ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, June 21, 2012

Nasi Lemak Lain Macam Punya Pesen Kengkawan Pengiringnya! Ya, Giteewww


Assalammualaikum... Syukur Alhamdulillah panjang umur.. bertemu lagi kita di alam maya ni kan kan.. :)

ini Lunch i semalam.. :D masak agak lewat petang sebab gengs di rumah ni semuanya balik lewat, so kiranya masak sekali untuk dinner... wahh berapa banyak punya save budget tu!

Apa taknya... bil api bulan ni yaaaa hamfunnn!!! meleTOP! Pak Habibi membayar bil.. orang TNB pun terkejut!

"Rumah ke kedai ni Encik?"

"Rumah..."

<< slow aje Pak Habibi menjawab ekk.. berapa???
cuba teka! 

RM100? tidakk.. Up sikit! UP sikit! 
RM200?? TIDAKKKK... UP sikit! UP SIKIT! RM300???........................................................ << koma jap! :D

i jawab pun slow :D aje kat telinga Pak Habibi i yang tembamBOM tu ekk..

"Tak pe.. tak pe.. bulan ni kan cuaca panas.. segalanya kita gunakan letrik sewajarnya kan kan.. AloooOoLoOooo..." sambil senyum senget! :D maka memasak ler lauk fav Pak Habibi i tu dan anak-anaknya yang sememangnya fanatik benor dengan nasi lemak! heran tul! :)) dengan penuh harapan Pak Habibi i tetap bayar bil Internet i ni muahahahaaaaa :)) Macehh Pak Habibiku cayangg :)

Nasi Lemak Lain Macam Punya Pesen Kengkawan Pengiringnya! Ya, Giteewww


Nasi Lemak Ala Kampung... :D

beras
bawang besar
halia
serai
santan
daun padan
sedikit garam

tanakkan sampai masak.. :D
bila dah tanak.. lipatkan dalam daun pisang.. ketepikan dahulu sementara menanti kengkawannya yang lain tu bersiap! :D

DAN BANYAK LAGI RESIPI NASI LEMAK BOLEH KLIK>>


SAMBAL TUMIS BAWANG


BAHAN KISAR :

1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
25 tangkai cili kering
2 cm belacan
1 biji kiub ikan bilis knoor

BAHAN LAIN :

minyak
3 biji bawang besar *hiris*
1 sudu besar air asam jawa
gula dan garam

CARA :

Panaskan minyak dan tumiskan *BAHAN KISAR* sehingga naik bau, garing dan sentiasa dikacau, masa menumis lama sikit.
Masukkan air asam jawa, sesuaikan rasa, masukkan bawang hiris.
Kacau rata sehingga kuah pekat.
Angkat dan hidangkan bersama nasi lemak!

SAMBAL TUMIS BAWANG
bersama Nasi Lemak :D


KACANG PANJANG GORENG BERSAMA TEMPEH :


1 biji bawang besar *hiris
3 ulas bawang putih *hiris
2 keping tempeh *potong kecil
5 batang kacang panjang *potong
2 sudu besar *sambal tumis bawang* ala yang kat atas tu.. 
tau pon :))
minyak
sedikit garam dan gula

CARA :

Panaskan minyak, tumiskan bawang besar, bawang putih dan tempeh sehingga tempeh agak garing.
Masukkan sambal tumis bawang dan kacau rata.
Masukkan kacang panjang, sesuaikan rasa
Angkat dan hidangkan bersama nasi lemak!

KACANG PANJANG GORENG BERSAMA TEMPEH dan NASI LEMAK :D


dah macam nasi ambeng pun yer jugak ni :D 


kacang goreng jangan lupa taw :)


ikan bilis goreng garing yang halus melus tu.. waduhh garing sedap benor! :))


telur mata kerbau! mata lembu! mata sapi!
goreng garing tengah tu bagi cair sikit! pengsan! :D


Nasi Lemak Lain Macam Punya Pesen Kengkawan Pengiringnya! Ya, Giteewww


Selamat menjamu selera kawan-kawan :)





baru i perasan.. timun lupa interframe.. tak pe tak pe.. :))

TATA!!


25 comments:

~azillakhalison~ said...

ya allahh kak...menyelerakan..sangat2..sukenye smbal tumis bawang tu...

Asyifa Mustaffa said...

Salam kak,
perggghhh !!! nasilemak buat sendiri siap bungkus ngan daun pisang...! msti umh akak bnyk sngt daunnya nie yek ?

smlm lepat...nie nasi lemak....mmg ler...kecur ayaq liuq ceq kak oiii....huhuhu.....

celebration of love said...

Terliur Tgk...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Azilla cayang hhehee... kalau suka nanti cuba taw mudah aje tu yang... :)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Walaikumsalam Asyifa cayngg mucuk wangi akak muahzzz...

bukan banyak lagi daun pisang tu nak buat wall paper kat rumah pun boleh hehehe :))

kalau kecur hah buat! nanti akak sponsor daun pisang ekkkkkkkkk

Shahriah Abdullah Novelis said...

COL tq... kalau terliur jangan lupa cuba... nasi lemak memang tak menjemukan kan..:))

Choco Ani said...

Assalamualaikum Shaaaaa aduhai alangkah sedapnya nasi lemak bersama sambal bawang dgn aroma daun pisang huwaaaa memang rajin la Shaaaa ni.. Kak Ani datang ya ada lagi kan.. ke dah abis :(

Shahriah Abdullah Novelis said...

Waalaikumsalam Kak Ani cayangg.. ada lagi tapi daun pisang aje yang tinggal.. nasi lemak tu semalam punya hehehehe....

Qasey Honey said...

xkisah la kak lain pesen ker ape...hihi...yg penting sedap n ikut selera sdrikan...rajin betul bgkus nasi lemak tu dgn daun pisang...kita yg tgk ni xtahan tau..tbau2 dh spi ke sni..

Zurina Hj.Zainal said...

kak shariahhhhhhhhhhhhhhhhh buat perutku laparrrrrrrrr......ARGHHHHHH!!!!

Liza said...

perggghhhh, mengancam...perut Liza ni automatik dah ada signal suruh mkn...hisssshhh sabo2....

Amie said...

Sha.... samalah ceritanya dengan my hubby! Minggu lepas dapat bil letrik... adakah patut dekat 18 tahun kahwin, baru kali ini dia membebel bil letrik begitu tinggi! he he hehh memang betul tu, siang malam kami berair-cond, dia tak nampak sebab dari pagi sampai dekat Maghrib baru balik termasuk Sabtu Ahad...

Cantiknya menu... nak cuba masak petang ni... tak tahan liur!!!

zuwaidah said...

huihhhhhh sedapnyaaaa.....dah siap ternganga nak suap nasi lemak nih...terasa masuk di tekak..

~~zana@pb~~ said...

Tak aciiii...nasi lemak takde timun, tak sah, kena masak balik (mcm dlm Masterchef jek)
Emak akak dulu2, masa dia kecik2 la, katanya kalau takde daun pisang kuning makan nasi lemak.....dia boleh menangis bergolek2 atas lantai. Kenalah bapaknya cari daun pisang kuning, kesian....punya la syg carikan juga..(ni kes nenek bercerai dgn atok, mak jadi manja..hehe)

gerhana luka said...

rajinnya Kak Sha bungkus nasi lemak dalam daun pisang ya, sedap tu kalau anak saya pun suka nasi lemak yang bungkus dalam daun pisang ni sedapnya lain dengan yang bungkus biasa.

Shahriah Abdullah Novelis said...

QH kat rumah ni tak aci nasi lemak kalau tak bungkus dengan daun pisang wajib tu... sebab kampung katakan hehee...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Zurina cayanggg alolooo ciannya.... meh suapkan meh..:D

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Liza.... sabor2.. heehehe :))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Liza.... sabor2.. heehehe :))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Amie cayang betul tu pertama kali seumur hidup bill api bulan ni melambung! ye betul kan sebab musim panas segala apa yang ada aircond kipas semua pasang hehhee...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Zuwaidah nganga tu luas sikit nak suapkan ni.. haaaa cam tu...:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

GL cayang betul tu baunya lebik harummmmm gitewww kan kan...:)

Amelia said...

Hi my dearest, nasi lemak special.... sedap meletupss....nasib ada bawa bib special yang tak yah cuci dan perah. LOL

I mau 1 packet RM6.60 extra special punya ada? LOL

I suka add biji halba untuk nasi lemak. Sedap rasanya.

Jumpa lagi.... bye cayang. Hugs you penyet so esok boleh makan lebih sikit.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Amoiii cayangggggggggggggggg.. haiya datang lambat tak pe tak pe.. i ada simpankan nasi lemak RM7.15 punye hhahaahaa.... nakal haaaa... :))

Wokey nanti ada masak apa-apa kasi tau.. nanti i datang pakai spek okeh.. cayang you muahzzz

MamaFaMi said...

Sha, bil api rumah ni pun semedangnya RM300 plus! Hish... teringat masa zaman dulu, kat rumah parents, kalau bil api lebih je RM50, mulalah 'radio' mak berbunyi... hehehe... siapa bukak kipas tak tutup, siapa biar api tak padam.. aiyoyo... kalau kena RM300, cemana agaknya mak punya radio ek... mesti ala-ala speaker full blast punya! Hahhaa

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ