ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, April 5, 2012

ICE-CREAM ANYONE??

ICE-CREAM ANYONE??


Apasal gambar tak clear??? jap ekk.....


Apasal silaUUuuu???? hmmm.. nak tahu kenapa???


Yer... nampak tak tu.... cuaca panas sangat kat kampung i ni.... berbahang.... muka pun sampai naik pijar... itu antara salah satu idea i nak membasahkan tekak dan menambah lemak di pinggangku ituu... hehhehe... dan terus terang masa nak snap gambar tu pun.. i langsung tak adjust apa-apa pun kat camera i tu.... nak segera... panas satu hal... takut aiskrim tu cair.. jadi snap aje ler ekk.. asalkan ada bahan bukti... kang kalau ku tulis tanpa gambar kang ada yang *pengsan tanpa pengetahuan i* hehehhee....


dan idea jugak datangnya dari cik akak pisang yang masak ranum.. i terfikir jugak nak ku buatkan aje kek pisang.. tapi bila tengok cuaca panas.. kalau ku bikin aje memang tak laku... *malas pun yerk nak berdiang tepi oven hehhee...

so... i bikin ler menu minum petang termudah di dunia... cewahhh...
:
:
:

ICE-CREAM ANYONE??


BAHAN-BAHAN YANG DI PERLUKAN :

Aiskrim vanilla *i guna jenama walls.. murah dan jimat nak eskrim mahal tunggu hujung minggu ke Baskin Robin kita yerk...

walnut & almond *bakar dalam oven dengan suhu 200'c selama 5 minit angkat dan sejukkan terlebih dahulu

Chocolate syrup *Hershey's

Pisang masak *Potong kecil 

Strawberry jam

Chocolate rice dan apa-apa sahaja hiasan yang anda suka

Ice-cream scoop

CARA :


Buh ler pisang tu dalam gelas ke mangkuk ke..


Lepas tu taburkan walnut & almond... di atas pisang tu ekk... pastu...




Buh pulak chocolate syrup tu... dan buh pulak ice-cream dalam 2 scoop.... pastu...


Tuangkan pulak jem strawberry.... dan lakukan berulang-ulang sehinga mulut gelas tu penuh yaaa.. selagi tak penuhhh.. ko bubuh aje ler apa-apa.... eheheeh...

TARRAA!!!!

ICE-CREAM ANYONE??


Seriously... gambar memang tak cantik... tapi rasanya perghhh.. memang cair i tell you!! yang kat atas tu. i bikin kan untuk hero i yang no 2.. dia kurus dan tinggi so i guna gelas kaki yang tinggi dan ramping! muahahaa...


yang besar dan lebor aje mangkuk eskrem tuuu... untuk Hero no 1 i dan 3 orang lagi kengkawan dia ekk..  i scoopkan lebih kurang 8 scoop... dan 6 biji pisang! ku bubuhkan... berciap macam anak burung semua bila dapat eskrem..... muahahahaha... *pengsan tahap 3 jeee...*



Psttt.. meh ler dekat sikit.... tu yang lebor... mug rendah aje tuu.... haaa.. yang tu i punya.. juga mengikut kategori tuannya AyoyoOOooOOoo....

:
:
:
:
Okaylah.. sebenarnya ni bukannya resipe... tapi sekadar berkongsi idea.. i ni boleh tahan orangnya... *tak kuasa nak buat yang leceh-leceh* sebab sekarang dah mula nak kumpul bahan untuk manuskrip baru.. so tu yang terhad segala-galanya... harap maklum.. itu sahaja laporan petang ini..... Insyallah... nanti kalau ada idea i share lagi kat you all ekk.. ekkk.....

TATA!!!!!!!

8 comments:

Qasey Honey said...

haishhhh kak terliur tgk...adaptasi yg sgt mnarik...mm mkn kt kedai malah bile dioleh gitewww...tenkiuuu bg iade cengini kak...nti QH cuba pulak yer...hehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hi! QH.. tq sudi singgah yaa.. tu la kan.. akak memang suka mengolah... yang penting jimat dan tak perlu keluar start enjin kereta hehe... i like...:)))

Bicara Kak Noor said...

akak baru jeut beli aiskrim nak deco2 macam eric tu tut tut Sha dah buat alahai tkpe esuk lusa masih ada heheee

Shahriah Abdullah Novelis said...

tak per kak noor buat hari ni.. esok share kat blogs hehee... musim panas mencetang ni.. makan eskrem memang terbaik i tell you!

ogyep yummy mellow said...

I m droooooling here Kak Sha... terasa rasa sejuk anak tekak ni... hulur lah sikit...

Amie said...

Assalamualaikum Shahriah,
kalau begini cara penyediannya... memang tak cukup segelas, nak tambah & tambah lagi.... sedap!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Ogyep ye laa... kalau nak makan kat luar eskrem tu dah berapa kan kan...nak start enjin kete malassss hehee... buat sendiri sambil belangkauuuu boleh menyudu ehehheeh.. tq dik.. muahhh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Waalaikumsalam kak Amie.... ye laa betul tu kak.... buat sendiri makan sendiri tak cukup tambah lagi hehehe... tq kak...

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ