ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Monday, April 9, 2012

UDANG GORENG NESTUM

UDANG GORENG NESTUM


Assalamualaikum... bertemu lagi kita dengan cik abang udang yerk.. hari ni masak simple jugak.. kepala ni macam senoneng aje gitu.. agaknya terkena hujan semalam... apa taknya menjengkit dengan 3 buah keluarga... ke Melaka lagi... hmm kampung ke 3 i ler gitu hehee... anggornya makan banyak pun yaa.. banyak tempat makan baru i try sepanjang di Melaka... bila free sikit nanti i share kat blogs i yang satu lagi nih! >>> MY VACATIONS <<<ada tempat baru sungguh istimewa... i ni kan memang suka explore segala celah tempat yang i kunjungi... bila dah terjumpa tempat makan baru.. wahh... jakun yaa hamfun! <<< yang ni memang sejak azali.. very energetic! i tell you... :))) dah tu jerk laporan untuk hari ini... jom ler salin resipe... Udang Goreng Nestum....

UDANG GORENG NESTUM


BAHAN-BAHANNYA :

500 gm udang *buang misai huhu

1 biji bawang besar *hiris
4 ulas bawang putih *dadu
15 tangkai cili padi *hiris
2 pelepah daun kari
minyak
gula dan garam
1 cawan nestum

2 biji telur + 3 sudu besar santan pekat *kocok

CARA :

Gaulkan udang bersama sedikit garam dan serbuk kunyit.
Panaskan minyak dan gorengkan udang sehingga berubah warna dan ketepikan.
Panaskan minyak dan tumiskan, bawang besar, bawang putih, cili padi dan daun kari sehingga naik bau. Sesuaikan rasa.
Masukkan telur dan santan yang telah di kocok dan masukkan udang, gaul rata.
Akhir sekali masukkan nestum dan gaul rata.
Angkat dan hidangkan!!

TARRA!!!

UDANG GORENG NESTUM


Simply Delicious... YommYY :))


"Thanks mom! love this! cuma udang tu aje kecik sikit!"
:
;
:
:
Perghhh..... nak saiz macam seafood restaurant yaa??? tunggu apak hang gaji okeh!!!
:
:
:
:
:
:
TATA!!!


2 comments:

ShimaSalleh said...

selalu buat udang goreng butter mesti tak jadik! Psstt itu pon buat bila dpt udang galah je harhar..

Rajin kak intan susun2 segala tuh.
Kalau alun edit picasa je huwaaa. Sangap nti anak ke mana, lauk ke mana hihi

Oop kenoneng bukan senoneng hihi
Maksudnya ala2 mcm org mabuk
(tanya mama @ makunggal hari tu)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Alun... tu laa.. udang nestum ni kalau tak betul2 dia jadi berketul aje hahaha.. tak pun tak bersalut kan kan.. ehh lun apa add blogs alun ekk?? cari tak jumpa pon....

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ