ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Saturday, April 7, 2012

mY pAVLoVa

mY pAVLoVa


Assalammualaikum... yer bertemu lagi kita dengan cik Adik mY pAVLoVa... hati terpanggil nak share lagi mY pAVLoVa ini di sebabkan ramai di laman Facebook i dok ler bertanya.. macam mana ruper mY pAVLoVa.... macam mana nak buat?? apa rasanya??? okay tu yang semalam petang i dok ler membancuh cik adik mY pAVLoVa tu yerr... 


mY pAVLoVa ni... tak lah susah nak di bikin.. cuma perlukan kesabaran dan ada beberapa petua nak membuat mY pAVLoVa dengan sempurna dan elok... syaratnya... segala peralatan yang di gunakan WAJIB kering dari air... setitik pun tak nak yer.... telur tu WAJIB suhu bilik.. jangan ada sedikit kuning telur pun bercampur dalam putih telur tu... dan telur juga tak boleh dari peti sejuk... masa nak memukul telur tu pun nak kena berhati-hati kelajuan mixer maksimum...


Rasanya cukuplah manis yaaa hamfunnnn kawan-kawan yerkk... sebab tu WAJIB ada buah-buahan yang rasanya masam-masam gitewww... untuk balancekan rasa meringue yang manis yaaaa ampun!!!! so bila di makan rasanya lemak.... manis.... masam.... wahhh!!! memang terbaik i tell you!




Ada yang kata mY pAVLoVa ni datangnya dari Australia.. ada yang kata dari New Zealand.. ya kan aje ler ekk.. yang penting sekarang ni rata-rata jiran-jiran blogger i semuanya dah pernah cuba membuat mY pAVLoVa malah... lebih cantik dari yang i buat.. i ni pun tak ler pandai sangat.. tapi percubaan demi percubaan Syukur Alhamdulillah... menjadi tiap kali di bikin.. ada jugak yang tak menjadi.. dan dari situ i study apa kesilapan semasa nak buat mY pAVLoVa...


Tekstur yang paling tepat mY pAVLoVa ni kan kan... kulit luarnya tu mesti ler rapuh.. tapi di dalamnya chewy gitu.... i kalau nak buat mY pAVLoVa ni kan kan.. suka buat waktu petang atau di kala malam menjelma.. bila dah siap di bakar tu... biarkan semalaman di dalam oven... esok hari barulah boleh di hias bagai ekk.... okaylah.. jomlah salin resipe dan jangan putus asa kalau pertama kali buat tak menjadi.. jangan pernah jemu untuk mencuba yaa... <<--apasal ayat baik bebenor ni ekk??? muahahaa... 

mY pAVLoVa

BAHAN-BAHANNYA :

150 ml telur putih *3 biji
200 gm gula halus *ayak
1/2 sudu teh garam halus
2 sudu teh tepung jagung
1 sudu teh cuka masakan *i used distilled vinegar

CARA :

Panaskan oven terlebih dahulu dengan suhu 150'C sebelum nak mula membancuh tu yaa...


lukiskan di atas kertas minyak mengikut ukuran loyang... ketepikan...


asingkan putih telur tanpa sedikit pun kuning telur... nanti failed! dan meringue tidak akan naik dengan gebunya.... ingat alatan haruslah kering sekering-keringnya...


Putar telur sehingga gebu campurkan dengan garam semasa memutar, setelah gebu masukkan gula sedikit demi sedikit sambil memutar sehingga habis... dan putar lagi dalam 3 minit.

Setelah itu masukkan tepung jagung dan cuka, putar sehingga sebati.



bolehlah tuangkan adunan di atas kertas minyak tadi tu yaa...

Turunkan suhu oven kepada 120'C dan bakar adunan selama 1 jam setengah...


setelah masak.... biarkan di dalam oven selama 3-4 atau semalaman...


 sangat rapuh tu ekk... berhati-hati ketika nak mengangkat....


Wahhh...... baunya.... YUmmYYY..... macam bau candy i like....


Pheeewwitttttttttttttttttttttttttt.......


Buah-buahan yang i guna untuk tatah di atas mY pAVLoVa tu.. strawberry dan buah anggur tanpa biji... awww!


Untuk topping i gunakan whiiping cream yang i putar bersama 1 sudu besar gula dan 1 sudu teh orange xtract..... rasanya lebih enak dan baunya lebih harum giteeww....


toppingkan dengan whiiping cream.. dan bolehlah mula menyusun buah-buahan di atasnya... suka hati you all nak buh buah apa pun ekk.. jangan buah durian udah... huhuuu...

TARRAA!!!!

mY pAVLoVa


SO SEXY... okayyy....


so YOmmYYYy okeh....


slurpPpppp..... gulp!


chewy inside... crunchy at the outside.. WoHooOOoOoo.....


Nak membuat mY pAVLoVa boleh ler tahan mudah.. ni nak mengedit gambor dan edit dalam blogs lagi ler leceh yang oOooiii.....

Hasil kerja tanganku....

mY pAVLoVa


hasil pengerjaan My Lil Princess Nellysha...


i tanya.....
:
:
:
apa tu nelly???

:
:
:

dia jawab....

:
:
:

Inilah mY pAVLoVa...

:
:
:
:
:

gasak ler yer nak aii.... mulakan dari menyusun buah.. Insyallah satu hari nanti tolong momma bikin mY pAVLoVa pulak yer....:)))

:
:
:

TATA!!!




10 comments:

Bicara Kak Noor said...

wowwwwwwwww sedappppp nya Sha nak buat nak buat jugak tapi buah nye strawberry je yg ada ni nak kena skodeng buat kat supermarket lagi ni gamaknya coz satu buah tak menarikkssss lah kan

Shahriah Abdullah Novelis said...

Woooooo panjangnya kak noor hehe.. yer laa buah sejenis aje tak best tak menarik gitewwww.. kalau dapat buah rasberry, blueberry wahhhhhhhhh aje memang pavlova tu jangan di makan.. peluk dan tengok aje gitu hehhehee

ogyep yummy mellow said...

Salam Kak Sha... lama tak singgah dapur Kak SHa (mcm lama bebenor)... PAvlova tu mcm CROWN... Kelas Kau Maria... Stoberi & Beri-Beri tu, mengancam gilasssss...

Bicara Kak Noor said...

mesti dah habis kan pavlova ni hahaha adeiii angan2 je banyak kak Noor buat belum jugak hahaaa

Nieza said...

Assalammualaikum kak, salam kunjung balas ke sini. tq sudi singgah my blog saya follow juga. sedap tgk pavlova ni tak pernah buat lagi nanti boleh cuba:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hi Ogyep lama benor tak nampak Ogyep memasak hahahha... mau tak mengancam.. masa buat tu i rasa terancam sangat you takut tak jadi muahaha... =thanks Ogyep muahh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam kak noor dah habis pun.. simpan lelama nanti tak syiok hehee.. yer laa kak noor tak pe kita ni sama aje.. tengok kawan buat tu kita nak buat penghabisannya yang sha rajin buat cucur manjang hehehhe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Waalaikumsalam Nieza tq so much yaa kerana sudi berkunjungn di dapur akak... jangan lupa cuba yaa... take care muahhh

ogyep yummy mellow said...

Kak Sha, ogyep dah masak muffin la.. jgn la ckp lama tak masak,, segan I... Kak Sha check email yahoo ya nanti..

gerhana luka said...

memang tegoda ngan pavlova ni, ari tu buat anak2 tak menyabo nak makan sebab baunya sedap sesangat maklumla bau manis, yang keciwanya whipe cream tak mengembang huk.huk.huk sedih. tapi mesti cuba buat lagi seyes suka ngan pavlova sebab cantik gitu seronok nak buat.

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ