ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, March 29, 2012

PRUNE ROLLS WITH STRAWBERRY JAM

PRUNE ROLLS WITH STRAWBERRY JAM


Assalammualaikum.... wahh... petang-petang panas mencetang macam ni kan kan.. tekak terasa nak makan kuih manis dan masam-masam giteew... memula teringin nak buat pavlova... malaslah pulak hehee.. wal hal punyalah mudah yaa hamfuN! pastu bukak peti sejuk.. nampak cheese berbuku-buku tak bercuit... nak buat cheese cake... alaa... esok baru boleh makan pulak... ternampak pulak  botol jem bersusun.. memacam jenis ada... nak ku haperkan ekk??? capai satu botol jem strawberry.... berjalan pulak lagi... *pelan aje i jalan ekk.. macam putus cinta gitewww..*pengsan!!

 hmm.. bukak pulak almari bahan-bahan kek... semuanya ADA!!! nak membuat malasnya... nak beli aje pisang goreng malas pulak nak start enjin kereta.... tetiba ternampak ler pulak... tu hah! Cik adik prunes... wohOoooOooo... terus dapat idea!!!!

PRUNE ROLLS WITH STRAWBERRY JAM


ambil 10 biji buah prunes.... hiriskan dan gaulkan bersama sedikit tepung gandum... ketepikan...


Ni dia cik kak jam strawberry yang beli di kebun strawberry kat Genting Highland ari tu ekkk.. original jam tak ada tambahan jelly pun... semata-mata strawberry dan gula... terbaik!!! okay ambil ler dalam 6 sudu besar dan ketepikan... pesanan untuk cik kak stawberry tu... dok lek lok oke... :))


ambil sekeping kertas minyak dan ayakkan gula aising di atasnya.. pesanan buat cik gula aising tu pun dok diam2 ekk.... :))


ambil dulang pembakar khas untuk buat swiss roll tu.. alaskan dengan kertas minyak... bawah kertas minyak tu sapukan sikit dengan minyak so tak ler asyik terbang aje kertas tu ekk... *pengalaman i hahahaa* pun pesanan kat kertas tu.. dok diam2 jangan terbang atau ke mana-mana okeh! ceee lagi dia!

Sementara tu.. meh ler kita buat dulu adunan swiss roll tu ekk..

BAHAN-BAHANNYA :

3 biji telur *saiz A
1/2 cawan gula castor
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh perisa oren *jika suka.. i suka...:))
80 gm tepung kek + 1/2 sudu teh baking powder + sedikit garam }}}ayak bersama
Buah prunes




CARA :

Putarkan telur dan gula sehingga kembang dan likat *seperti gambar di atas.. atau jika di tuang adunan akan berlipat macam ribbon... atau pun putih dan gebu naa...
Masukkan tepung, buah prunes dan kaup balikkan sehingga sebati.


masukkan dalam acuan dan bakar dalam oven Suhu 180'C selama 15 minit.....


Masa panas-panas tu jugakk... keluarkan dan letakkan di atas taburan gula aising di atas kertas minyak yang duduk diam2 tu ekk....


yer macam tuuu.... panas okeh... hasil tidak berapa kemas... sebab dah berbelas tahun tak membikin.... tunggu kali kedua nanti gerenti lebih kemas... *cewaahhh cakap orang tak pandai!*


Sapukan dengan jem strawberry yang duk lek lok tadi tu yaa cik kak dan puan-puan sekalian...


dan gulungkan perlahan-lahan.. pegang tu biar kejap aje ekkk tangan tu..... biar kemas... *walaun i buat kurang kemas... *jangan tiru yang mana tak elok tuh!* hehehe...

CAKKK!!!


Masa menggulung tu laahhh.... handset berbunyi... tangan pulak berlengas!!! aduyaii...... 16 missed call!!! kata hp i ekk...<<tu pun nak tulis ke???
 *pengsan memang aii*


tu dia... lembut naa tekstur dia ekk... gebu aje........ macam bantal pun yerk muahahaa... peluk boleh tak??

TARRAA!!!

PRUNE ROLLS WITH STRAWBERRY JAM


Tu diaaa.......


NGANGA.. mulut please.................


rasanya lemak, manis, masam dari buah prune dan jem strawberry tu... aduyaii memang lemak dan berkrim i tell you... nanti i nak practice lagi.. tak puas hati hasil kerja kurengsss..... Gggggrrrr....


Practice Make Perfect.... jangan mudah jemu mencuba... hasilnya pasti TERBAIK!!
Selamat menjamu selera kawan-kawan....
 *PESANAN untuk diri sendiri.. lain kali kalau nak buat kek bergulung segala macam ni.. i have to shut OFF my handset! kat depan pagar tu gantung pulak... *TUAN RUMAH SEDANG SIBUK MENGGULUNG! SILA DATANG LAGI SEJAM OKE!* terus pengsan celah tong gas!

TATA!!!


2 comments:

Bicara Kak Noor said...

wow sedap nyeeeeeeeee Sha disini dah dekat magrib tapi sedap jugak ni bila terpandangkan prune yg tergolek kat kek tu lepas makan mesti kesuatu tempat ni heheeee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hehhehehe... tq kak noor.. tu lah first trial tu dah berbelas tahun tak membuat swiss roll nanti nak cuba lagi hehe... dapat segulunng separuh bagi jiran rasa.. mata terus juling... sedap katanya hahahaaa

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ