ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, April 5, 2012

IKAN SEPAT MASIN LEMAK CILI API NENAS

IKAN SEPAT MASIN LEMAK CILI API NENAS


Assalammualaikum... wah! keler kuning lagi kan kan... yer hari ni cuaca sangat panas di luar sana tu... so masa nak memasak tu terfikir-fikir apa agaknya yang nak ku masak hari ni. Ikan, Ayam, Sotong, Daging segalanya bersusun dalam peti sejok menanti giliran untuk di masak.... so masa dok mengelap sana sini kat dapur basah i tu kan kan... maka dapat ler idea.... sangat mudah simple dan dah banyak kali pun i share di blogs masakan i ni.. tapi kali ni i ubah suaikan resipe tu... agar menjadi lebih sedap dan enak! tak gitewww.. *tepuk tangan ramai-ramai* macehhh...:)))


Nenas beli hari tu... kat pengkalan raja... ada lagi sebiji dan dah masak pun..... capai nenas... pastu....


Gi pulak ke tepi dapur... petik cili padi yang banyak sangat berbuah.... petik sekali limau kasturi... limau kasturi tu nanti petang sikit nak ku buatkan teh ais... perah bebanyak.. buh ais... wahhh...... masa minum tu... mata pejamkan sikit... tapak tangan kipas-kipas ke muka... sebab masam hahahaa... *pengsan tahap 1*

IKAN SEPAT MASIN LEMAK CILI API NENAS


BAHAN-BAHANNYA :

4 Ekor ikan masin sepat
 *potong 3, rendam sebentar dan cuci bersih dan toskan*
1 batang serai *titik
1 biji nenas *potong kiub*
gula dan garam

BAHAN KISAR :

400ml santan pekat
20 tangkai cili padi
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm kunyit

CARA :

Masukkan *BAHAN KISAR, nenas, serai dan renehkan dengan api sederhana. Sentiasa di kacau.
Setelah nenas agak empuk, masukkan ikan masin sepat.
Sesuaikan rasa, dan setelah kuah agak pekat.
Angkat dan hidangkan!!!

TARRAA!!!

IKAN SEPAT MASIN LEMAK CILI API NENAS


3 IN 1... tak payah masak sayur hari ni nenas tu anggaplah sayur hehee....


Lemak dan manis... masam hujung-hujung... sedap tul!


Hari ni memang masak simple.. sebab sibuk menunggu orang pasang air-cond kat bilik tidur satu lagi... petang nanti datang pulak orang pasang dapur masak baru... wahhh.... hari yang sungguh panjang buat i hari ni ekk.... tapi sibuk macam mana pun... menu petang nanti dah ada... tungguuu..... dapat idea dari......


Hehhehhh... yer CIK akak pisang yang sampai laa namanya tak ku tahu... budak yang ku bagi sesisir suruh tanya mak dia apa kenama pisang ni petang nanti baru datang.... hahahaa... lupa pulak nak tanya Pak Habibi.. dia tu memang asal dari Bandar... dia lebih tahu dari i yang asal sejak lahir di kampung tapi banyak membesar di Singapura... tu yang langsung tak amik kisah tentang nama pisang muahahaa... okay tu jerk laporan hari ni... tunggu petang nanti yerrr....:)))

TATA!!!


3 comments:

Bicara Kak Noor said...

adui sedapnya Sha lemak ikan masin mmg fav kat umah ni tapi akak dan abang aje lah budak2 tak suka,selalu masak yg budak2 suka je kan sesekali nak try ni lah biarlah apa nak jadi betuii tak Sha..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Betul tu kak noor... sesekali tu kita masak aje ikut tekak kita hehhee... anak2 dulu tak reti dia pelik ikan masin masakkan lemak bila dah biasa buat... jadi fav diaorang dah sekarang ni ehhehe

Bicara Kak Noor said...

tekak orang yang2 cam kita suka lah yg masin yg masam kan budak2 ni suka yg manissssss manjang hehee

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ