ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Tuesday, June 5, 2012

7 Wonder Blossom Cakes! Ya giteww... lebih 30 gambar hokey!



Assalammualaikum.. dan selamat sejahtera buat semua teman blogger baru dan lama... :)

Terima kasih kerana masih sudi singgah dan add i sebagai rakan anda semua yaa.. yang mana baru add i tu.. malam sikit nanti akan i add you all semua.. terima kasih! cayanggg :)

Dan kepada kengkawan yang meninggalkan jejak tu Insyallah malam nanti bila dah free sikit semestinya akan ku jejaki anda semua... macehh muahzzz :)


i nak perkenalkan chef kita kali ini yaa.. 

iaitu Chef Cilik Azellea Nellysha <<< nama penuh ngko aii! :))

ya gitewww gaya kemain lagi!

*sambil emaknya lap peluh gitewww...*

@__________@


yer gitewww aksinya selepas di pakaikan apron dot dot yang macam apam dot dot giteww... :))

perghh... kalau di suruh bergaya depan camera! serah kat dia!

sila betulkan duduk anda semua.. kerana N3 i kali ni bersempena cuti sekolah

JOM! MAIN PONDOK-PONDOK! JOM! MOMMA!

phewww syukurlah segalanya dah selesai!!! :)) :)) :))

7 Wonder Blossom Cakes!


Apalah yang 7 wonder tu yaaa???

sabar yer pelan-pelan i story kat you all semua :))

idea dari Nellysha hokey!

nak kek yang ada macam-macam flavours!

yang ada macam-macam warna!

nak ada mashmellow!

nak ada choc chips!

dan memacam lagi yang dia nak! perghhh :))


macam-macam idea.. hah! tolong ler buat kek yaa..

jangan tahu nak mengoder dan memberi idea je..:)

tu tengah tolong sapu butter kat loyang kek bentuk blossom bunga ler tu kononnya.. dah tu.. acuan tu aje yang ada! 
muahahaaa :))


mujur acuan tu cuma segitu aje besarnya!!

perghhh lama ngko! nak menunggu dia mengris loyang tu..
 perghh :)


ini telur! muahahahaa :))

banyak hokey Papa Nellysha beli telur!! 2 racks!
dengan alasan cuti sekolah anak-anak dia suka makan telur!
perghhh.... jenuh nak menghabiskan telur tu yerk...

manjang resipi telur ajelah jawabnya lepas ni muahahahaa :))


apa tu???? yer dia yang empunya idea... buh melo!!

ya melo lagi!!!! dan juga campurkan dengan sedikit serbuk coklat... hadoiii :))

kacau nak kacau.. jangan tak kacau....


belum rata katanya... ehhh di sapunya lagi butter kat dalam loyang tu.. hadoiii...

masa ni tawakkal ajelah.. jadi ke tak.. gasaklah!

kata main pepondok kan.. kan ;)


perisa durian.. hah! giteww....


perisa blue berry hah! giteww..


perisa anggur... hah! giteww


perisa melo dan cekelat hadoiii....

asyik di calit manjang aje youuu!!

tak pe yang punya idea dia.. yang makan pun dia jugak!

muahahahaha :)))


perisa strawberry... hadoii gitewww


taburkan pulak dengan mashmellow... bebanyak naaa..... 

semua ni Nellysha yang tabur.. i just snap gambar.. sambil sekali sekala 

terjerit manja awwwww ;) :))


i heart you too..... wahh ingatkan dah selesai ke????

yang lorek-lorek kat atas tu pun dia.. setelah i tunjukkan how... wow!!!

sakit jiwa jugak.. boleh tahan hehehe..

di randaunya dah macam nak haper!!!


Taburkan pulak lagi choc chips hersheys.. hadoii...

hitu nama!!!! melengasssssss!!!!!!!!!!!!!!!

7 Wonder Blossom Cakes!


hahahahaha!!! yer gitewww rupanya setelah di bakar!!!

amacam??? budak 8++ tahun punya kerja... okaylah tu kan...

HeppPPP!! jangan pandang sebelah mata tawww.. ;)

nak tahu kenapa rupanya macam tu???

Tunjuk cikit Nellysha... :))


Yaaa... kutis! kutis! kerak Mashmellow yang kat atas tu yerkkk..... :)) :)) :))


So sticky! So yummy!!!

Kata Nellysha hokey!!


Ehh.... selagi tak di tegur naik botak kek tu hokey!! :))


"Enough lah Nellysha.. nanti Momma nak snap gambar tak cantik!"


Nak yang tu boleh??

muahahahaaa... :)) :))) lagi nak di kutisnya!

7 Wonder Blossom Cakes!


BAHAN-BAHANNYA :

250 gm mentega *suhu bilik
250 gm gula castor
5 biji telur *sebab banyak telur nak habiskan :))
200 ml susu segar + 2 sudu besar susu pekat
1 sudu teh esen vanilla

325 gm tepung kek + 1 sudu besar baking powder + sedikit garam 
*ayak bersama*

1 sudu teh perisa strawberry
1 sudu teh perisa anggur
1 sudu teh perisa durian
1 sudu kecil serbuk coklat + 3 sudu besar serbuk milo
100 gm mashmellow
100 gm choc chips hersyheys
100 gm coklat urai *coklat rice

CARA :

Putarkan mentega dan gula sehingga kembang.
Masukkan telur dan putar lagi sehingga gebu.
Masukkan susu segar dan esen vanilla.
Masukkan tepung dan putar lagi selama 10 minit dengan kelajuan maksimum.

Bahagikan kepada beberapa bahagian.. *bergantung kepada berapa perisa yang anda gunakan yaa ;)

masukkan adunan secara berselang seli, taburkan juga mashmellow, choc chips dan choc urai kepada setiap lapisan *ikut kreativiti anda semualah senang cerita :))

Panaskan dulu oven dengan suhu 170'C selama 20 minit.
Baru masukkan adunan kek dan bakar selama 55-60 minit!

Setelah masak, sejukkan kek terlebih dahulu dan potong hidangkan bersama kopi O! waduhhh terus 0---0

TARRAA!!!

7 Wonder Blossom Cakes!


Mau tak wonder dengan pelbagai jenis perisa tu kan!!

baunya jangan cerita Fullamakkkk aii... :))

Blossom!! merekahhh aje cenggitu rupa!! tu yang namanya blossom!!

:)) :)) :))

7 Wonder Blossom Cakes!


Sebelum di kutis dengan jayanya oleh dak kerempeng! aman aje rupanya kan :))

bolehlah.. dari hangus! muahahaa :))



lemak! gebu! basah! harum!
enak! mabeles!!
cuma rupanya yang agak terlalu benor hahahhahaa :))

ehh pendek cerita.. memang... lerrr...

7 Wonder Blossom Cakes!


di suruh simpan choc chips dalam esbok!

hah! ini yang dia terjumpa!!!


nampak tak?? bukan main banyak asam boi yang di taburnya.. atas bawah tepi sekeliling jambu air tu hadoii...

Sedap! <<< giteww komennya :)) 


Wahhh.... serius ni ekk.. 

dulu kecik-kecik i tiap hari main pepondok!

cuma buat kek tanah liat.. lepas main tanah liat.. kekadang tu lumpur pun jadik!

apa hasilnya??? kena sesah dengan bonda! muahahhaaha sebab berlumpur dari atas kepala sampai ke kaki!
hadoii...

Nelly main pepondok.... :))) siap boleh makan lagi!


props yang i gunakan celah 

7 Wonder Blossom Cakes!


dan ini juga!!

hapasal hidung dak kerempeng kembang macam kek... 

7 Wonder Blossom Cakes! :))

jumpa lagi!!

Serius penat giler nih! hadoii ;)

TATA!!


21 comments:

ummiaisyah said...

salam rindu kak sha....mmg berbakat si anak dara ni...sama cam mak nye laa...bole buka akademi masak2 kak sha n co....kecik2 dh pandai wat kek....anti suker 10X

Wattie said...

Salam Sha,
Itu dia junior chef menunjukkan bakatnya, kemana tumpah kuah kalau tak ke nasi, ye dak...
Mesti best kek ni sebab pelbagai perisa...

Zaliedana said...

Lawak toi baca cite n tgk pic pasai nellysha nih,hehe..rajin sungguh dia eks,dah tu byk lak idea dia...Hehe..Pasnih sng lah mama dia kan..Sy xsabar nk tunggu ank dara berdua nih besar,nak jugalah kerah tenaga depa lak pasnih,hehe..

tun_telani said...

Salam kak sha........ adeh.. habis kene kutis atas dia ye.. hihi.. sama laa perangai ngan tun, kalau kek yg jenis ada berkerak2 sket atas tu (especially kek pisang), mmg habis tun kutis yg atas dia..haha..
nyummy betul kek nih, mcm2 perasa ada.. siap letak marshmellow, terbaik lah!

Amelia said...

Helloo.... good evening to you, my dearest and to your junior chef, muahhzzz...... cayang both of you.

Mader ngan doter main masak-masak....your 7 wander blossom cake nampak delicious dan cantik molek.

Kasi baling sekeping sini..... I nak coba, hahaha

Beautiful presentation and thanks for sharing all the beautiful pictures.

Balik umah dulu, nanti singgah lagi. Tengok you punya kek perut I sudah main drum. Nak pi mum mum dulu, sudah lapar.

Bye.... jumpa lagi. Tolong siap kan kopi secawan , boleh?

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam rindu juga Ummiaisyah cayang muahhzzz muahzzz...

perghh kalau akak buat acedemy kekanak riang buat kek! haje memang pengsan!!!!!

Nelly kirim salam sejuta cayangg i heart you katanya hhehhehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

W'salam Kak Watie cayangg.. maunya kak.. naik melengas satu rumah hehehe.. macehh kak.. memang memacam perisa sampaikan confused! jadinya hahaaha

Shahriah Abdullah Novelis said...

Zaliedana macehh hehehhee... tak per dik dari sekarang dah boleh ajak anak2 yang kecik tu main pepondok tau... akak masa nelly kecik lagi akak dah ajak main pepondok secara real kat dapur... :)))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tun cayanggg hoooo ada geng rupanya nelly tu yaaa.. hahahahaa.. tu lah! dah sampai naik gondol kek dia yang merekah macam lubang hidung dia jugak kembang aje gitewwww hhahahaha

Shahriah Abdullah Novelis said...

Cayang Amoiiiii... hahahaa.. yer junior masterchef yang buat i kena kemas dan cuci dapur separuh hari tauuuu... hadoii..

itu kek i sudah balik satu bijik! hhahahaha

Okay you mau kopi o ehhh satu teko i bagi kat you! muahzzzzz nanti i singgah you punya dapur belum sempat lagi ley... sikit lagi i singgah yaa.. so tungguu muahzzzz

ibundo said...

Adei.. semput baca celoteh u sha. Rasa macam nak kutis kutis kek tu pun ye jugak. Baguslah u anak beranak ni kan main masak masak. Rajin anak u. Nanti kalau ada junior masterchef bolehlah masuk..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Ibundo semput ehh.. tukang baca dah semput apalagi tukang mengarah dan tukang jadi camerawomen bUndo bukan lagi semput... sengal satu badan! hahaa


macehh bundo muahhhhz

Qasey Honey said...

asslm kak Sha cyggg...haha kelakar bca celoteh akak ni...ok jugak idea ank dara tu..skrg2nye nk turun ke dapur..hihi

tp nmpk cm sedap pulak kek tu bile dh siap...tang kerak2 tu yg sedap..

FnF Simple Life said...

best nye ada anak dara ye kak sha...boleh main masak2 sama2...ngeee...7 wonders lagi tu...part kutis2 kerak tu rasanya kak sha yg ajar kot... mama dia buat...so doter pun ikut jugak le...hehehe...jgn marah ye kak sha

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam QH cayanggg... memang sejak dia kecik lagi akak dah ajar dia turun ke dapur bantu yang ringan2 hehee.. so tak lah bila besor sok tak tahu nak menolongkan... boleh tahan jugak tu rajin membantu tiba bab membaking aje laa hehhee


Macehh QH cayangg muahzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

FNF betul tu.. memang ikut mamanya kot! ehhh sah ler tu hehehehehehhe

Mamasya said...

Salam Sha.wah chef cilik baking kek 7 wonder....ada bakat jadi chef mcm mommynya nanti.bab kutis kek tu ..tak nyempat nak potong ya...hi..

Si Matatajam said...

Assalamualaikum k.sha. Rindunya kat blog ni. Amboi anak dara ni dah bleh wat menantu ni. He he... Ni la yg dikatakan mana tumpahnya kuah kl tak ke nasi ye dak...

Bicara Kak Noor said...

salam Sha, untungnya ada anak dara cilik yg rajin kedapur nolong momma,oklah tu mmg dah tabik spring lah kalau budak 8 tahun boleh buat kek tu,kalau kat sini ada junior masterchef suruh je dia masuk pasti ada harapan menang tu,kalua tak suuh je dia join junior masterchef Australia Sha heee

Ucu Faridah said...

rajinnye anak dara k. sha..
lepas ni buat lebih2 yer dik..pastu boleh lah pos kat ucu ni...

Balqis Nazid said...

Salam kak sha... Heehe..he... Tu baru 8 tahun idea dah memacam... 18 tahun nanti mesti mantop idea nya...
Kalau auntie balqis ni hi..hi.

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ