ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Sunday, May 27, 2012

Puding Mangga Berkuah Kastard Vanilla SlurPppp!



Assalammualaikum.... apa khabar semua hari ini? Ceria dan bahagialah hendaknya yaa.. :) Okay hari ni i nak share resipi Puding Mangga Bersama Kuah Kastard Vanilla.. :)

Awal pagi i dah membuat Puding Mangga ni yaa... di sebabkan sebentar sahaja lagi nak bertandang ke rumah saudara, jadi ku bancuhkan puding mangga yang sememangnya tengah hebat musim buah tu di mana sahaja yer tak?


Ramai rakan blogger sana sini mana i singgah semuanya ada menu puding mangga, Panna cota mangga... setiap kali menjengah ke dapur kawan-kawan tu waduhhh kecur tak sudah! nak membikinnya malas pulak tu! :))  hadoi... so hari ni kuatkan sedikit semangat tu walaupun memang sibuk semenjak cuti sekolah dah bermula ni yaa... so buat sesiapa yang tak kemana-mana tu bolehlah cuba yaa..:)


ni dia buah mangga yang siap berkupas dok dalam peti sejuk tu hah! sebelum beku dan lebam, segera ku bancuhkan jadikan puding mangga.... bukannya susah sangat.. resipi asas agar-agar aje...
tapi ku buatkan kuah kastard vanilla.. wahh lebih harumm.. giteww.. slurppp aje ekk... :))

PUDING MANGGA
BERKUAH KASTARD VANILLA


BAHAN-BAHANNYA :

1 peket serbuk agar-agar
1000 ml air
150 gm gula

BAHAN KISAR :

400 gm mangga masak
200 ml susu cair
100 ml air

CARA :

campurkan gula, air dan serbuk agar-agar dan renehkan sehingga gula larut, sentiasa di kacau.
Masukkan *Bahan Kisar* dan kacau sehingga sebati. Renehkan sebentar dan tapiskan.
Masukkan ke dalam acuan dan sejukkan sehingga set!

TARRAA!!!

PUDING MANGGA
BERKUAH KASTARD VANILLA


Oppss! Jangan makan dulu :))
meh! kita buat dulu kuah kastard vanilla tu yaa...
barulah SlurPpp gitewww :))

KUAH KASTARD VANILLA

300 ml susu cair
100 ml air
2 biji kuning telur
2 sudu besar vanilla
6 sudu besar gula
sedikit garam
1 sudu besar tepung kastard

CARA :

Campurkan kesemua bahan-bahan di atas dan kacau dengan menggunakan whisker dengan api sederhana.
Kacau sehingga kuah agak pekat, 
angkat dan tapiskan, sejukkan terlebih dahulu baru di tuangkan di atas puding mangga... :)

TARRAA!!!

KUAH KASTARD VANILLA


Lemak.. manis-manis buah aje yOuu.. 
harum vanilla.. wahhh asyik giteww :))


Hidangkan bersama Puding mangga bersama kuah kastard Vanilla..


memang terbaik!



SluPrpPpppppp.... :)


Nganga please ;) nak suap kat you all ni... :)



Selamat bercuti kawan-kawan.. :)
Jaga diri.. dan jangan noty! noty!


Assalammualaikum! << tak jawab dose :))


TATA!!


29 comments:

AZLITA AZIZ said...

Salam Shah..
Waaaaa... terliur akak melihatnya.. Pulak tu tampil bergaya dan mengoda sekali dengan kuah kastard vanilla.. auwww!! tak tertahan rasanya..

Akak ni pula sedang sakit tekak.. perit sangat.. kalau dapat makan puding mangga ni.. nyaman aje kan terasa.. bila dia meluncur di anak tekak ni..
aik! macam dah terasa-rasa aje..
uiii... tak boleh jadi ni..

nak kena cari mangga lah kalau cam ni..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Kak Azlita cayangg :))

Macehh kak ya lah kak sana sini geng2 kita buat puding mangga kecurr tak sudah! hari ni kuatkan semangat buat sikit bagi keluarga..:))

Akak sakit tekak! wahh memang sesuailah ni kak hehee.. kalau akak buat lagi cantik rupanya.. get well soon kak Azlita cayang muahhh.. :)

~~zana@pb~~ said...

Sha...akk ingat sha ada semalam kt masterchef celebriti, tak dijemput eh....
Sana sini mangga tp di sabah yilek!

FnF Simple Life said...

sedapnye...nk sikit boleh...ngeee

Bicara Kak Noor said...

cantik dan menarik lah Sha puding mangga tu akak ni belum lagi terbeli mangga harapkan mangga kat umah belum masak masih masam lagi mesti sejuk bila makan ni slurppppp,,

MaSHitAH said...

ASSALAMMUALAIKUM SIS...
WAHHHHHHHHH TERLIUR SUDAH TENGOK NI...LUM MKN G DAH TERASA SEJUK JER KAT LAM TEKAK NI...ADUH2 .....

MaSHitAH said...

ASSALAMMUALAIKUM SIS...
WAHHHHHHHHHHHH TERLIUR SUDAH ...TAK TAHAN MELIHATNYA...CANTIKKK... DAH TERASA KAT TEKAK NIE...ADUHHHHHH...

MaSHitAH said...

ASSALAMMUALAIKUM SIS...
WAHHHHHHHHH TERLIUR SUDAH TENGOK NI...LUM MKN G DAH TERASA SEJUK JER KAT LAM TEKAK NI...ADUH2 .....

Si Matatajam said...

Salam k.sha.. Terbaik!!!! Enak menggoda selera... Menikam-nikam jiwa teringin nak rasa.... Cewwahh

Mieza said...

Wahhh kat sini ada puding mangga la..tak pernah lagi mieza buat sendiri..selalu kalau ke hotel ada puding ni memang tak miss mieza akan ambil..sedap puding ni..mesti mencuba nya juga..TQ share resepi

[z@ck] said...

dah la tekak sekarang ni mengidam bnda yg manis manis.huhuhu

dapurCikWan said...

waduh...licin halus tulus mulus gitewww puding kak sha tew.... ;))

Choco Ani said...

Cak Cak Shaaa.. Kak Ani singgah ni.. Mulut dah nganga kata nak suap kan.. hahaha pasti sedap puding mangga tu.. petang ni cuaca panas di Seremban..dapat plak puding tu.. perghh yummy la sgt dik... ;)

Mamasya said...

Salam Shah.slmt berhujung minggu. tengok puding mangga tu tak sabar rasanya nak ambil sudu...slurpppp jugak...hi..hi.kat Cairo ni kena tunggu musim mangga 1-2 bulan lagi baru boleh mkn puding mangga...

syifamardiyyah said...

wasalam..thank's akak..sudi ke blog saya yang baru nak bertatih tue...
kecur liur tengok puding akak..saya hantu mangga..bley buat nnt..saya suka sangat blog masak2 nie..banyak belajar..thank's share banyak resepi best! moga akak terus sihat and success dalam semua perkara yg akak buat..Salam perkenalan =)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Zana.. :)) hehhee tak di jemput tapi tunggu pasti ada kejutan almaklumlah MasterChef kan sentiasa ada kejutan..:))

Mangga tak ada di Sabah? okay tunggu tiba musim jangan lupa cuba yaa kak.. :))

Shahriah Abdullah Novelis said...

FNF silakan nak banyak pun boleh..:))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq kak noor cayang muahh muahh :))

Yaa tunggu mangga akak masak ranumm wahh tentu banyak resipi mangga dari dapur Brunei tu.. setia menanti..:))

Shahriah Abdullah Novelis said...

W'salam Mashitah.. kena cuba simple aje tu tq dear.. muahzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

SM Tq.. nak rasa.. silalah.. jangan lupa cuba yaa muahhzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Mieza.. wahh tq..:))

Nanti cuba yaa.. muahzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Zack kalau mengidam dah kena wajib cuba tu hehehhee

Shahriah Abdullah Novelis said...

CW tq dear.. akak tapis hokey hhaaa... kalau tidak aje memang tak halus cam tu.. terajinlah pulak pagi tadi sebab nak bagi sedara tu laa pasal... :))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak CH Ani.. musim panas puding mangga memang ler terbaik.. jangan lupa cuba.. muahhzzz tq

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Mamasya.. wahh Lama lagi tu nak tunggu musim mangga di Cairo.. nanti tiba musim jangan lupa cuba yaa.. muahzzz

rahel said...

Wallaaa....enak banget ni...turun kat tekak..glug glug glug..ahhhhh..nyaman bah!

Nieza said...

Waduh tergoda tgk puding kak sha ni..sedapnya terasa sejuk jer tekak ni...:)

Azie said...

As salam. Salam perkenalan. Cantiknyer gambar gambar yang diambil menjadikan kuih lagi nampak real. Lagi terliur jadinya.

Regard
Azie Kitchen

Anonymous said...

Salam kak,

Nak tumpang tanya, serbuk agar2 tu berapa gram ye?

Harap akak dapat jawab soalan ni.. terima kasih.

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ