ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Tuesday, June 5, 2012

Asam Pedas Ikan Pari Daun Kesum Dan Sayur Bening Sawi dan Tempeh! Tips Untuk ke TOP 40 MasterChef Malaysia!

Assalammualaikum... 
Dan salam sejahtera buat semua rakan-rakan baru dan lama...

Menu dinner tadi malam ler kisahnya ni yerk.. sekarang ni i memasak sebelah petang.. Al maklumlah sekarang ni kan masih mood cuti sekolah.. so gengs di rumah ni waktu tiba makan tengahari jer nak pasta.. so i masak simple pasta ajelah.. petang baru masak untuk dinner sebab Pak Habibi i yang tembamBOM tu balik dari opis.. dan kami yang tak cuti kat rumah ni tumpang sekaki!  :))

Simple and Easy...:)




Masak pun ala-ala aje giteww... yang penting nasi wajib ada.. tu yang berat badan i maintain aje tu! muahahaaa :))

i masak 3 jenis hidangan simple... Asam Pedas ikan pari daun kesum, Sayur Sawi Bening campur tempeh dan Ayam Goreng bujang.. udahhhh.. sedap naa lah tu :))
Sayur Bening Sawi dan Tempeh


 Bahan-bahannya :

secekak sayur sawi muda *kerat dan cuci bersih*
2 keping tempeh *potong*
3 batang daun selasih *ambil daunnya*
400 ml air
garam secukupnya

BAHAN TUMBUK RENYAH :

1 genggam ikan bilis
1/2 biji bawang besar
1/2 sudu kecil lada hitam

CARA :

Campurkan kesemua bahan *kecuali sayur sawi dan daun selasih*
Renehkan kuah sehingga mendidih.
Masukkan sayur sawi dan daun selasih.
Sesuaikan rasa, angkat dan hidangkan!!

TARRAA!!

Sayur Bening Sawi dan Tempeh


inilah yang best!!!

ya giteww ;)

ASAM PEDAS IKAN PARI DAUN KESUM


BAHAN-BAHANNYA :

400 gm ikan pari *cuci bersih*
5 tangkai daun kesum *ambil daunnya*
200 ml air asam jawa + 400 ml air
minyak
gula dan garam

BAHAN TUMIS :

1/2 biji bawang besar *hiris
2 ulas bawang putih *hiris

BAHAN KISAR :

1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 inci kunyit
1 batang serai
35 tangkai cili kering
1 inci belacan
1/2 sudu teh lada hitam

CARA :

Panaskan sedikit minyak.
Masukkan *BAHAN TUMIS* sehingga naik bau.
Masukkan *BAHAN KISAR* dan tumiskan sehingga garing atau pecah minyak *tempoh menumis lama dan api sederhana sahaja*

Masukkan air asam jawa + air dan didihkan.
Masukkan ikan pari dan daun kesum.
Renehkan dan sesuaikan rasa.
Setelah ikan masak, angkat dan hidangkan!!

TARRAA!!

ASAM PEDAS IKAN PARI DAUN KESUM


berpeluh youUu :))


Ramai yang in box i di laman Facebook minta tips apa nak buat sementara menanti panggilan ke TOP 40 Masterchef Malaysia Musiam kedua!

so i share ler sedikit tips walaupun i bukanlah Juara MasterChef..
sharing is caring.. tak giteww... ;)

Okay sila KLIK di BAWAH tu.. yaa.. tq so much.. :)


Kira you all yang masuk pertandingan MasterChef Musim kedua ada jugak tempat untuk rujukan ya tak?

dulu masa i.. mana ada... kesiann naa.. lain yang kubayangkan.... ehh lain pulak yang jadinya!

muahahahaha :))

apa pun i tetap sokong you all... tak kiralah siapa pun.. you all terbaik!!

tahniah kepada yang telah berjaya ke peringkat seterusnya.. 


ingat lagi.. masa ni masih lagi di peringkat TOP 40!

kena pisahkan telur kuning dan putih!!

fullamak aii!! dalam tv tak tunjuk ehh...

i pisahkan telur tu tak silap i lebih 90 bijik! hokey!!!!

maknanya lebih 3 rack telur perghhhh!!!

mujur tak ada pulak kuning telur masuk dalam tu.. fuhh lega! :))

dalam tv hanya siarkan 30 minit aje kan kan??

hah! masa tu makan masa lebih 1 jam setengah! you!!
shooting tengah malam tu hokey!! jam 12:30 malam!!

huaaaaaaaa nangesss!!!!!!!!

apa pun segalanya hanya tinggal kenangan manis.. tu jerk..

so bila tengok telur aje.. senyummMMmmm

apa ku kesahh!!! :))


Jumpa petang nanti.. i ada projek bayekk punya dengan Nellysha... ;)

Dengan tajuk petang nanti...

"JOM MOMMA KITA MAIN PONDOK-PONDOK!"

ya gitewwww ;)

jumpa lagi!

TATA!!


20 comments:

rahel said...

Kak Shah..mengancam naaa semua lauk pauk itu..dan yg paling gue suka ialah masak sawi dengan tempeh + asam pedas ikan pari-pari...

myda_ahmad said...

salam sha....
walala,segarnya dapat mkn sayur bening tu,mmg dh lama sgt x msk cam gitu...asyik2 goreng je.....kalau mak mmg suka betul msk bening,kacang panjang pun dia msk bening....asam pedas tu pun menyelerakan....
seumur hidup saya x pernah lg beli ikan pari hehehe....ntahlah,x tau kenapa....maybe kurang mendapat sokongan dr suami dan anak2....

Faiz said...

hahahha 12.30 malam? 90 biji telur? perggghhh patut la macam penat je sumaa..memang ditapis sungguh-sungguh ya kak sya?..

Norzie hany said...

Assalam Sha.
Saya suka asam pedas yang isi daun kesum,wangi dan sedap.Tapi hubby suka asam pedas isi daun limau purut.Biasanya saya masak ikut selera dialah.

Bicara Kak Noor said...

salam Sha, akak nak minta ikan pari asam pedas tu nampak sedap sangat,tapi bagai dikata mesti dah habis ni kan tkpela akak tunggu projek seterusnya simpan kan tau utk petang nnt

Qasey Honey said...

wah kak Sha...semua menu2 tu mngancam sggh...myelerakan tgk...

telur2 yg dh dipisahkan tu...dibuat ape yer lps tu...syg pula bile mlihatnye...hihi...kerana telur tu skrg begitu bharga bile brada dirumah...haha..stok utk mbaking...

gerhana luka said...

masak bening tu masakan orang jawa, Kak Sha jawa ke hee... teringat kat mak mertua kakak saya yang selalu masak bening menu sihat gitu...

tun_telani said...

Salam kak sha cayangg... ikan pari mmg sedap buat asam pedas.. tun mmg akan letak daun kesum byk2, kdg2 nmpk daun kesum tu mcm sayur dh dalam kuah tu.. hihi..
wahh.. asingkan 90bijik telur! hebat2.. kalau tun, bkn setakat bercampur telur tu, dgn kulit2 sekali tercampur agaknya. haha.

kkida @ 1001resepi said...

salam Sha,
letih kkida tengok pertandingan MC tu...kita yg tak masok pun rasa nak pitam nengoknye inikan pula orang yang ambil bahagian...jika kkida le kena diri sampai berjam macam tu...patah pinggang gamaknye...memang tak fitlah dari segi tenaga nak compete dengan orang muda...hehe...btw...salute sha...one of the best...:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Rahel cayangku.... lu mau semua ambiklah.. udah kenyang telefon gue hehee

Shahriah Abdullah Novelis said...

W'salam Kak Myda cayangg... betul tu lauk bening ni lah yang sempoi tapi enak kan.. :))

Sha selalu jugak buh daun limau.. tapi ikan pari memang best buh daun kesum meletop giteww hhehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Faiz cayang yer tu baru kul 12:30 ada yang shoot pukul 2 pagi hokey!!!

telur tu lepas tu terus di buang memang sayang dan membazir sangat kan hmmmm

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Norzie.. ye betul tu asam pedas buh daun limau memang sedap!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam kak noor cayang hehhehee.. betul dah selesai tunggu petang nanti ya.. cayang kak noor muahh

Shahriah Abdullah Novelis said...

QH cayangg telur tu terus di humban sayanggg membazirkan hadoiiiiiii

Shahriah Abdullah Novelis said...

GL sah memang jawa hehehhee... :))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tun cayang tau tak per! 90 bijik telur ko bayangkan naik juling bijik mata sayang oiiiiii

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Kak Kkida cayanggg... blogger terhebat malaya..:))

Betul tu kak Kkida tak sanggup rasanya.. hadoii mujur dah terlepas leganya hanya Tuhan sahaja yang tahu.. tak payahlah masuk Kak Kkida memang seluruh tenaga mental dan fizikal di gunakan sehabis2an tau.. lepak dan serik pun yaaa hadoiii

Sofea said...

Salam kenal, nice blog..i follow ;)

zuwaidah said...

Minat tengok Masterchef, tapi idak juga pandai2 memasak hihihih...Yang penting, semangat tu adooooooo.

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ