ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, April 11, 2012

Roti Canai Pak Habibi & Abang Amin



Assalammuaalaikum,


Breakfast cum Lunch = Brunch... so pagi dan tengahari ini hidangan telah di taja sepenuhnya oleh my beloved Pak Habibi yang tembamBOM tu ekk.. berdua beranak dia mengerjakan roti canai dengan my hero no 1 tu.. turun aje kedapur my hero no 1 cakap cenggini "Today is mother's Day.. so mom.. today you just relaxs!" emboihhh.... i apa lagi pucuk di cita ulam mendatang... terus ler angkat kaki.... muahaha... macehhh Pak Habibi dan Abang Amin ekk... cayanggg muahhh... *pssttt betul ke hari ni mother's day ekk???*


A cup of tea and a slice of Yummy Licious Coconut Cake baki semalam petang tu kann....Resipe kat sini >>>YUMMY LICIOUS COCONUT CAKE <<....  terus ler i dok depan TV... sementara menunggu Roti canai Chef berdua kelentang-kelentung kat dapur i tu... awal lagi i dah pesan... "Make sure dapur i kembali kepada bentuk dan rupa asal!" muahaha.... pastukan... i tengok ler tv sesorang... aduhaii... pengalaman yang jarang i dapat nikmati.. *sambil mata terpejam celik makan cake tu ekk*

Dan sepanjang i bersantai depan tv tu.. banyak kali jugak i turun naik ke dapur.. apa taknya... "Momma kuali leper kat mana???" i menyahut dari atas ekk... "Ada gantung kat tepi cabinet tuu.." jap lagi tak sampai 3 minit... "Momma udang kering kat mana??" dan i menyahut jugak dari atas.. bila senyap aje kat bawah tu.. i turun... pastu naik semula sambung tengok tv, ehhhh.. jap lagi Abang Amin naik... "Mom boleh tak guna cheese ni? or yang ini??" perghh.... di suanya cheese yang berbuku dan harganya mak aii pak aii.... "No way! guna aje slice cheese tu..." bukan lokek! muahahaha.. dah kenapa nak buat roti canai ber blue cheese segala ewaahh....


i bayangkan chef berdua tu dok guna non-stick pan i cik adik Tefal tuuu.. rupanyaa... sangkaan ku meleset sama sekali... Pak Habibi dan anaknya telah memilih kuali....




Yer kuali antik my mom! muahahaa... bila i tanya nape guna kuali tu??? Pak Habibi i cakap very the rustic! dan rasa roti canai dia lebih enak dan berkerak sama macam kuali antik my mom tu jugak! muahahaaa... pengsan tahap 9! okeyyy....

Udah ler yer... meh! kita tengok cemana guper Pak Habibi i dan anaknya tu menebor roti canai bercheese segala! by the way.. hanya slice cheese yang beliau gunakan muahahaa.... sekian terima kasih...


Roti Canai Pak Habibi & Abang Amin



Bahan-bahannya : *sorry resipe tepat tak ada.. hahaa.. biasalah orang bujang merangkap lelaki yang memasak.. so main pakai hentam tebor aje.. ala macam buat roti canai tu jugak...

1 kg tepung gandum
air+garam
2 sudu besar susu pekat
3 sudu besar minyak sapi

CARA :

Campurkan kesemua bahan sehingga menjadi doh yang kental.
Uli dan banting selama lebih kurang 20 minit.
simpan di dalam chiller semalaman...

So adunan roti canai ni Pak Habibi dah uli dari malam tadi oke.. sebelum dia menonton tv.... *wink

BAHAN UNTUK INTI :


bawang besar yang di dadu.... udang kering yang di tumbuk.. <<<bawang tu Pak Habibi yang potong style ala2 Masterchef gitewww.... dan udang kering Abang Amin yang tumbuk... *masa ni i kat atas tengok tv.. tak tenteram YoUuu.. macam manalah agaknya sepahnya dapur i yang sentiasa clean tu ekk... peh!


Memula tu canai dan teborkan dulu tepung tu...... lepas tu buh ler sekeping cheese dan taburkan pulak dengan bawang dadu tu ekk... *gambar tak dapat nak share Pak Habibi i garang... i takot naaa.... muahahahaa*


Pastu lipat... dan..... masa untuk menggunakan kuali rustic bak kata Pak Habibi i tu ekk... << masa ni jangan ko tegur tau! kang tak pasal-pasal i pulak yang kena menebor... hehhee...


Yer... gorengkan di atas kuali rustic tu dan renjiskan dengan sedikit minyak.. jangan terlalu banyak nanti berminyak... berapa banyak minyak daaa.... balik-balikkan... dan...

TARRAA!!!

Roti Canai Pak Habibi & Abang Amin


eHHH... betullah! memang nampak Rustic! cayalah Pak Habibi.... hehehe...


Masuk aje tiga keping Pak Habibi menebor.. i dah lesap naik ke atas tengok tv.. pulak tu ada ina garten barefoot Contessa... wahhhh.... terus ler belengkau... "Jangan lambat tau!" sebelum lesap tuu i pesan kat Pak Habibi dan Abang Amin... <<<< baik punya bini kan kan....


Tarraaaa!!!!!

My roti canai.... tebal dan garing.....Tq so much Pak Habibi dan Abang Amin... sayang sangat...


Kuah dal.. pekat dan sedapppp naa.... baca pelan-pelan... beli kat kedai simpang empat muahaha.... syyy... express okey... kata mother's day.. *tepuk tangan*


Tebal, Lemak, Garing di luar, sungguh enak di makan bersama kuah dal expresss!!!!



ROTI CANAI PAK HABIBI DAN ABANG AMIN...

terima kasih suami tersayang dan anakanda selaku assistant kepada papanya.... sepanjang membuat roti canai tu... Abang Amin lah yang tolong tuangkan air teh dan suakan ke mulut papanya.. bukan Pak Habibi kurang manja dengan bini dia ekk.... tapi tangan berminyak! macam mana nak pegang cawan.. tak giteewww.... anyway... tu aje laporan hari ini... Happy Mother's day... hahahaa.. sejak bila pulak ada mother's day dalam bulan April ni kan kan... i ada..
 You all ada???
JUmpa lagi nanti yaa....:)))))

TATA!!!



4 comments:

Nieza said...

wahh bestnyer kak..ada chef tolong masakkan tu.sedap jer tgk roti canai tu. saya pun kekadang hubby suka juga tolong msk tapi yg penat kita juga sebab abis dapur bersepah dikerjakannya..haha sabar jer lah kan.:)

Amie said...

Assalamualaikum Shahriah,
bagiku hari-hari adalah Mother's Day buatku ha ha hahahh...
panjang lebar bertebar cerita pasal roti canai tu ye, memang kuah dhal pekat2 sedap sangat jadi pencicahnya... tak kisahlah kuah dari mana pun he he hehh asalkan roti canai tu berteman.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hi! Nieza! hahahaa yer laaa sesekali bila encik hubby turun kat dapur... wahhh bonus berganda buat i ala2 mothers day gitu kan... Alhamdulillah.... dapurku kembali asal seperti sebelum di tebarnya roti canai tu hehhehee....

Shahriah Abdullah Novelis said...

Waalaikumsalam Kak Amie.. yer laa kalaulah mothers day everyday bestnya.... terus mata hitam berputar 360 darjah! hahaha.... ye betul tu kuah dal yang pekat dan enak.. ekspress pulak tu waduh enak bangat! hahhahaa

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ