ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Tuesday, April 10, 2012

Yummy Licious Cocunut Cake With Cheese Frosting


Assalammualaikum.... Yummy Licious Coconut Cake With Cheese Frosting.. very the yummy i tell you okeh.. and di sebalik Yummy Licious segala tu kan aduhaiii... ni nak melapor ler ni ekk... aje memang tau... kepala pening! terus telan panadol 2 bijik sekaligus! nak tahu kenapa????


*jangan betulkan duduk anda semua.. gambar di atas memang senget.. se senget kepala i sekarang ni muahahhahaaa...* 
Do you know what happen to me just now.. rite before i upload all this Yummy photos??? guess what!!!! macam nak rak... buat ler dari mula... menyusun ler segala bahan... pastu i snap ler gambar... cari angle yang terbaik punyer!! cuaca pulak tu cantik.. so dalam lense camera DSLR i memang ler jangan cerita ekk.. punyalah cantik! gambar terang dan menawan hhuhuuu.... atur sana.. atur sini... baik punyer atur...... and you know what!!!! oh my goodnesss!!!!! bila masuk aje my opis... nak upload gambar dan nak edit gambar.. *masa ni hati teruja sangat tau!* mau taknya... hampir 3 jam dok mengerjakan cake tu aje ekk... perghhhhhhh... NO SD CARDS INSIDE MY CAMERA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pitam! pengsan!!! banyak kali pengsan dan pitam sadar dan pitam lagik! huarghhhhhh........pulak tu.. i dah siap kemas dapur i tauu.. dah cuci segala bahan... Huargggghhhh.... Istaghfar banyak-banyak.... my mistakes :(((((


And... ini lah hasilnya.. cake yang tinggal separuh dah berpotong dah berhantar pun kerumah jiran *agaknya my jiran pun dah selesai makan cake yang i bagi tu ekk....mungkin juga dah tertido hehhee* 

ADUHAiii.... ini semua gara-gara turun menonong... tak hangkut camera kat celah bahu macam selalu... sebab masa menonong nak buat cake tu.. i tengah bergayut dekat Handset... berbual bagai nak rak! dengan my Ketua Editor.. aduhaiii.. aduhaii.... *padan muka!!!* muahaha.... tak per... setiap masaalah ada jalan penyelesaiannya kan kan... maka turun semula ke bawah... dan snap ler apa aje yang ada dan tinggal tuh!

"Nelly amikkan camera kat opis Momma.."
:
Tidak pulak ku pesan.. tolong keluarkan sekali SD card yang tergantung celah card rider tu ekk..
:
:
Nelly hulur i amik hahaha... masa tu dok ler bergayut lagi kat Handset... kalau monyet okeh...
:
:
psst... bukan kali pertama.. tak silap i dah masuk kali ketiga! huuhu...
:
:
so sad..:(((( psstt... mood i tetap ceria okeh hehhee.... *setelah telan 2 bijik panadol* masa menaip ni menyangap tak sudah! muahahaha...


And thanks to my beloved cats.. Caramale... and im not alone that time.... agaknya kucing i tu cakap cam ni ek... *Ehh... tadikan dah amik gambor?? amik lagi??? gasak lerr...* muahahaa.... kepo kan my cat tu... biace lagi dia! no friskies for your dinner! heppp!


Dapat 3 buku cake.. i guna loyang bulat dan kecik aje...yang ni memang saje tak ku topping.. sebab my lil princess tak suka coconut... 


i used rosted coconut dan coconut africa... ada di pasaran...


i buat dua loyang kecik.. pastu i potong kepada dua lapisan.. lepas tu i layerkan cake tu dengan cheese frosting... so ada 4 layers... rasa usah cerita... MANTOP!!!

Yummy Licious Coconut Cake
 With Cheese Frosting

Bahan-Bahannya :

350 gm tepung kek + 1 sudu teh soda bikarbonat + 2 sudu teh baking powder + 1 sudu teh garam <<< Ayak bersama

250 gm mentega
260 gm lite brown sugar
4 biji telur
50 gm rosted coconut 
200 ml santan *i guna santan kotak
1 sudu teh esen vanilla

CARA :

Putarkan mentega, gula perang, telur, esen vanilla dan santan sehingga sebati, atau gula perang larut.
Masukkan rosted coconut, dan masukkan tepung sedikit demi sedikit dan putar lagi selama 5 minit.
Masukkan adunan ke dalam acuan kek yang telah di alas dengan kertas minyak dan oleskan dengan sedikit mentega.
Bakar di dalam oven dengan suhu 170'C selama 35-40 minit.
Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.
Setelah itu potong kek kepada 2 lapisan.

UNTUK CHEESE FROSTING :

250 gm cream cheese
100 gm mentega
200 gm gula aising
100 ml susu pekat

CARA :

campurkan kesemua bahan di atas dan putar sehingga cream cheese gebu dan sejukkan ke dalam chiller dalam 10 minit.
Dan selepas itu bolehlah di topping di atas cake tu yerk...

**Sayangnya gambor tak ada... penat aje i snap ekk*

Yummy Licious Coconut Cake
 With Cheese Frosting



Cream cheese tu pun dah nak cair dahh.. dok keluar masuk chiller hehhee.... jadilah yer.. dari tak ada... nak share kat you all... psstt.. cake tu nampak macam sebuku aje giteewww kan.. kan..


Susah jugak nak cari angle bior cake tu nampak macam sebuku tak berpotong.. padahal hakikatnya..


yer giteewww sebenarnya.. dah luak separuh! muahahaaa...


Apa pun... Syukur Alhamdulillah.... rasanya memang enak.. lemak dan berkrim... idea dari ina garten.. resipe memang i olahkan sendiri.. tang topping tu ada iras-iras ina garten... kalau ina garten nampak ni.. sure dia... dia... <<< tak ada dia.. dia punyalah! dia sibuk kat depan tv tu hah! muahahaa.... kalau dia baca N3 i ni kan.. i nak ucapkan... Hi! Ina...:))))))) hehehee...


Selamat mencuba kawan-kawan....


TATA!!!!

6 comments:

Bicara Kak Noor said...

adoiii sedap nye Sha kak Noor lambat datang mesti dah licin ape kan menggoda betul lah akak tnegok,kak Noor n teringin nak buat red velvet sampai sekrang ni belum lagi jdi2 hahaha banyak songeh sngt kan red velvet tu..

dapurCikWan said...

comel nye model kak sha..agaknye si comel tu geram tengok kek kak sha! =)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam kak noor banyak lagi tu kak noor hehehe.. red velvet tu tak susah nak bikin kak noor cuma kalau boleh cheese tu gunakan yang jenis mascarpone... itulah yang paling asli....:)))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hehehe.. Cik Wan... si comel tu bukan geram.. dia pelik dok manjang asyik snap gambar kek tu aje hehhee...:))

Nieza said...

sungguh ku tergoda tgk kek akak ni..sedapnya kalau dapat merasa:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hi! Nieza.. hehehe.. memang tergoda yaa.. nak membuatnya mudah.. kerja bagai nak rak.. siap nyanyi2 lagi masa buat kek tu.. bila dah siap hahahaa.. jawab! kena amik gambar again and again! woHoOooOOo.... tq dear

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ