ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Monday, April 9, 2012

ASAM PEDAS IKAN PARI

ASAM PEDAS IKAN PARI


Assalammualaikum... wahhh... rindu betul dengan dapur i tau.... dua hari dok menjengkit ke Melaka tuuu... bila sampai aje rumah malam tadi.. terasa sangat kepenatan, hari yang cukup panjang buat i sekeluarga sepanjang hujung minggu yang lalu. Perkara wajib yang i akan lakukan apabila bercuti ke Melaka tu... wajib punyalah! singgah di pasar Awam Melaka. I pernah share di blogs i yang satu ni ekk... all about >>> MY VACATIONS <<< malam-malam sikit nanti i nak update blogs Vacations i tu... ada tempat makan baru tauu.. best giler! hehehhh... okay kali ni banyak yang ku borong di pasar awam Melaka tu.... tu nanti i story... sekarang ni i nak share resipe Asam Pedas Ikan Pari... Jom! masak!


ASAM PEDAS IKAN PARI


BAHAN-BAHANNYA :

400 gm ikan pari *perap bersama asam jawa selepas tu cuci bersih
3 tangkai daun kesum *ambil daun sahaja
6 batang kacang bendir
1 genggam asam jawa *bancuh bersama 400ml air

BAHAN TUMIS :

1 biji bawang besar *hiris
2 ulas bawang putih *hiris
1 batang serai *titik
minyak

BAHAN KISAR :

1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 cm halia
2 cm kunyit
30 tangkai cili kering
1 sudu kecil lada hitam

CARA :

Panaskan minyak dan masukkan *BAHAN TUMIS sehingga naik bau.
Masukkan *BAHAN KISAR dan renehkan lama-lama sikit, sehingga cili masak.
Masukkan air asam jawa, daun kesum dan renehkan sehingga mendidih.
Setelah mendidih masukkan kacang bendir dan reneh sebentar.
Masukkan ikan pari, sesuaikan rasa, setelah ikan masak, angkat dan hidangkan!!!

TARRAA!!!

ASAM PEDAS IKAN PARI


Delicious okeh....:)))


Terangkat! dan terjongket-jongket! muahahaa.... adoyaiii..
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
Antara bahan-bahan yang ku borong di pasar awam Melaka.. antaranya... serai yang cantik bebenau tuu... 2 ikat... tahan sebulan! pengsan tahap 1 hehehe... lagi i borong... daun kaduk.. daun kunyit*walaupun kat tepi dapur banyak*malas nak petik ekk *___0
lagi i borong... nangka muda... jering, petai, daun kesum, daun selasih, daun salam <<< segalanya ada di tepi rumah.. kecuali daun salam.. dengan alasan... musim hujang sekarang ni malas nak bukak payong! muahhaa.. dah tu jerk.. tunggu petang nanti.. Insyallah ada menu minum petang... *kalau tak tertidor!*
:
:
:
:
TATA!!!


3 comments:

Amie said...

Selamat petang Shahriah,
cantiknya asam pedas ikan pari! Kuahnya nampak berlinang-linang... adeeehhh ni tak tahan nak tengok lama-lama...ngences!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Selamat petang kak Amie... kak kalau ngenceesss nak kena masak tu.. esok pagi kalau ada baki kuah dah boleh cecah dengan lempeng kelapa... awwww... thanks kak Amie... muahhh

Bicara Kak Noor said...

cantik nye asam pedas tu pakai baju merah menyala akak suke sangat kalau asam pedas merah2 macam ni ngancam gile ni dah tergoda lah

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ