ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Monday, May 7, 2012

i dah balik!!! Nak Nasi!!! Ikan Masin pun ya jugakKKK!!



Assalammualaikum... Selamat tengahari semua..:))) Apa khabar?? Wahh... rindunya kat you all tau... i ni baru aje sampai malam tadi.. penat belum hilang lagi nih! ikutkan memang mood nak masukkan N3 belum lagi ada... tapi pasal rindu kat you all semua.. hah! gagahkan jugak diri ni.. masukkan N3 yang tak seberapa.. sebenarnya banyak yang nak i share... tapi cukuplah beberapa keping gambar sepanjang i tiada di dapur i ni ekk.. petang-petang nanti.. bila dah selesai mengemas dan menguruskan urusan rumahtangga yang 3 hariku tinggalkan tu.. haa.. korang tunggu gerenti... N3 masuk berdesup-desup.. gerenti you all tak sempat lagi nak jengah yang ini.. yang itu dah masuk.. nak komen yang itu.. itu.. ini.. pulak masuk! hah! haru di buatnya nanti hehhehh 


Syukur Alhamdulillah.. selesai akhirnya apa yang di rancang apa yang di aturkan... akhirnya... Pelancaran Buku Resipi Sajian Istimewa Shahriah Abdullah.. berjalan dengan lancar dan jayanya!!! Syukur Alhamdulillah.. sambutan juga amat menggalakkan... cerita selanjutnya nanti tunggu i update N3 ini di blogs KARYA DAN PENULISAN SHAHRIAH ABDULLAH
Di kesempatan ini Shahriah nak ucapkan jutaan terima kasih buat semua peminat yang sanggup datang dari jauh dan dekat.. ada tu datang awal-awal dan dok cop depan pentas.. sebab nak tengok i secara live i demo masakan.. terima kasih kepada semua yang hadir.. cayang sangat kat you all... muahhzzzzz << kiss sampai terlelap tau ni hehee...


Wahh... masa ni teruja sangat bila dapat kepit buku resipi sulong i tu ekk.. hidung kembang kempis aje masa tu... sengsara masa tu.. nak tahu kenapa?? dok tahan napas... takut perot i tebal tipis tu turut sama interframe! muahaaha...
Untuk aktiviti demo masakan... nanti gambar-gambar sepanjang berlangsung tu akan i masukkan secepat mungkin.. i tahu ramai yang nak tahu kan?? okay sabar yaa.. bagi i tarik napas dulu ekk..:)) macehh...


Syukur Alhamdulillah.. Novel Karyaku yang ke -8 Kerana Sebiji Epal juga turut sama interframe... suka naa masa tu... Syukur Alhamdulillah... more abut Kerana Sebiji Epal tu pun tunggu.. Insyallah secepat mungkin akan i update..:))


Hokay... sepanjang berurusan di KL tu.. menginap di hotel selama 2 malam 3 hari.. langsung tak ada rehat.. dari pagi santak ke tengah malam memang busy giler naa... makan memang ler mewah... undangan makan dan minum jangan cerita... Western-Style, Japanese Style, Chinese Cousine, Arabian Style... wahhh... yang tak tahan tu.. bila makan Western.. cakap omputeh... kaki bersilang tangan tu dok ler pegang pisau dan garfu.. makan sikit.. kunyah pelan-pelan penuh sopan naaa.. taw... wahh sikit-sikit.. lap pulak dengan tisu tepi bibir tu.. perghh! pastu bile bercakap kepala tu lentok sikit! muahhaaa.. aduhaiii...

tiba bab Japanese Cousine wahh cakap Jepun pulak... bila bab nak order laa hehheehh... so bila dah di asak dengan pelbagai jenis masakan pelbagai negara tu... waduhhh... waduhh..... serta-merta bila dah selesai makan rasa tak puas! padahal dah kekenyangan Syukur Alhamdulillah... tak puas sebab apa tau... inilah yang i bayangkan... TOLONGLAH!! i nak makan nasi!!! lauk kampung TOLoNgGggggggg...... yer stok ala meraung dalam hati giteeww....


i nak makan ikan masin perah asam limau.... huaaaa...


lauk sayur lemak labu.. buh tempeh dan soohon pastu siat dengan daun kunyit..sambil mata terkenyit-kenyit sebab sedap naa... huaaahuaaa...


makankan pulak dengan nasi panas-panas!!! adoiIiiiiiii


dan lawankan dengan ikan kembung batu... goreng dan gaul dengan sambal... huaaaaa...... <<< kisah bersambung....

Ikan Kembung Goreng Berlada

400 gm ikan kembung batu *cuci bersih lumurkan dengan garam dan serbuk kunyit, goreng separa garing, angkat dan ketepikan*

2 sudu besar sos tomato
50 ml air
gula & garam
minyak

BAHAN KISAR :

20 tangkai cili kering
1 cm belacan
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia

CARA :

Panaskan minyak dan tumiskan *BAHAN KISAR* sehingga naik bau dan garing.
Masukkan air dan sos tomato dan sesuaikan rasa.
Masukkan ikan kembung goreng dan gaul rata,
angkat dan hidangkan!!

TARRAA!!!

Ikan Kembung Goreng Berlada


Syukur Alhamdulillah.. lega betul!! kalau dah namanya melayu + jawa.. mana boleh dipisahkan dengan segala yang berlada.... terutamanya NASI!!! hehehehhh....


SAYUR LEMAK LABU 

300 gm labu *potong kecil*
1 helai daun kunyit *siat*
500 ml santan
2 keping tempeh *potong*
1 ikat sohoon *rendam*

BAHAN TUMBUK :

1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 sudu besar ikan bilis
2 tangkai lada merah

CARA :

Campurkan santan dan labu dan renehkan dengan api sederhana, sentiasa di kacau sehingga labu empuk.
Masukkan tempeh, sohoon, daun kunyit dan *BAHAN TUMBUK* renehkan dan sesuaikan rasa. Angkat dan hidangkan!

TARRAA!!!

SAYUR LEMAK LABU 


makan pulak dengan nasi panas-panas.. nasi tu lembikkan sikit masa di tanak tu... waduhhh... waduhhh


melayu atau jawa??? hehhehhh.... lauk kampung hokey...:))


Syukur Alhamdulillah... lega dah dapat makan nasi dengan lauk yang tersimple di dunia tu ekk... sekarang baru rasa lega hehhhh.... dan mata pun ala-ala mata garfield kuyu aje ni hheheeee...


Dah gondol dan dah botak.. masa nak tunggu Abang Amin keluar tu... dari jauh ingat anak siapalah agaknya tu.. kisahnyaa... Abang Amin muahahaa... tak kenal dah wehh...badan Abang Amin naik mendadak!! apa taknya... makan 6 kali sehari katanya.. wahh masa tu.. terasa macam nak jadi pelatih PLKN lah pulak..
terubat rindu nak jumpa dengan Abang Amin.. wal hal baru seminggu berpisah.. kulit Abang Amin pun dah semakin Dark Brown... kisah Abang Amin nanti bila dah lapang i cerita panjang lebor..
Abang Amin kirim salam.. dia cakap.. "MINGGU NI... MOMMA TAK BAWA MASAKAN FAV AMIN.. HUJUNG MINGGU INSYALLAH.. ADA KAN MOMMA KAN?"

i jawab ni....

"Insyallah.. kalau Momma rajin dan tak busy hehhh.. mesti laaa ada...:)))"

Abang Amin kirim salam semua... :))

Kepada semua teman-teman blogger yang baru dan lama.. yang mana belum lagi ambil AWARDS dari i tu.. silalah tags yaa.. tiada yang terkecuali.. ikhlas dariku buat semua... semoga hubungan di alam maya ini akan berkekalan dan di panjangkan... Aminn...

KLIK sini yang mana terlepas AWARDS i tu yaa.... tq so much... muahzzzz....




dan kepada teman blogger baru yang baru sahaja add i... JUTAAN TERIMA KASIH kerana sudi.. bagi i masa sedikit sahaja lagi.. akan i follow you all dan LINK kan kat list MY BELOVED NEIGHBOUR tu.... cayang kat you all.. jangan lupa cuba resipi yang ada tu yaa.. i halalkan... dan buat semua TEMAN BLOGGER yang telah meninggalkan komen tu.. pun begitu juga.. Insyallah ada kelapangan waktu... akan kubalas semua komen dan datang bertandang ke dapur you alls.. tq so much muahhzzz....

Nak Rehat jap... kepala ada senoneng sikit ni... dan Insyallah kalau ada kerajinan gerenti ada resipi minum petang... dah siap pun cuma kederat nak snap gambar rasa macam tak kuasa hehee... Insyallah ada... punyalah! walaupun terlewat masukkan N3.. :))
take care, smile always... muahzzz..

TATA!!

18 comments:

tun_telani said...

salam kak sha.. baru je mengangkut award,akah dh blk rupanya.. mmg lauk kampung jugak yg sedap kan. hihi.. terliur betul nengok ikan masin tu. perah pulak asam limau. lawan sayur lemak pulak tuu! perghh.. kecur..

Qasey Honey said...

yeahhh yg pertama...cm bebudak la pulak...hahaha...

wah kak bukan akak aje yg nak lauk2 mcm tu...QH yg tgk ni pon tgugat jadinya...nsib baik igt lg hrni posa ganti...hehehe...semua lauk2 tu QH suka...dh lama dh xmkn mcmtu...

nk amik lg bleh ker award tu...hahaha...mcm terlebih jakun la pulak :D

nah QH nk peluk akak balik ketat2 spi biru muka...hehehe...muahhh

ogyep yummy mellow said...

selamat pulang Kak Sha, bzzz bebenor la akak sorang ni.... balik2 terus bersilat nak makan lauk kampung ya.. sedap betul tu, ikan masin tu yang paling x tahan tu... Anyway, semalam buat cream-puff, nak ajak Kak Sha minum petang..

Kerull Nazeem said...

Salam Kak Sha..salam singgah dan salam perkenalan...minat since akak kat masterchef lagi..bila jumpa blog akak..teruja sangat...

Ryo Azhar said...

salam kak.... tahniah tahniah ye ,... amboi dh lancar novel baru jugak ye.hehe...kecur liur nengok ikan kembong berlada tu... mesti sodappp kann

Amelia said...

Hi my dearest, so glad to see you back in one piece. kekeke

Ada rindu saya tak? I rindu you tau sampei JB hujan lebat weii...

Sekarang masuk pondok you tak payah risau kibod short circuit, dah ada bib yang comel molek,*wink*
Thank you, my dearest. *muahhzzz..*

Itu ikan masin with limau kasturi my favorite tau... tapi I ada add bawang besar dan chili padi, lagi best.

Baju merah2x ...you look very classy and gorgeous. *hugs*

Jumpa lagi, ada kerja belum siap lagi.
Ada kueh tunggu you kat pondok I, jangan lupa pakai slipper datang, kat sini hujan. LOL

Hugs you penyet-penyet...

Asyifa Mustaffa said...

Salam K.Sha,
tahniah....semoga sukses selalu ye...
lauk tuuuuuu............x tahan !!! bikin jadi gundah gulana...hahaha....

Bicara Kak Noor said...

salam Sha cayang!! rindu nya pada tuan umah ni jgn hilang lagi tau esuk masak sedap jamu kita semua ni,tapi jgn laupa ikan masin ni jugak ya sedap tu nampak ranggup + masam2..

anymz said...

salam sha,..sedapnya ikan masin tu sha..tak menahan betul..ada pulak masak labu dgn ikan berlada...huhu..seyes terliur ni hah...

ummiaisyah said...

miss u two three four!
adik mu tumpang bangga dgn kejayaan akak ye...keep up the gud work! baklava satu!

Mas said...

Sgt2 tergoda dgn ikn sambal + ikn masin + lemak labu..... Meleleh je nengok santapan akk tu hihihihi

Mieza said...

salam sha...tahniahhhh! bestnyer ada buku sendiri...mieza tumpang happy...dan cooking tu..waaa mieza suka menu kg mcm ni :)

Choco Ani said...

Assalamulaikum Sha.. Selamat kembali..Trima kasih coz follow Ani.. rasa kembang kembang idung bila Sha sudi follow.. nampak je lemak labu tu wat terliur je.. kombinasi menu yang sedap sgt.. sambal ikan, lemak labu dan ikan masin.. YUMMMYY;)

dapurCikWan said...

selamat pulang ke dapur ye kak sha! banyak2 makanan yang d makan..lauk2 kampung gak yang best kan.. =)

dah melawat abg amin??wah2..licin dah kepala abg amin..kecekelatan tu..makin bertambah ke k.sha??mesti pengangan kawad tengah panas kan..

Si Matatajam said...

Assalamualaikum , tahniah kak sha dah ada buku resepi sdri... Hope laris la buku tu nanti...

dZana said...

aslmkum sha.. lauk2 simple yg tak prnh jemu.. paling best ada ikan masin.. tgok amin.. teringat anak bujang akk yg dah tamat latihan .. tiap2 minggu akk ke kem PLKN karisma kuala pilah.. anak akk kurus kering kt kem.. cerewet tul pasal mkn.. huuu..

Mas said...

Assalamulaikum kak Sha..
Selamat kembali...
perhhh..mengancamnya lauk...
tergoda aiiii...

Anonymous said...

I do consider all of the ideas you've offered in your post. They're very convincing and will definitely work.
Still, the posts are very short for starters.
May just you please prolong them a little from next time?
Thanks for the post.
Here is my blog body by bison

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ