ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, June 20, 2012

Lepat Pisang Ordered By Pak Habibi TembamBOM!


Assalammualaikum.. Apa khabar semua? Alhamdulillah.. sihat nampaknya.. cuaca sekarang ni masih panas berbahang.. tetapi agak berkurangan sedikit di bandingkan beberapa hari yang lalu :)

Lepat Pisang 
Ordered By Pak Habibi TembamBOM!


Menu minum petang tadi punya kes ni! :D

"Boleh tak buatkan lepat pisang? Pisang masak banyak tu.."

Wahh sekali Pak Habibi i yang tembamBOM tu kan berbunyi.. :))
anggornya dah jemu-jelak! dok menghadap bau masakan yang ada isi durian.. ehh.. betul jugaklah! beberapa hari ni kan apa jua juadah minum petang semua ikut tekak i aje taw.. cian Pak Habibi.. tak dapat makan masakan fav dia.. badan tetap maintain camtu.... jugak! :))

tak pe.. tak pe.. maka membikinlah petang semalam.. dan pagi ni baru ku kongsikan pada semua... dah selesai pun :D

Lepat Pisang


BAHAN-BAHANNYA :

2 cawan pisang masak *lenyek*
1/2 cawan tepung gandum
1/4 brown sugar/gula perang
sedikit garam
1 cawan kelapa parut *tanpa hitam*
50 ml susu cair

CARA :

campurkan Pisang yang telah di lenyek bersama gula dan gaul sebati.
Setelah itu campurkan kesemua bahan-bahan yang lain.
Sesuaikan rasa.
Ambil daun pisang yang telah di cuci dan layurkan di atas api dan ambil 2 sudu besar adunan pisang dan lipatkan seperti gambar di atas.
Kukus selama 15-20 minit.
Angkat dan hidangkan!!

TARRAA!!

Lepat Pisang
 Ordered By Pak Habibi TembamBOM!


makan masa panas-panas tu jugak!
hantarkan 7 keping rumah jiran sebelah..
tukang jadi delivery girl siapa lagi..
dak kerempeng dengan basikal dia ler... :D


Cara Pak Habibi makan lepat pisang tu..
cam ni ekk....


bukak kulit pisang tu.. dan baca bismillah... *mata tu pejam masa tu tauuu* :D
pastu terus masuk dalam mulut.. 2 kali cakup! selesai!!! :D
dan ambil lagi.. yaa.. macam tu ler seterusnya....

i pulak makan cam ni... :D


Bukak kulit pisang tu dengan penuh sopan-santun! SANTUN ler sangat kan.. awww :D
ambil garfu kecik tu.. potong kecik masuk dalam mulut.. *baca Bismillah dalam hati*
mata tak pejam taw.. mata masa tu.... yer masa tu kan kan... :))


dok jeling piring lepat pisang tu!!!
Pak Habibi makan laju banget!!!!!
TembamBOM betulkan kan.. :D

selamat menjamu selera kawan-kawan... 
jumpa nanti ekk..:)

TATA!!


19 comments:

Yatie said...

Assalamualaikum Sha,
alahaiiiii terliur je tngk lepat pisang ni, sebenarnya akak nak wat lepat pisang tadi, tapi takde daun pisang..so jadilah talam pandan pisang..nah akak hantar sepiring utk Sha..cepatlah, akak tunggu pinggan yg berisi lepat tuuuu..jngn lokek2 taw...tak baik..ekekekkeke...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Waalaikumsalam Kak Yatie cayangggggg... waduhhh kenapa hantar sikit sangat tu.. sepiring talam kak Yatie yang enak tu mana cukup sha nak banyak setalam boleh tak?? heee..

Mana boleh lokek dengan kak Yatie nanti sha tak dapat memacam kuih melayu dari dapur kak Yatie yang meletup tu.. nah kak sha bagi semua siap dengan pengukus tu sekali.. suka tak??? ehehehehe :))

Delima Zamrud said...

Hamboi sha sedap nyer nampak...debab2 lepat nyer i like nk 1 leh..pebret d5 nih..mak d5 pun suker but xtau nk buat nyer..nnt nk cube tp bukan ari nie cukup ler peyeksaan jiwa yg d5 tanggung ari nie hehhehe..

Rohah said...

saya nak lepat seperiuk kukusan, sbb saya ngan habibi pun sukeee lepat ni,seminggu ni asyik bau durian je,buka peti sejuk dah kompem bau raja buah tu..hhehe.tp durian punya cerita; (ye ke durian bercerita)..ekehkeh..."sebenarnya sy belum puas lagi manja2 ngan durian...", senang cerita,"Belum Muakkk"!Buat lepat durian kak.....jomlah..

quinnie said...

nak jadik jiran kak sha la cam gini..leh dpt lepat pisang..heheheh

saya kan kak...sejak berblog ni la baru pandai buat lepat pisang...baru la sedap rasanya..kalau dak tah hape2 rasanya..nampak simple tapi sebenarnya kalau sukatan bahan tak tepat benda yg simple pun bleh jadik tak sedap...kekekek

Asyifa Mustaffa said...

As salam k.Sha...
amboi...melepat gak...smlm nmpk juga kat dapur cik mat...bondanya melepat juga...hari lepat sedunia la kut smlm eh...

klau tgk orng buat lepat nie...mcm2 versi kan....klau mak sy x pakai tpung gandum...cuma pakai tepung beras jer....hehe...

tp x kira la mcm mana pun....lepat mmg peberet sy dari kecik smpi ler skrng...:)

gerhana luka said...

lambat sampai... lepat pisang kalau buh inti kelapa pun best jugak ni, jawabnya memang tak cukup satu hee..

Qasey Honey said...

asslm Kak Sha cygg...byknye lepat pisang tu...sedap...dh lma xmkn...nk buat xgeti..tkut xjadi ye jugak...meh sni..hulur spiring ker...hihi...tliur dh ni nk rasa jugak...hihi

Chah said...

kak sha!!! suka lepat pisang...pendek kata, panjangpun berkata apa2 makanan berasaskan pisang kita suka..dan pendek berkata lagi, apa2 makanan yg boleh dimakan, kita memang suka! hakhakhak....
byknya menu besh kat bwh tu saya missed...:(

ibundo said...

Makan sebijik je gerenti kenyang ni. Tembam..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq Delima hheee.. mudah aje tu, lepat ni ada bermacam jenis versi... simple aje tu jangan bimbang... cuba sampai boleh tak boleh beli je :))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Rohah.. hhehehe yer laaa.. betul tu pisang banyak kat rumah ni hah! dah tak tahu apa yang nak di bagaikan lagi dah! lepat durian?? wahh good idea tu.. nanti kita buat sama1 ek.. jom! :))

Shahriah Abdullah Novelis said...

QQ cayangg jom! kita berjiran ehehehe... betul tu kekadang yang simple tu lah yang susah nak menjadi kan kan.. tak pe tak jadi kita beli je heheheh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Asyifa cayangg wahh musim lepat sedunia ni hehee.. memang betul lepat ni ada pelbagai jenis variasi.. sedap jugak guna tepung beras akak dah pernah rasa.. yum yum..:))

Shahriah Abdullah Novelis said...

GL betul tu putih aje macam salji kat tengahnya tu kan.. kali ni kak sha campur aje dalam adunan tu.. dah siap tinggal ngap! heheheh

Shahriah Abdullah Novelis said...

QH cayangg mudah aje tu yangg.. lenyek2 campur2 dah jadi... cuba yaa.. nak sekukus akak bagi! heeheh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Chah cayang... pendek dan panjang pun bersuara... mana2 pun sedap hahaa... nah! satu periuk kukus akak bagi hehehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Ibundo memang sha buat tembam2 bior pak habibi kenyang hehehhehe

zuwaidah said...

come lote pengat pisang tu...

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ