 1 resipe Mak nani kena bagi 10 resipe!!!! *pengsan*

TATA!!!!!!!!!!!!!!!!!

4 comments:

dapurCikWan said...

yummy! gojes la kak =)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq Cik Wan... gojes ler sangat pakai hentam putar aje tuh hehehehhe...:))

Bicara Kak Noor said...

nampak sedap lah Sha hahaha mesti nak tiru jugak nnti kena cari lemon dulu lah ni tabiklah gambar2 yg menawan hati tu kalau dpt makan tk payah masak kan ke bagus ni nak kena buat sendiri lagi aduiiii

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq so much Kak Noor hehehe... mana ada cantik gambar tu kak Noor kalau jengah blogger memasak yang lelain tuh! waduhh gambar dia orang lagi menawan.... ni pun masih belajar lagi nih! kak Noor kalau beli lemon stock banyak kat dalam peti ais tu pun tak per... bungkus dalam plastik tahan lama kak Noor sha stock lemon wajib ada hehee.. selamat mencuba kak Noor...:))

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ