ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, March 22, 2012

MARCARONI SOUP

MARCARONI SOUP


Assalammualaikum... psst.. sebenarnya tajuk menu hari ini... 'MARCARONI SOUP BERSAMA TULANG AYAM, BEBOLA DAGING DAN SAYUR'... tu diaa.. tapi tajuk resipe kontot aje kan hehehe... Okay hari ini masak simple tapi penuh penceritaan dan gambar okey... i tahu you all mesti suka tengok blogs yang banyak gambor... i kalau jengah blogs masakan kengkawan tu pun.. suka bebenau tengok gambar hehee... macam best gitewww... memang best! best ler sangat...yerkkk... nak tangkap gambar tuu.. nak edit gambar tu... nak kecikkan pixel segala... wahhh.. makan masa yerk... sebab berterima kasih kepada kengkawan yang dah join blogs masakan i ni kan kan.. maka dengan ikhlas kerja yang remeh tu jadi mudah.. cewahhh.... tak giteww??? gituh!

Pokok cili padiku membuahkan hasilnya.....


Tu diaa... pokok cili padi ekk.. ada lebih 6 spesis pokok cili padi yang i tanam tepi dapur tu hah! i ni nak di katakan rajin berkebun tak jugak.. just hobi suka-suak aje ler kan.. dari tak ada kerja tu... nak-nak bila tengah lapang dari kerja penulisan tu.. hah! rajin ler bercucuk tanam... dulu masa i di gelanggang masterchef... aduhaii.. banyak tanaman i yang gol! tak berjaga... tak berbelai.. umpama hidup segan mati tak nak! tu diaa... tapi sekarang i dah giat semula membaik pulih kebun mini i tu ekk... nanti bila lapang-lapang i share dengan you all kebun mini i tu ekk.. ehh... sekarang ni memacam yang i tanam ekk... 


Mau tak suka.... bila semua pokok cili padi i yang ada lebih 10 pokok tu lebat berbuah... masa i balik dari gelanggang masterchef... tak lebat berbuah.. now bila i dah rajin membelai pokok-pokok tu.. wahh lebat berbuah ek... kalau you all tengok pokok limau kasturi i yang rendang tu berbuah.. gerammmm punyalah!!! nanti i share... yerk... sekarang meh! ler kita memasak dulu.....

SAMBAL CILI API POWER


Tu dia... memacam jenis cili padi yang ku petik pagi tadi.. khas nak kujadikan sambal cili api power untuk di lawankan dengan Marcaroni Soup  i tu kan...
Bahan-bahannya : 20 tangkai cili padi + 4 ulas bawang putih + 5 sudu besar kuah soup + 1/2 cawan kicap manis + gula + cuka
*Kisar semua dan sesuaikan rasa*

TARRAA!!!

SAMBAL CILI API POWER


SUP TULANG AYAM, BEBOLA DAGING DAN SAYUR


500 gm tulang ayam
20 ketul bebola daging
1 batang karot
bunga kobis
1 biji tomato
2 batang celery
2 helai bay leaf *jika suka
air secukupnya

BAHAN KISAR :

1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu besar ketumbar
1/2 sudu teh lada hitam
1/2 sudu teh lada putih
3 biji buah keras

BAHAN TUMIS :

1 cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga

CARA :

Panaskan minyak dan masukkan *bahan tumis sehingga naik bau.
Masukkan *bahan-bahan kisar sehingga garing dan masukkan tulang ayam, renehkan sebentar. Masukkan air dan didihkan.
Rebus tulang ayam tu sehingga benar-benar empuk baru best!
Masukkan celery, karot, tomato, daun salam dan bebola daging dan renehkan sehingga karot lembut.

TARRAA!!!!

SUP TULANG AYAM, BEBOLA DAGING DAN SAYUR



MARCARONI


Didihkan air dan sedikit garam.
masukkan marcaroni dan masak sehingga kembang *jangan terlalu lembut*


MARCARONI SOUP


Amacam.. mudah aje tu kan kan... asyik nasi aje.. jemu kan kan... selamat menjamu selera...:)))

TATA!!!!


4 comments:

ogyep yummy mellow said...

Mengancam betul cilinya Kak... Terancam rasanya... Ada cili kaler purple ek...?!?!

Shaznina Sofia said...

haaa !! sedapnyee kak sha... :D

Shahriah Abdullah Novelis said...

Ogyep... hehehhee... kan kan.. purple kelernya... kalau dah masak jadi hitam keler dia hehehe.. akak tanam cili padi ada macam2 spesis.. ada putih, hijau kalau masak dia kuning.. ada keler putih ehhh hijau merah dan setakat ini tu jerk hehehe.. ada 10 pokok.. lebat berbuah...:))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Sofia tq dear.. nanti suruh mama buat yaa.. mudah aje tu kan kan...:)))

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ