ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, June 21, 2012

Agar-agar Bubur Durian Resipi Baru! Meleleh aii YouUu Aww!


Assalammualaikum.. Syukur Alhamdulillah... Syukur sangat... pertama sekali dapat bersiaran di alam maya ni bersama dengan semua teman-teman sekalian... Yang kedua bersyukur sangatttt... sebab kat kampung i dah hujan!!!!! Syukurrrrr... :D

Errkkk... sebenarnya baru bunyi guruh berdentam-dentum kat langit nun sana hah! :)) tak pe.. tak pe.. gerenti hujan turun.. sebab langit dah gelam macam senja giteww... :D ~Wallahualam~

Agar-agar Bubur Durian Resipi Baru!
 Meleleh aii YouUu Aww!


Al-maklumlah sekarang ni musim durian...
i dah nekad kali ni punya musim durian i nak kerjakan cukup-cukup cik abang durian kat rumah ni hah!
tak kiralah apa nak jadi pun! :D


Puas jugak mikir.. macam mana nak kubuatkan bubur kacang durian ni sehingga menjadi agar-agar..kengkonon... umpama nasi menjadi bubur giteww..
cecewaahhhh ;) :))


i nak rasa asli bubur kacang durian..
tak nak pulak kacang hijau tu bersepai camtu.. tak best!
so.. sambil menunggu kacang hijau i tu masak tadi pagi...
dapatlah idea!!!

Agar-agar Bubur Durian Resipi Baru!
 Meleleh aii YouUu Aww!



Mau tak meleleh!!!!!!
sedap sangat! ni bukan kes masuk bakul angkat sendiri ni ekk..
sejujurnya S.E.D.A.P << tak perlu eja macehh :D :))

Agar-agar Bubur Durian Resipi Baru!
 Meleleh aii YouUu Aww!



BAHAN-BAHANNYA :

BAHAN KISAR :

300gm kacang hijau *telah direbus sehingga kembang dan toskan airnya*
1 cawan isi durian kelas A+++++ :D
300 ml santan pekat *sila guna santan asli baru best!*

**kisar sehingga hancur, dan ketepikan sebentar*

BAHAN-BAHAN LAIN :

1/2 peket agar-agar tali
60 gm gula pasir
120 gm gula melaka
2 helai daun pandan
700 ml air
sedikit garam

CARA :

Masukkan agar-agar dan air dan renehkan sehingga agar-agar hancur/larut.
Masukkan gula pasir dan gula melaka dan juga daun pandan, garam.
Masak sehingga gula larut.
Angkat dan tapiskan terlebih dahulu.
Jerangkan semula di atas api dan masukkan *BAHAN KISAR*dan gaul sebati, kacau selama 5 minit dan sedia di masukkan ke dalam acuan.
Simpan di dalam chiller sehingga set sepenuhnya *semalaman lagi best!*
angkat dan hidangkan!

TARAA!!!

Agar-agar Bubur Durian Resipi Baru!
 Meleleh aii YouUu Aww!



Teksturnya yang kasar-kasar tu.... waduhhh sebijik macam makan bubur kacang hijau durian!
cuma yang ini lebih....


ya... lebih slurpppPpppppppppppppppppppppppppppp :D


dan licin aje lalu dalam mulut ni hah!
mau tak meleleh youu aiii... :))

Agar-agar Bubur Durian Resipi Baru!
 Meleleh aii YouUu Aww!



Tak sabar nak tunggu Bonda kesayangan balik malam nanti... :)


Selamat mencuba kawan-kawan... ;)



SELESAI aje i masukkan N3 ni hujan pun turun... Syukur Alhamdulillah..:))

TATA!!!


49 comments:

gerhana luka said...

OOOOhh Kak Sha ngencesss dah ni. antu durian ni datang nak ngecek agar2 sikit he.he.he. teringat plak aiskrim bubur kacang bila nengok agar2 Kak Sha yang mengoda ni pasni buat aiskrim durian plak ya ermm cedapnya...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hehehe... tq GL.. betul rasa macam eskrem durian batang tu hah! okay nanti bila free akak buat pulak eskrem durian ekk... cayang dia.. muahzzz

Liza said...

perggghhh, tangkap leleh..opppss bkn nangis ye, leleh ayaq liuq laaa...kalau cm eskrem bbr durian tu, mmg sedaappp la tuuu....nak jugakkkkkk

Shahriah Abdullah Novelis said...

K Liza... ngencess hhehhe.... nak jugakk okay tunggu.. eskrem durian di proses! :))

Asyifa Mustaffa said...

x tau dah nak ckp apa...akak mmg rajin...+ kretip ! ada jer resepinya....:)

zuwaidah said...

aduhhhhhh...agar2 durian pulak....mengancam sungguh...memang meleleh masuk dlm mulut...sejuk je kan

dapurCikWan said...

amboi kak sha...selagi stok durian tak abes selagi tu la duk tayang duyan ye??saje je kan.... ;( puasa ni kak...

zila norazila said...

salam sha cyg..mmg melampau..10 kali ku renung aga2 bubur dorian tue..mkn direnung..membuak2 keinginan nk merasa..uisshh ya allah sabor kan lah hambamu nie:)

leen said...

waduhh2 sedapnya nengok agar2 durian tuu kak....mesti lemak maniskan...gerenti sedap kalu akak yng buatkannn...

fazian.batrisyia said...

Bilalah nak rajin masak jek keje cam kak sha ni..apa yg akak tayang semua berkenan...cam ner tu, sape nak jawab!!!

Siti Nadira said...

Assalamualaikum

Saya sgt kagum dengan akak...rajinnyerrr..n kreatif...hehehe...Semoga success selalu...:)

Evelyn Gemina said...

Salam kak shahriah, terima kasih sbb sudi follow blog saya yg tak seberapa tu ya : )saya ni mmg peminat tegar buah durian, jadi mmg sesuai sangatlah dessert ni utk saya, lantaklah mlm nnt kepanasan, kasi full blast itu air cond, haha...

Mamasya said...

Salam Shaa.yummynya agar2 tu, kreatifnya...dari bubur durian tukar jadi agar2...tp kan kalau dpn mata bubur durian rasanya tak sempat tukar jadi agar2...dah habis licin..hi..hi...
nasi lemak and the gang kat bawah tu sedap sungguh nampaknya..bungkus daun pisang tu buat terliur....

Si Matatajam said...

Ni memang kreatif tahap dewa pat blas nih.... Bubur bleh jadi agar2... Tabik spring aarrr. Toing Toing Toing....

ibh_sue said...

OOOO..tidakkk..Kak Sha. Kejam..kejam...Petang2 tayang agar2doyan.

FnF Simple Life said...

salam kak sha...kretif sungguh. teringat kat ayah saya suka makan bubur kacang simpan dalam freezer...buat ice cream...masa kecik2 dulu kamipun tiru style abah tapi letak dalam plastik aiskrim yg panjang tu... yg kak sha nih lagi spesel...dh jd agar2 pulak...

Subhie Arun said...

yummy nya agar agar...season durian ke....?so many dish dgn durian..creatif n innovative la kak..!!

Nur-nba said...

Suka sangat menu akak ni.. Lega rasanya bila hujan turun.. Dah lama benar JB ni tak hujan.. Sejuk sikit suhu sekeliling ni.. Nur baru balik meeting.. :)

Shahriah Abdullah Novelis said...

FAzian nak buat macam mana ni lah kerja akak tiap hari heeheeee.. tq dik muahzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Asyifa tq dear manjang resipi durian asyik gitu je kan hah! tiba masanya nak di bagai2kan.. tak gitu tq dear muahh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Zuwaidah memang meleleh you hehhee.. licinnn aje masuk ke mulut tu hah! :))

Shahriah Abdullah Novelis said...

CW cayang akak muahzzz mau taknya ada banyak lagi resipi durian yang bakal kak sha kongsikan buat semua.. sabor k... selamat berpuasa cayanggg

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Zila cayang hehehehhee.. sabor2 nanti balik kampung cari durian buat cam ni ekk.. muahzzz :))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Leen meh sini akak suapkan hehehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Nazira cayangg tq so muchh all the best to you too yaa.. muahzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Evelyn cayangg heehee.. tq juga yaa berjiran kita lepas ni tq sudi singgah.. ya betul full blast itu aircond hujung bulan pengsan nak membayar!! heehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Mamasya tq so much.. hehee... masa ni ler nak membagaikan sebab durian free kalau beli manjang di buat serawa aje kan kan.. tq dear..:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

SM tq so muchhh tabik jugak kat SM sebab rajin singgah macehh cayangg jangan lupa cuba taw! :))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Sue... baik punyer hehehe.. jangan lupa cuba.. beli tak de macam tu hehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

FNF kan dulu kita buat eskerem aje kan.. hah sekarang kita jadikan agar pulak yaa.. :))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Subhie yup now durian seasons at my kampung... ehhehe.. tq..:))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Nur betul tu musim panas sekarang ni kan kan... syukur ada hujan sikit tadi kat kampung akak.. :)

Amie said...

Wayoyoooo puding durian! Pengsan terus kak Amie di sini Sha! Bilalah durian nak duduk berlonggok di tempat kakak hu hu huuuu

Ni kak Amie datang bawa sepinggan Nasi Lemak Lain Macam Punya Pesen Kengkawan Pengiringnya! Haa..hahahh sempat siap juga untuk hidangan malam kami! Terima kasih Sha, halalkan resepinya ye!

rahel said...

Mesti sedap betul agar2 ni...tak mo cakap byk la..kejam..

ogyep yummy mellow said...

Kak Sha, mahu bernangin satu badan ni... asyik dok pulun durian kat sini je... bertukar2 resepi duriannya... very d creative... pas ni buat ais krim durian pulak ya..

~Sweet Honesty~ said...

alamakk..mlm2 bukak blog hakakk terpampang bende lazatt tuhh..kejam sungguuhhh hakak yea..mane nk carikk duriann mlm2 butoo nee..(*_*)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Amie cayangg sha dah amik pun sepinggan nasi lemak lain pesen dari dapur Kak Amie cayalah!! nampak lebih mengancam tq kak Amie kerana sudi yaa.. sayang akak.. nanti bila dah ada durian di SAbah hah jangan lupa cuba tau.. cayang akak muahzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Rahel.. mau tak kejam... sedap sangat tu yang mata tu kejam aje hehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Ogyep cayang Insyallah nanti ada kelapangan akak nak try buat eskrem durian pulak yaa... sabar menanti muahzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Sweet tak perlu cari durian.. kat kedai ada jual hehehe...

Nieza said...

perghh...memang meleleh punyalah tgk agarx2 ni kak sha....sabar jer la tgk ni..hehe

ibundo said...

memang meleleh air lio i tau.....

IZA AQMA said...

Assalamualaikum Kak Sha & salam kenal,
memang dah meleleh pun ayaq liuq nengok agar-agar bubur doyan kak sha nie...mengancam abis...skang pun musim doyan lagi...boleh try...

Rohah said...

amboi kak,lunyai durian sekampung dikerjakan..mane boleh tahan ni, buburkacang durian dah cukup sedap, ni lagi buat agar2...haiisshhhh...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Nieza sabar2... :))

Shahriah Abdullah Novelis said...

ibundo cayangg nah! tisu! :))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Iza cayanggg.. terima kasih kerana sudi singgah dapur akak ya... muahzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Rohah cayangg mau tak lunyaiii... hehehe selagi ada... macehh yang :)

Chah said...

kak sha...duh rambang mata bila masuk sini...gi otelpun rasanya xlah jadi serambang mata cam ni...kreatif la kak resepi deriyan tu!!!

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ